Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Masarykovo cukroví - lískooříškové knoflíky

Masarykovo cukroví se připravuje z křehkého těsta s lískovými ořechy. Přes svou jednoduchost patří mezi ty druhy, které mizí z talířů jako první. Nemusíte ho péct jen na Vánoce, během roku se hodí jako klasické čajové sušenky.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

dvevtroube dvevtroube

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 618 kJ /
4 211 kcal
Bílkoviny57,65 g
Tuky295,50 g
Vláknina26,20 g
Cholesterol 510 mg
Sodík 7 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy317,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: S cukrovím je potřeba začít den předem a to tak, že lískové oříšky namočím přes noc do vody. Krok 2: Druhý den sliji vodu a ořechy důkladně osuším a zatím dám stranou. Krok 3: Pustím se do přípravy těsta. Do mísy dám mouku, cukr, namleté oříšky a suchou směs promíchám. Dále přidám máslo a vypracuji těsto. Do těsta ještě zapracuji osušené ořechy. Krok 4: Těsto rozdělím na díly a z každého dílu utvořím váleček o průměru 3 cm a zabalím ho do potravinové fólie. Válečky uložím do lednice, aby těsto ztuhlo. Stačí 2 hodiny, ale je lepší nechat ho tam do druhého dne. Krok 5: Další den jsem z válečků odkrajovala asi 5 mm silná kolečka, která jsem vyskládala na plech vyložený pečicím papírem a dala jsem je péct do předehřáté trouby na 180 °C. Pekla jsem je 15 minut. Po 10 minutách cukroví hlídejte, začne zlátnout. Pak už záleží na troubě, jak dlouho se bude péct. Krok 6: Po upečení můžete cukroví obalit v moučkovém cukru. My to neděláme. Líbí se nám, když je vidět oříšek. A pokud byste do těsta přidali lžíci kakaa, oříšky ve struktuře tmavých knoflíků lépe vyniknou. Krok 7: Cukroví uložte do krabice a nechte uležet.

TIP: Cukroví našich babiček

Zveřejněno 28. 11. 2018

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Masarykovo cukroví - lískooříškové knoflíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p5A1

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Masarykovo cukroví - lískooříškové knoflíky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p5A1

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Tohle cukroví jsem zkoušela loni, v bezlepkové podobě, ale nějak moje drahoušku nedostalo. Tím bych nechtěla tento recept degradovat, mě to chutnalo a vypadalo to i efektně. Co naplat, 100 lidí.. 100 chutí:-)

Já už se na Masarykovy "suchárky" chystám několik let, ale nějak jsem nenašla odvahu, ale vypadají krásně:yes:
Dotaz na lískové oříšky - já je vždycky nechám rozvonět v troubě a pak jen mezi dlaněmi je zbavím části slupek, mají pak mleté výraznější chuť. Jak tady? Udělat to stejně a pak je naložit do vody?
A ještě - tipuji, že potřebují opravdu odležet - první adventní neděle je ten správný čas na pečení???
:-K

casino: Oni jsou vědec a experimentátor - tak až nebudete vědět co s časem ( o čemž pochybuji že by nastalo), tak předložte mančaftu 1. podle tohoto originál recepisu 2. linecké předpokládám klasika 3 :2 :1 a dále dle receptu.
Výsledek by mne zajímal - já jsem totiž přesvědčena o tom, že to nebude stejné. Pokud 1/6 mouky nahradím oříšky a neuberu máslo, tak to prostě stejné být nemůže....A na tento recept je to určitě výhoda...trochu víc tuku...
:-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tématické fráze:
masarykovo cukroví, masarykovy suchárky, masarykovo cukroví videorecept, cukroví masarykova kolečka, masarykova cukroví, masarykovy cukrovi, masarykovo cukroví recept, cukroví masarykovy suchárky, .masarykova cukroví, jak dlouho pect masarykovo cukrovi, bezlepkové masarykovo cukroví, videoracept masarykovo cukroví, originál masarykovo cukroví, pečení masarykova kolečka s ořechy, masarykova kolecka kdy pect, pravé masarykovo cukroví videorecept, pravé masarykovo cukroví, kakaové suchárky, masarykovo cukroví tmavé, kdy péct masarykovo cukroví

Suroviny:
ořechy lískové, mouka hladká, cukr moučkový, máslo, ořechy lískové

Přidat fotografie receptu