Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažené koblihy/donutky

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Natylda Natylda

Náročný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 50 min

50 min (50 min příprava)

Suroviny pro 10

10

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie76 195 kJ /
18 211 kcal
Bílkoviny17,36 g
Tuky2 015,12 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 199 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy1,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zahřejeme mléko, dokud není teplé, ale ne horké, asi tak na 40 stupňů. Ve velké misce promícháme s kvasnicemi a necháme stát, dokud směs není pěnivá, asi 5 minut. Krok 2: Do mísy přidáme vajíčka, máslo, cukr a sůl a směs kvasnic a mléka, polovinu mouky (2 šálky) a smícháme. Poté přidáme zbytek mouky, promícháme, až se těsto nechytá stěn mísy (přidáme ještě trochu mouky, asi 2 polévkové lžíce najednou, pokud je těsto příliš mokré).
Namažeme velkou misku trochou oleje. Přeneseme těsto na misku a zakryjeme. Necháme kynout při pokojové teplotě, dokud se nezvětší, přibližně 1 hodinu. Krok 3: Těsto dáme na pomoučený vál a vyválíme ho na tloušťku asi 1,5 cm. Vykrajujeme koblihy (průměr asi 7,5 cm). Pokud děláte plněné koblihy, nevykrajujte střed. Krok 4: Koblihy položíme na plech tak, aby mezi nimi bylo dostatek místa. Zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme na teplém místě, dokud nejsou lehce nafouklé a jemné, asi 45 minut. Pokud vaše kuchyně není teplá, zahřejte troubu na 200°C na začátku tohoto kroku, pak vypněte, vložte plech do trouby a nechte dveře pootevřené.
Asi 15 minut před tím, než koblihy vykynou, nalijeme olej do hrnce s těžkým dnem, nebo do holandské trouby na středním ohni a ohřejeme ho. Krok 5: Pečlivě přidáme koblihy na olej a obracíme, zhruba po 45 sekundách. Pro vyjmutí použijeme kovovou naběračkou, kterou je vyzvedneme. Necháme smažit, dokud nebudou zlaté. Pozor, otvory na koblihu se smaží rychleji. Posypeme zdobením nebo naplníme a podáváme, nejlépe čerstvé.

TIP: Jak vytvarovat donut z kynutého těsta?

Zveřejněno 21. 2. 2019

Poznámka autorky Natylda

Nenechte se na poprvé odradit, opravdu chutné se mi povedly až asi na potřetí.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené koblihy/donutky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Z7B

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Smažené koblihy/donutky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Z7B

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (13)

Proč to nesmažete ? Takový recepty, ani prase se v tom nemůže vyznat . To jsou bláboly : Pokud vaše kuchyně není teplá, zahřejte troubu na 200° .....bože muj ... :no::-//

Výhrady jsou oprávněné, nicméně jsem se u receptu i pobavila. Nafoukané koblihy jsem změnila za nafouklé, ale není ta naše mateřština úžasná? ;-):-):-D:-K

Lenunka: ... a mléko je horké, ba přímo vařící!

Fotku som zmazala. ;-) Ďakujem za upozornenie. ;-)

Postup vaření je popsán hezky podrobně, ale nejde spíše o koblihy, než o donuty, které by měly mít uprostřed otvor? Kromě toho v českém jazyce ani v české kuchyni výraz všestranná mouka neznáme. :-O

Asi jste si špatně přečetla pravidla, v nich se mimo jiné píše, že fotky se vkládají pouze vlastní, tahle je z Polska...
https://www.garneczki.pl/blog/quiz-kuchnia-polska/

Frantiska: aha, tak to mě nenapadlo:-D

Zobrazit 6 starších odpovědí

Tématické fráze:
smažené koblihy, recept na smažené koblihy, jak smažit koblihy, smažené koblihy recepty, recept na smažený koblihy, jak se smaží koblihy, smažené koblihy s otvorem, koblihy recept, recept na koblihy, smazeny koblihy, smažené mini koblihy, testo nafoukle v oleji, rychlý donutky, smazime koblihy, recept na koblihy smažené, kolihy smažené, kdy se smažit koblihy, jjak smažit koblihy, recept ba na koblihy, recepty smažené na koblihy

Suroviny:
mléko, kvasnice, vejce, cukr, sůl, mouka hladká, olej

Přidat fotografie receptu