Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová panenka Wellington s máslovou zeleninou

Šťavnatá vepřová panenka na lůžku ze žampionů a špenátu, zabalená v pancettě, a to vše v křupavém listovém těstě. Řeč je o slavném Wellingtonu. Jeho delší a náročnější příprava přinese ovoce v podobě výborného gastronomického zážitku.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

medanek medanek

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 30 min

90 min (60 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 046 kJ /
2 162 kcal
Bílkoviny127,83 g
Tuky132,86 g
Vláknina8,80 g
Cholesterol 484 mg
Sodík 6,63 g
Sůl12,74 g
Sacharidy110,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Panenku očistíme, odblaníme a nakrájíme na stejné špalíky 10-12 cm dlouhé. Dobře je osolíme, opepříme. Krok 2: Žampiony necháme dobře okapat a nasekáme je (nejlépe kutrem) na drobno. Krok 3: Špenát opereme a několikrát překrojíme, mrkev oškrábeme a spolu s dobře umytou cuketou nakrájíme podélně na tenké plátky škrabkou na brambory. Krok 4: Na pánvi rozpustíme máslo. Přidáme špenát, osolíme, opepříme a krátce dusíme. Necháme vychladnout. Krok 5: Na druhou pánev dáme opět kousek másla, lžíci oleje, nasekané žampiony, osolíme, opepříme a restujeme cca 5-7 minut, dokud se všechna voda neodpaří. Přendáme na talíř a necháme vychladnout. Krok 6: Na stejné pánvi panenku zatáhneme ze všech stran, zhruba 1-2 minuty z každé strany, aby maso bylo hnědé a netekla z něho voda. Necháme vychladnout. Krok 7: Na potravinářskou fólii naskládáme slaninu vodorovně tak, aby se kousek překrývala. Překryjeme vrstvou žampionů. Krok 8: Špalíček panenky potřeme hořčicí a položíme na slaninu a žampiony. Pomocí fólie pevně srolujeme a dáme na půl hodinu odpočinout do lednice. Krok 9: To samé uděláme s druhým kouskem panenky, jen přidáme na vrstvu žampionů ještě vrstvu špenátu a pokračujeme stejně jako u předchozího kousku. Krok 10: Listové těsto vyválíme na velikost, kterou budeme potřebovat na jednotlivé kousky panenky. Krok 11: Mašlovačkou dokola potřeme okraje rozšlehaným vejcem. Z panenky opatrně odstraníme fólii, položíme na těsto a pevně srolujeme. Snažíme se vymáčknout všechen vzduch. Krok 12: Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C zhruba 25 minut. Krok 13: Upečenou panenku necháme odpočinout a pak opatrně nakrájíme a servírujeme s máslovou zeleninou.

Zveřejněno 15. 3. 2019

Poznámka autorky medanek

Doporučuji jako přílohu gratinované brambory.

https://www.toprecepty.cz/recept/49336-gratinovane...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová panenka Wellington s máslovou zeleninou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2ZGJ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová panenka Wellington s máslovou zeleninou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2ZGJ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Pěkný den přeji. Mám jednu otázku k tomuto receptu a sice proč se dává špenát jen na jednu rolku a ne rovnou na obě? Je to jen varianta s a bez špenátu, nebo to má nějaký jiný skrytý význam? :-8 Děkuji předem za odpověď i za krásně sepsaný postup na tuto šéfkuchařskou laskominu :-K

:yes::yes: nádhera jako vždy :-)<3:-K

Krása :yes:

RubyRom: :-K:-*Děkuji Romi

Krásné slavnostní jídlo :yes:.

medanek: si šikovná, vždy obdivujem tvoje výtvory...smekám.

Zobrazit starší odpověď

Já jsem nepochopila tu akci s fólií: na fólii dám slaninu, žampiony a ostatní, pak maso a zaroluji? Pak když to rozmotávám z fólie a namotávám do listového těsta, tak to musí všechno odpadat a patlat se. Prostě vůbec nechápu, co tím chtěl básník říci. Není ta meziakce s fólií zbytečná? :-?

Eja57: Moc děkuji za vysvětlení a zastání. Je přesně tak jak píšeš:-K:-K

Zobrazit 3 starší odpovědi

krása jako vždycky:-):yes:

maris: Moc děkuji Maris :-K:-K

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tématické fráze:
panenka wellington, vepřová panenka recept, svíčková wellington, recept na vepřovou panenku, vepřová panenka recepty, veprova panenka wellinkton, vepřová panenka velington, welington recept, vepřová panenka wellington se špenatem, welington vepřová, veprove welington, vepřová panenka na masle, recept panenka wellington, recepty z vepřové panenky, top recepty wellington, panenka welington, welington recept bez slaniny, wellington svíčková recept s dijonskou horčicí a listového těsta, vepřové maso panenka velington, panenka wellington příloha

Suroviny:
panenka vepřová, pancetta, žampiony sterilované, špenát listový, hořčice dijonská, těsto listové, máslo, olej, cuketa, mrkev, vejce, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu