Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Angreštová marmeláda

Angreštová marmeláda má své zastánce, ale i odpůrce. Přítomnost drobných semínek je někomu nepříjemná, ale k angreštu patří stejně jako třeba k malinám. Marmeláda z angreštu je pikantní a hodí se nejen na palačinky či lívance, ale i na vánočku.

Hodnocení receptu je 4,8 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 967 kJ /
470 kcal
Bílkoviny8,00 g
Tuky2,00 g
Vláknina30,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 70 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy90,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dobře vyzrálý angrešt očistíme, omyjeme a na mírném ohni, za stálého míchání rozvaříme. Krok 2: Rozvařený angrešt rozmixujeme. Pokud v marmeládě nechceme drobná angreštová semínka, můžeme hmotu propasírovat přes síto. Výsledná hmota by měla vážit 1000 g. Krok 3: Dále postupujeme dle návodu na želírovacím přípravku a uvaříme marmeládu. Můžeme také rovnou použít želírovací cukr. Krok 4: Připravíme si čisté a suché sklenice a víčka. Vřelou marmeládou sklenice naplníme, otřeme jejich hrdla a dobře zavíčkujeme. Pro lepší konzervaci můžeme po zavíčkování otočit sklenice asi na 5 minut dnem vzhůru.

TIP: Jak vařit marmeládu

Zveřejněno 14. 7. 2009

Poznámka autorky cathleen

Někdo se snaží před vařením angrešt zbavit většiny zrníček, ale my to máme moc rádi takhle.

Marmeláda je hezky tuhá a pikantní.

Angrešt je kyselé ovoce, doporučuji zvolit želírovací přípravek či želírovací cukr 2:1. Pokud máte rádi kyselejší marmeládu, použijte typ 3:1.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Angreštová marmeláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4856

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Angreštová marmeláda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4856

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (29)

:-K já se také musím zasnít... Když jsem byla malá, špendlíky rostly v každém humně. Měli jsme tři nebo čtyři stromy. Pak přišla šarka a všechny se ztratily. I v kraji. Vzpomínám na řeči kolem plodů - marmeláda a kolik, slivovice a kolik? Bylo to každý rok.:-)

casino: och, mé dětství, úplně vidím u babičky na zahradě strom a na něm ty nádherné žluté sladké voňavé špendlíky, aspoň jsme jim tak říkali - prostě žlutá švestička.....

SilviaD: žluté švestky. Ta naše ještě nerodí, koupili jsme ji proto, že jsem si pamatovala na jejich dobrou chuť z dětství https://www.prodejstromku.cz/produkt/spendlik-sves...

Čo sú to prosím pekne špendlíky?

casino: díky za radu, v receptu to nějak upravím. Marmošku jsme už dlouho nedělali, její spotřeba u nás klesla.
Co se týká špendlíků, dají se ještě koupit, i nám v zahradě jeden mladý roste. Budete-li chtít, můžu vám do sz poslat odkaz na zahradnictví. Koupila jsem tam mj. i jaderničku, na kterou jsem do té doby jen vzpomínala (na chutě z dětství) :-)

no, normalne pasiruju, ale rekla jsem si, ze se mi pasirovač nechce umývat :))) tak jsem vyzkousela ruční mixér. Ja ji mám radsi hladkou. Doufam, že tento rok špendlíky stihnu otrhat.

A tak ráda bych si dala angreštovou marmeládu, ta je taky naprosto dokonalá. Ale už nekolik let máme vždy jen par angreštu asi tim suchem.

Frantiska:
Jj, jak píšete! Možná za to můžou i novináři!! Zde je to patrné už z názvu!!! https://www.idnes.cz/hobby/domov/mirabelky-spendli...
Mixujete?:-O
Já míval na špendlíkové "marmeládě" nejraději právě ty slupečky které se vařením smotaly v ruličky ne nepodobné jakémusi želé...:-)

casino: špendlíky pořád exitistují :) a nejdou splést ani s jednou věcí, kterou jsi uvedl. Přijde mi, že někde v novinách napsali, ze si to lidi pletou a pak se to najednou objevuje, když nekdo napise slovo špendlík nebo mirabelka.

Ale už vím, proč jsem měla minule špendlíkovou marmeládu taky tekutou, už mixovat nebudu

Óóó přírodo! Co bych za to dal, potkat špendlík (slivoň) ;-(
Danny668: "už jsem kdysi rozmixovala špendlíky"
Pokud to bylo v minulém miléniu, pak snad;-)
...a pokud to bylo pozdejc, pak blednu závistí ;-)
No a nebyly to spíše mirabelky, či snad myrobalán, he? :-K
https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/spendliky-po...

Včera jsem vyzkoušela, chutově je opravdu moc dobrý, ale příště nebudu mixovat, asi se tím naruší ta schopnost želírování, mám ho řídký. už jsem kdysi rozmixovala špendlíky a taky neztuhly, když nemixuju, je džem super.

Tak tohle je fakt bomba. Žádný odpad a marmeláda je vynikající. Hustá, ani jsem nedala žádný želírovací prostředek. Díky za recept.

Taky dávám jen cukr, ale objevuje se tam pak trochu tekutiny, což není na škodu. Dokud se angrešt vaří, rozšťouchám ho šťouchadlem na brambory a tak ho potom naliji do sklenic. Nic nemixuji, nepasíruji ani necedím. Zkusil jsem jednou přidat badyán a vanilkový cukr, ale bez nich je to asi lepší.

Marmeláda z rybízu červeného a černémo a angrešt. Tu vařím pravidelně, ale pasíruji, zrnka a slupky né. :yes::yes:

tuhle marmeládu miluji :yes: mamka ji dělala když jsem byla malá a já ji teď konečně udělám dětem :-):-)
miluji rohlík s máslem a angreštovou marmeládou <3

Jan: no vidíš - a my mezi zuby zrníčka rádi. Jak tady, tak i v malinové nebo ostružinové:-p

Zobrazit 2 starší odpovědi

Sklidil jsem lehce přezrálý červený angreš a nevěděl, co s ním. Včera jsem našel tenhle recept a večer jsem se ženou udělal marmeládu. Angrešt jsem v robotu rozsekal jen nahrubo,aby tam byly velké kousky šlupiček. A výsledek? Nesmírná bašta!!!Takže chválím za skvělý tip. Tenhle recept se patrně do naší kuchyně zapíše zlatým písmem, včerejší zavařování tak bude hodno každoročního následování. Sebranou pěnu jsme si dnes mazali k snídani na vánočku a pěli jsme ódy na radost. Takže děkujeme. ;-):yes::-K

Leni, tak jdu pozdě, angrešt už není....ale v době tvého dotazu jsme byli na delší dovolené a pak mi nešel počítač.
Ale stejně, jako tuhle marmeládu, můžeš připravit jinou, z jiného ovoce. Pokud koupíš nějaký klasický želírovací přípravek (Pektogel aj.), dává se na kilo ovoce kilo cukru + sáček přípravku. Existují i dražší želírovací přípravky - třeba Gelfix, mrkni sem: http://www.zavarovani.cz/...2:1, 3:1 a tam se pak používají dvě, tři kila ovoce na kilo cukru. Postup vaření marmelády je napsán na každém sáčku;-)

Tématické fráze:
rakytníkový sirup recept, rakytníková šťáva recepty, angreštová štáva za studena, výroba rakytníkového sirupu, recept na džem z angreštu, rakytníkový sirup vyroba, rakytník recepty, džem z angrestu recept, jak zpracovat rakytník, rakytníková šťáva výroba, rakytníková šťáva recept, vyroba marmelad recepty, recept na rakytníkový sirup, angrešová marmeláda, jak uvařit kukuřici, džem z josty za studena, jak zpracovat jostu, marmeláda z ringlí, agreštová marmeláda, recepty na zpracování angreštu

Suroviny:
angrešt, želírovací přípravek, cukr krupice

Přidat fotografie receptu