Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Husa pomalu pečená, předem naložená v rozmarýnovo-solném láku

Pomalu pečená husa, předem naložená v láku, je lahůdka plná výrazné chuti a vůně. Díky marinování se maso dokonale proleží a získá jemnou bylinkovou chuť s nádechem rozmarýnu. Pomalu pečená do zlatova je křupavá na povrchu a šťavnatá uvnitř, ideální pro slavnostní tabuli.

Hodnocení receptu je 5,0 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Náročný

Doba přípravy 315 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 300 min bez doby odležení

315 min (15 min příprava + 300 min tepelná úprava, bez doby odležení )

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie111 kJ /
27 kcal
Bílkoviny0,60 g
Tuky0,60 g
Vláknina1,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 80,03 g
Sůl200,00 g
Sacharidy4,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Husu očistíme, odřízneme přebytečný tuk, kůži z krku a také odřízneme krajní části křídel (od špičky po první kloub). Drůbky, kůži z krku a špičky křídel použijeme na polévku, tuk upotřebíme při pečení husy. Krok 2: Před naložením husy do láku nejdříve najdeme vhodný, nejlépe nerezový hrnec, do kterého zkusíme položit husu tak, aby nad ní bylo ještě volné místo. Poté husu odložíme do lednice. Do hrnce dáme vodu. Přivedeme k varu, přidáme rozmarýn, sůl, a necháme 3 minuty povařit. Promícháme a dáme zchladit.
Do vychladlého láku naložíme husu a necháme v chladnu 12-24 hodin odležet.
Poté husu z láku vyndáme a důkladně jí vodou opláchneme. Lák vylijeme. Krok 3: Tuk z husy nakrájíme na drobné kousky a dáme na dno pekáče. Husu osolíme a okmínujeme uvnitř i na povrchu. Položíme ji do připraveného pekáče prsy dolů, přiklopíme druhou částí pekáče a vložíme do trouby rozehřáté na 130 °C. Pečeme pozvolna 5 hodin. Půl hodiny před dokončením zvýšíme na 190 °C a 15 minut pečeme nepřikryté. Poté husu otočíme a dopečeme kůrčičku dozlatova. Během dopékání přeléváme výpekem. Krok 4: Husu naporcujeme a podáváme se zelím a knedlíkem.

TIP: Jak dobře připravit lokše jako přílohu?

Zveřejněno 10. 11. 2018

Poznámka autorky Anna Kocikova

Během pečení troubu ignorujeme. Otevřeme ji až po 4,5 hodinách. Než začneme husu dopékat na barvičku a křupavost kůže, slijeme část vypečeného tuku z pekáče do kastrůlku a odložíme stranou na jiné využití. Zelí jsem dělala podle tohoto receptuhttps://www.toprecepty.cz/recept/30710-cervene-zel.... Místo sádla jsem použila máslo a přidala jsem 100 ml sklenku sušených brusinek.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Husa pomalu pečená, předem naložená v rozmarýnovo-solném láku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j4w5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Husa pomalu pečená, předem naložená v rozmarýnovo-solném láku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j4w5

Komentáře (9)

Na jak dlouho tipujete péct naporcovanou? 3h? Jak ji poskládat do pekáče?

Nikijaho: Vím,že je to pozdní odpověď,byla jsem mimo internet.Nikdy jsem husu nepekla naporcovanou.Ale je dobré,zkoušet vpichem jehlicí nebo špejlí.

Dobrý den. Zeptám se. To se opravdu ještě solí? Nestačí tam solný lak? Nerad bych to měl hodně slané. Děkuji

Pepe: Mrzí mě,že odpovídám pozdě,dříve to nešlo.Před pečením jsem ještě maličko osolila.

MajdaTrajda: Komentář mě potěšil a udělal mi velkou radost:-8Moc děkuji:-K

Husa se mi nikdy moc nedařila. Jak jednoduché - naložit ji na noc do slaného láku s rozmarýnem. Výsledek je luxusní. Konecně svatomartinska husa, jak má být. Vřele doporučuji ostatním vyzkoušet. Láku jsem musela připravit 8 litrů. Pekla jsem celkem 6 hodin. :-K

muselo to vonět až ven, miluju rozmarýn <3:-K

Lenunka: :-Ksavlinka: :-KDěvčata děkuji:-8Děkuji i všem ostatním,kterým se recept líbí:-K

Husu jsem nikdy nedělala,a kuře,nebo kachnu někdy nasolenou a okmínovanou dávám uležet přes noc do lednice.Tak mě napadlo,když se nakládá před uzením maso do solného láku,že by nebylo špatné takto vyzkoušet i husu.A protože máme rádi čerstvý rozmarýn,tak jsem do láku přidala i ten.Husa byla po upečení hezky provoněná,maso mírně slané a krásně měkké.
K naložení husy jsem použila 9 litrový papiňák,husička se tam hezky vešla.Pokud takový velký hrnec v domácnosti není,tak také není problém naložit již předem naporcovanou husu do menšího.Ale doba pečení pak bude o něco kratší.
A pokud by toto opravdu někdo chtěl vyzkoušet,tak doporučuji huse ušmiknout větší kus křídel a těmi maso v pekáči podložit.Mě se maso na prsou trochu při obracení škublo:-(

Tak toto někdy určitě vyzkouším :yes::yes::yes:Vypadá to dost dobře:yes:

Tématické fráze:
pomalu pečená husa v troubě, pomalu pečená husa, lak na husu, husa ve slanem nalevu, jak naložit husu, slaný nálev na husu, kachna naložená ve slaném nálevu, kachna pred pecenim ve slanem nálevu, kachna v solném roztoku, nalozit maso do slaneho nálevu, kachna naložena v laku, husa v nálevu, husa v slaném nálevu, husa naložená ve slaném nalevu, kachna naložena do slaného nalevu, jak pozvolna pect husu, solný lák na maso, naložená kachna den předem, solný nálev na kachnu, slaném nálevu pečená husa

Suroviny:
husa, sůl, kmín celý, sůl, rozmarýn čerstvý, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu