Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tatarák Habunda

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

habunda

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 6

6

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 304 kJ /
1 507 kcal
Bílkoviny204,91 g
Tuky59,26 g
Vláknina10,50 g
Cholesterol 1,44 g
Sodík 4,81 g
Sůl11,35 g
Sacharidy35,58 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hovězí zadní bez kosti očistíme, pořádně odblaníme, nakrájíme na plátky silné asi 1 cm, dáme do potravinové fólie a necháme aspoň 24 hodin v mrazáku při mínus 20 °C (kdyby se tam náhodou nacházel nějaký sajrajt). Zhruba o 5 hodin dříve než chceme tatarák dělat, vytáhneme maso z mrazáku a necháme pozvolna rozmrazit, tedy nenamáčet do horké vody a ani nedávat do mikrovlnné trouby (nejlépe je, když je maso ještě trochu zmrzlé, má potom lepší barvu - červenější). Prostě maso vytáhneme z mrazáku, dáme na talíř, do dřezu nebo na mísu a necháme rozmrznout.
Jeden fígl - každý plátek (dělám balíčky po cca 400 g, aby to vyšlo na 1 kg tataráku, tak maso navrstvím vedle sebe, zabalím a označím samolepícím štítkem s názvem masa, datem zabalení a hmotností - je to potom lepší při spotřebě). Krok 2: Jakmile bude maso rozmrzlé, tak ho opět omyjeme, osušíme utěrkou a nakrájíme na kostky o rozměru 1 x 1 cm (pokud máte elektrický mlýnek, tak stačí maso nakrájet na plátky o tloušťce 1 cm a vkládat do mlýnku), mlýnek na maso to potom bere lépe. Když máme maso nakrájené, tak ho pomeleme alespoň třikrát. Takže po prvním přemletí přemeleme podruhé a potom potřetí (melu rovnou s česnekem). Všechno maso dáme do mísy a uděláme takovou prohlubeň, aby se do ní daly dát ostatní ingredience. Krok 3: Do prohlubně dáme 5 žloutků. Poměr záleží na velikosti žloutků a jejich hustotě. Cibuli (asi 150 - 200 g - dáme na cca 60 minut do mrazáku, aby při krájení nepouštěla tolik silice), nakrájíme na jemno a ještě překrájíme (použil jsem ruční ocelový hnětač na těsto a práce s cibulí je o polovinu kratší). Podle chuti přidáme chilli omáčku, sójovou omáčku, hořčici, sůl, pepř a sladkou mletou papriku (dle výše uvedeného poměru to mám několik let ověřeno, a to dělám cca 40 kg tataráku ročně). Krok 4: Všechno promícháme a potom jenom dochucujeme, dokud to nebude ono (více sojovky a hořčice - nikdy jsem nedochucoval ničím jiným). Nikdy to netrefíte přesně podle receptu, protože každé maso je jiné a každý tam toho dá o něco víc nebo méně.
Tatarský biftek Habunda mažeme na topinky, z jeden den starého chleba, nakrájeného na plátky asi 1 cm silné a smažené na "SÁDLE". Topinka je pouze "NOSIČ", takže záleží na každém, jakou vrstvu tataráku si namažete...

Zveřejněno 26. 2. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tatarák Habunda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8ZMm

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tatarák Habunda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8ZMm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (19)

habunda: když už jste teda připravil na 250 kg hov. tataráku a nepříjemně se tím neustále chlubíte, ( úplně Vás vidím, jak se plácáte po ramenou ), tak by jste měl vědět, že základ tataráku je Worcestrová omáčka a kapary;-) A už vůbec se maso nerozmrazuje v pokojové teplotě, ale pomalu a v lednici!:-// Tak se nad sebou zamyslete a přestaňte se plácat po ramenou. Máte se, totiž, hodně ještě co učit:-D

Dělala jsem dnes tatarák a s dovolením přidávám foto.

Lenunka: Dobrý den, omlouvám se za zpožděnou odpověď. Na hnětač těsta od Tescomy (kterým mělním cibuli) jsem zvyklý již několk let. Možnmá se může zdát někomu směšné, že cibuli mělním takto, ale za těch cca 250 kg tataráku (co jsem udělal) mi bylo řečeno, že takto jemnou cibulku nikdy nikdo v tataráku neměl (a tím myslím i restaurace, které mají nějajé ty hvězdičky).... Takže mi nezáleží na tom, zda si ze mně pracovnice v Tescomě a jeden přispěvatel na tomto fóru dělají srandu. Jde mi pouze o to, abych Vám napsal recept, podle kterého uvaříte, popř se zeptáte, co je potřeba vylepšit...:yes:

když už je TRINIDAD SCHORPION BUTCH TAYLOR povinné dochucovadlo, mělo by se to napsat správně, je to SCORPION :-)

maris: asi je myšleno tohle udělátko:
https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=j2...
:-):-K

Lenunka: Díky za upozornění. Již upraveno v receptu...:yes::yes::yes:

Zobrazit starší odpověď

" (nejlépe je, když je maso ještě trochu zmrzlé, má potom lepší barvu - červenější). "
tomu nerozumím, přece tataráka děláme z rozmrzlého masa a nejíme ho "trochu zmrzlý", i když je možná červenější;-):-)
nebo jak jsi to myslel ?;-)
potom ještě jedna technická otázka, jak se krájí cibule hnětačem na těsto ? Já znám - i mám na těsto jen hnětací háky a s těmi by to fakt nešlo:-)

habunda: no upřímně se mi to udělátko taky zdálo trochu tupé, ale neměla jsem cestu do Tescomy, abych to omrkla na živo :-), ale né že by mě to nenapadlo v budoucnu realizovat :-D
já, pokud chci krájet cibuli a nebrečet u toho jak u Angeliky, používám tohle:
https://fuf.cz/p/171854/tescoma-handy-643690-multi...
myšleno samozřejmě tu sestavu s noži, aby si to někdo špatně nevyložil :-)

Zobrazit 11 starších odpovědí

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
mletí masa na tatarak, tatarak do mrazaku, jak se dělá tatarak, tatarák z mrazáku, zkazeny tatarák, tatarak recept 1 na kg, krajeni cibule na drobno nozem ručně, tatarak ze zmrzleho masa, tatarák ze starého chleba, tatarák recept, mražení masa na tatarák, tatarak z 1,5 kg masa, tatarak 1.5kg recept, tatarak 1 kg, může se dát tatarák do do mrazáku, da se mrazit na tatarák, má se tatarák mrazit, maso na tatarák z mrazáku, tatarák na osobu, z ceho vseho se dela tatarak

Suroviny:
hovězí zadní, cibule, žloutek, hořčice plnotučná, omáčka sojová, omáčka chilli, paprika sušená sladká, pepř mletý, chilli, česnek

Přidat fotografie receptu