Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dušené hlávkové zelí na slanině

Hodnocení receptu je 3,7 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Suroviny pro 3

3

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 229 kJ /
294 kcal
Bílkoviny13,98 g
Tuky1,72 g
Vláknina24,80 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 129 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy44,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zelí očistíme, pokrájíme na nudličky, dáme do hrnce, osolíme, ochutíme kmínem, podlijeme hrnkem vody a pod poklicí za občasnému promíchání dusíme na mírném ohni cca 10-20 minut. Doba dušení záleží na tloušťce nudliček a na tom, zda jsme použili zelí rané či pozdní, takže se nebudeme řídit časem v receptu, ale zelí v průběhu dušení ochutnáme. Zelí by v konečné fázi mělo zůstat na skus, takže sléváme, když je ještě trochu pevnější, jelikož ho budeme následně ještě krátce dusit s bramborem a ve finále z něj nechceme mít na talíři zelnou kaši. Krok 2: Na drobně pokrájeném uzené slanině (špeku) osmažíme lehce dozlatova drobně pokrájenu velkou cibuli. K cibuli přisypeme podušené scezené zelí, přistrouháme na jemném struhadle bramboru, mírně osolíme a dobře promícháme. Krok 3: Zelí ochutíme (dle jeho vlastní sladkosti) cukrem, zhruba 2-3 lžíce, podlijeme cca 3-4 lžícemi vody a dusíme do změknutí brambory, cca 5-7 minut, případně dle potřeby ještě podlijeme. Brambora nám zelí zahustí do krémovější podoby a nebudeme potřebovat na zahuštění mouku ani jíšku. Nakonec okyselíme octem dle vlastní chuti (cca 1 lžíce) a krátce vše společně po promíchání podusíme. Krok 4: Podáváme s pečeným nebo uzeným masem, knedlíkem, noky, bramborem, osmaženou uzeninou...

Zveřejněno 25. 11. 2018

Poznámka autora recepty73

Množství cukru a octa je na chuti každého, sladko-kyselou chuť zelí si každý "doladí" podle sebe.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušené hlávkové zelí na slanině

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n444

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dušené hlávkové zelí na slanině

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n444

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

Tak pánové, vydala jsem se na průzkum - bílé dušené zelí na TOPkách, eliminovala jsem kysané....po dvaceti recepisech jsem to vzdala:-D....mouka ano/ne, strouhaná brambora ano/ne, strouhané jablko ano/ne, cibulový základ zvlášť ano/ne....:-O Tady se nedá NIC nového vymyslet.....

Veronika.Hrozna: Máslo s moukou je super. V učení v roce1958 jsme jako učni dělali moučné máslo, musela ho být dost velká zásoba, protože ho používali minutkáři i sosaři. Tak si ho trochu dělám i doma, aby bylo při ruce.:-K:-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

U nás tomuto říkáme Dušené hlávkové zelí po česku:yes:
No a protože nejsme zvyklí škrábat se za levým uchem pravou rukou, tak si jednoduše vystačíme s jedním kastrolem: na tuku (špeku) osmažíme cibulku a pak přidáme (i na několikrát) SYROVÉ pokrájené zelí a posléze brambor (mouku) a dusíme takřka bez přidané vody:yes: Samozřejmě krmi se lépe daří pod dohledem, že aby se zelí nestihlo přichytit ke dnu :-)

casino: ...v podstatě s vámi souhlasím, ano, i tak to lze;-) ...u nás se vaří ve velkém, většinou i více chodů, někdy ať hlídám, jak hlídám, neuhlídám, takže vsázím na jistotu, rychlost a co nejlepší výsledek ...na škrábání za uchem čas nemám nikdy;-)

Tématické fráze:
rané hlavkové zelí recept, dušené rané zelí, rané zelí dušené, zelí na slanině, ranné zelí recept, rané zelí recept, zelí na na slanině, ranné hlavkové zelí recept, hlávkové zelí recepty, dušené ranné zelí, dušené hlávkové zelí, recepty, základ zelí, dušené hlavkove zeli recept, hlávkové zelí se špekem, zelí z hlavky se slaninou, dušené zelí na slanině, hlavkove zeli s uzeninou, dušené zelí se slanině, hlavkove zeli, recept na dušené hlávkové zelí

Suroviny:
zelí hlávkové, sůl, slanina uzená, cibule, brambory, cukr krupice, ocet

Přidat fotografie receptu