Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Perní(č)kový koláč

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 791 kJ /
2 340 kcal
Bílkoviny37,77 g
Tuky7,75 g
Vláknina19,20 g
Cholesterol 4 mg
Sodík 36 mg
Sůl0,06 g
Sacharidy499,42 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouku s cukrem, kypřidlem a kakaem promícháme v míse. Přidáme med, rum, mléko a vypracujeme těsto, které půjde dobře (ne z tuha) válet na pomoučněném stole. Dle kvality mouky a velikosti lžíce podle potřeby můžeme přidat při zpracování ještě trochu mléka. Krok 2: Těsto rozdělíme na dva díly. První díl vyválíme rovnou na pečícím papíře, který budeme vkládat do remosky nebo formy na pečení o průměru cca 32 cm. Tento plát těsta potřeme zhruba 200 g povidel. Pokud máme povidla tužší, naředíme je třeba rumem, černým čajem, likérem... Krok 3: Na povidlový plát položíme druhý vyválený perníkový plát. Doporučuji poprášit fólii hladkou moukou, na ní rozválet druhý díl těsta a ten pak přenést a překlopit na povidlový plát. Krok 4: Zdobení je na každém z nás a našich chutí. Pokud chceme perník s čokoládovou nebo bílkovou polevou, můžeme koláč již péct. Pokud chceme zdobený mandlemi, pistáciemi, ořechy..., tak těsto potřeme promíchaným bílkem a poté posypeme mandlemi... Krok 5: Pečeme v remosce nebo předehřáté troubě na 170 stupňů 25-30 minut. Po vychladnutí dozdobíme dle chuti, pokud jsme nezdobili před pečením. Krok 6: Nečekejte nadýchaný perník, tento je na způsob čokoládových polévaných perníků nebo perníčků. Krájet a jíst se dá samozřejmě hned po upečení, ale jeden, dva dny proležení mu vyloženě svědčí, povidla ho zvláční.

Zveřejněno 22. 11. 2018

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perní(č)kový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VMM5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Perní(č)kový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/VMM5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (6)

Určitě v brzké době vyzkouším a na povidlovou náplň naskládám vlašské ořechy. Díky moc za další skvělý 'remoskový' recept:-)

recepty73:
Tak tadyk tomutok se nedá vytknout ani Ň:-!
No, pominuli cca 170 g švestkových povidel v surovinách a zhruba 200 g povidel v postupu, že :-) Stejnak jsem dal 251g :-D
***
Honila ho mlsná a pekl v remosce...
Vložil do studeného přístroje a opravdu za 30´ bylo napečíno:yes:
Bod 6 postupu také OK:yes:
Po ochutnání formu zadekloval orig. víkem a sestavu uklidil z dosahu do komory, že aby bylo po dvou dnech proležení ještě co ochutnávat, že :-8
:yes::yes::yes:

Vajíčko tam nejde? Jinak je to krásný recept :-K

Hanis: ...díky:-K ...ne žádné vejce, jen pokud ho chcete před pečením potírat, aby na něm držely mandle nebo ořechy...;-)

No to je krása!:-K

Jana Dorazinová-Remková: ...a chutná;-) ...díky:-K

Tématické fráze:
perniperníčky, perni recepty

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, prášek do perníku, med, rum, mléko, pečící papír, povidla švestková, poleva čokoládová, bílek, mandle, poleva bílková

Přidat fotografie receptu