Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Moje letošní vánočka

Tato obří vánočka potřebuje opravdu velký plech a je nutno ji nechat opravdu dobře vykynout, aby splnila všechna očekávání. Na stole bude vypadat doslova majestátně, ale potřebuje svůj čas. Z těsta můžete připravit i 2-3 menší vánočky a podarovat své blízké.

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Náročný

Doba přípravy 370 min Doba přípravy: 300 min Doba tepelné úpravy: 70 min 6 hodin

370 min (300 min příprava + 70 min tepelná úprava, 6 hodin)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie33 110 kJ /
7 914 kcal
Bílkoviny180,05 g
Tuky323,12 g
Vláknina46,56 g
Cholesterol 1,95 g
Sodík 3,86 g
Sůl9,35 g
Sacharidy1 027,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy dáme mouku, kterou smícháme se solí. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko ohřejeme, aby bylo vlahé, nasypeme do něj vanilkový cukr a krystalový cukr a zalijeme kvasnice, zakryjeme a necháme kynout. Krok 2: Mezitím rozpustíme máslo a necháme vychladnout. Když máme vykynutý kvásek, přidáme máslo, vejce, rum, citronovou kůru a vypracujeme vařečkou těsto, které se nesmí lepit na mísu. Těsto necháme vykynout asi 60 minut, znova ho propracujeme a necháme vykynout ještě jednou. Krok 3: Do těsta nasypeme hrozinky a nasekané ořechy a ještě ho naposledy propracujeme a necháme vykynout. Z těsta uděláme delší váleček a nakrájíme z něho 9 stejných dílků. Z každého kousku vyválíme dlouhý pramen. Krok 4: Na plech vložíme pečicí papír. Ze 4 pramenů upleteme cop, uložíme zešikma na plech a uprostřed hřbetek ruky zploštíme. Krok 5: Upleteme cop ze 3 pramenů, položíme na hotový cop a opět zloštíme. Nakonec zapleteme poslední dav prameny a položíme na předchozí dva. Aby se konce vánočky nerozpletly, zasuneme je asi 7 cm pod vánočku. Krok 6: Hotovou vánočku necháme na plechu vykynout ještě alespoň 45 minut, poté ji potřeme vejcem a dáme péci do předem vyhřáté trouby na 10 minut na 200 °C, pak teplotu snížíme na 150-160 °C a dopečeme dozlatova asi 60 minut. Vánočku necháme vychladnout a pocukrujeme.

TIP: Chyby při pečení vánočky a tipy, jak jim předejít

Zveřejněno 25. 12. 2018

Poznámka autorky Jaromira18

Z tohoto těsta lze dělat i mazance.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moje letošní vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZQP8

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Moje letošní vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZQP8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Tématické fráze:
vanocka recept, do vánočky hera nebo máslo, vánočka recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí, cukr krystal, cukr vanilkový, máslo, sůl, mléko, vejce, rum, rozinky, ořechy, vánočka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu