Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Každodenní chléb (2-2-1)

Hodnocení receptu je 5,0 (28×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 388 kJ /
2 722 kcal
Bílkoviny95,10 g
Tuky15,67 g
Vláknina24,17 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 5,02 g
Sůl12,00 g
Sacharidy527,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 400 g kvásku získáme smícháním 40 kvásku z lednice, 180 g žitné chlebové mouky a 180 g vody. Dobře promícháme a zakryté necháme vykvasit přibližně 9–12 hodin. Krok 2: Do mísy k hotovému rozkvasu přilijeme vodu, přisypeme mouku, nezapomeneme přidat sůl a kmín a uhněteme příjemně tvárné těsto, které necháme vykynout. Podle okolní teploty to trvá 1–1,5 hodiny, těsto musí zvětšit objem alespoň o 50 %. Krok 3: Vykynuté těsto vyškrábneme na lehce pomoučený stůl, propracujeme a utvoříme bochníček. Omoučíme ho a uložíme vykynout do ošatky. Tu můžeme uzavřít v umělohmotném boxu s víkem nebo ve větším igelitovém sáčku – kynoucí těsto si v malinkém uzavřeném prostoru vytvoří teplé a vlhké klima, tolik potřebné pro zdárné kynutí. Délka kynutí opět závisí na okolní teplotě, může to trvat 1–2 hodiny. Krok 4: Troubu rozehřejeme (spolu s plechem na vodu uloženým na dně) na 230 °C. Po vložení plechu s bochníkem vlijeme do spodního plechu asi 150 ml horké vody, která okamžitě vytvoří páru. Proto dáme pozor na opaření a troubu ihned zavřeme. Po 15 minutách pečení můžeme troubu od zbytků páry krátce vyvětrat a chleba dopečeme. Vonící pecen necháme vychladnout na mřížce.

Výsledkem je pevný, pružný chleba o hydrataci 66,66 %, s lahodnou chutí a střídou plnou drobných oček.

Zveřejněno 30. 10. 2018

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Každodenní chléb (2-2-1)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QEGL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Každodenní chléb (2-2-1)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QEGL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (18)

Tonja: děkuji za zprávu :-) pochvalu i fotky!:-K

Upekl jsem ho dnes potřetí. Povedl se a je výborný. Tím se nechci chlubit já, tím chválím autorku receptu.

cathleen: Na teba nemám...ale sa snažím! Máš skúsenosti s kysnutím v chladničke? U mňa to bola z núdze cnosť, okolo 23 - ej hodine sa mi nechcelo zapínať rúru...:-8

magdalenka: děkuju! :-* chlebík máš nádherný! :-K

Dnes som sa zas realizovala v kuchyni podľa teba a piekla tento chlieb. Počas prvého kvasenia som cesto v mise prekladala dvakrát, po formovaní som dala cesto do ošatky a do rána nechala pod igelitom v chladničke. Doteraz som totiž neskúsila chladničkové kysnutie. Výsledok vidíš na fotke. A chlebík veľmi chutí...:-K

Otec Manuel: děkuji za fotky :-K Mám radost, že se chleba povedl :-8

Děkuji za moc dobrý recept! Dnes ráno po nočním kynutí v ledničce upečeny dva menší chlebíky jako dárečky. Fotky přidány. Přeji hezký den!

magdalenka: Rozkvas dělám večer a ráno dodělám a upeču. Mám výhodu, že nechodím do práce a jsem doma.

MamlajdaD: prezerám si podrobnejšie recepty od Cat a neviem, ktorý skôr realizovať...:-D Pri kváskových chleboch ma trochu brzdí to 12 hodinové čakanie na rozkvas - často neviem, kde budem o dvanásť hodín...:-D

magdalenka: Gratuluji :yes::yes:<3 Navedla jsi mně na recept, který se mi bude moc hodit, mám spoustu kvásku a nevím co s ním! Chlebík máš parádní! :-K:yes: Zdravím! :-K:-K

cathleen: mam radost, ze mas zo mna radost... :-Dnie som si ista, kedy je ten spravny okamih na pecenie... Snad raz sa vypracujem.

magdalenka: perfektní! :yes::yes::-*
Bochník bývá nízký, pokud v ošatce trochu překyne - zkus maličko dobu kynutí zkrátit ;-) a uvidíš, jestli bude chleba jiný. Držím palce! Pečení se ti náramně vede!!!

Včera som vyskúšala tento tvoj recept. Na to, že je to môj druhý kváskový...celkom dobré, nie? (pridávam foto)Trochu je nízky, zrejme som bola pomalá pri presunutí cesta z ošatky a jeho ometaní a narezávaní. Chuťovo skvelý. Zrazu nám prestali chutiť chleby z obchodu, teda aj také - ktoré sme doteraz považovali za dobré...:-8

Když Ty máš ty recepty prostě vychytané :yes:, ještě se mi nestalo, když peču podle Tebe, že by se mi něco nepovedlo a i kdyby, tak je jasné, že jsem to zvojtila já :-D:-K

mysulka: děkuju <3:-*

Ivi přidala jsem fotku, chleba je výborný, ale s tím jsem u Tvého receptu počítala :-*:yes:, děkuji za recept :-K

mysulka: Leničko, ten se ti povedl :-! Úžasný ho máš, děkuji za zprávu i fotku :-K

Tématické fráze:
recept na chlebovi kvásek, recept na vyborny vlhky chleb, chléb 2 2 1, kváskový chleba 2/2/1 recepty

Suroviny:
kvásek, kvas žitný, mouka chlebová pšeničná, pivo světlé, kmín drcený, sůl

Přidat fotografie receptu