Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kominíček (žitný celozrnný chleba)

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 031 kJ /
2 397 kcal
Bílkoviny73,13 g
Tuky12,75 g
Vláknina61,61 g
Cholesterol 8 mg
Sodík 3,81 g
Sůl9,00 g
Sacharidy466,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve občerstvíme kvásek (suroviny smícháme a zakryté necháme asi 10-12 hodin v teple kvasit), pak umícháme rozkvas - všechny suroviny na rozkvas (včetně občerstveného kvásku) dobře promícháme a necháme v teple místnosti dobře prokvasit (cca 2-3 hodiny). Krok 2: K hotovému rozkvasu přidáme zbytek mouky, ve vodě rozpuštěnou melasu, sůl, kmín a umícháme těsto, které ihned urovnáme do sádlem vymazané formy. Hníst není těsto třeba, stačí opravdu jen smíchat suché suroviny s tekutinou. Krok 3: Formu s těstem uzavřeme ve větším sáčku, který kynoucímu těstu pomůže udržet teplo a vlhko, a necháme 1-2 hodiny vykynout. Krok 4: Vykynuté můžeme vložit upéct do trouby, vyhřáté na 230 °C. Po 35 minutách pečení chleba z formy vyklepneme na mřížku nebo plech, na kterém ve formě stál, teplotu snížíme na 180-190 °C a cca 25-30 minut dopečeme.

Chleby ve formě ráda peču od studeného startu – můžete také někdy vyzkoušet.
Formu s těstem vložíte do studené trouby a teprve potom ji zapnete na 230 °C. Během doby, než se trouba nahřeje, chleba v teple ještě o něco dokyne. Právě proto ale není pečení od studeného startu vhodné pro chleby vykynuté až k hranici překynutí. Dalším zahříváním těsto ještě kyne a než se stačí zapéct a zpevnit, propadne se mu povrch, celý chléb se jakoby zboří do sebe.

Zveřejněno 10. 12. 2018

Poznámka autorky cathleen

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kominíček (žitný celozrnný chleba)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p50X

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kominíček (žitný celozrnný chleba)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p50X

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
žitný chléb recept, recept na chleba, recept na žitný chléb, žitný chleba recept, recepty žitný chléb, celozrnný chléb recept, domácí žitný chléb, recept na domácí žitný chleba, kváskový chléb kominíček, recepty na chleba, chlebové placky recept, chléb recept, chléb pečený studeným se startem, celozrny chleba recepty, recept na kominíčka, pečení žitný chleba v troubě videorecepty, jak udržet zitny kvasek, jak udrzet kvasek na chleba recept, žitný chléb se zaparou, chleb z žitné mouky

Suroviny:
kvas žitný, voda, mouka žitná chlebová, kvásek, mouka celozrnná žitná, podmáslí, voda, mouka celozrnná žitná, voda, melasa, sůl, kmín drcený

Přidat fotografie receptu