Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medáčky s ořechy

Hodnocení receptu je 4,6 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dajda Dajda

Náročný

Suroviny

Porce: Záleží na tom, kolik kousků dokážete sníst

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie37 073 kJ /
8 861 kcal
Bílkoviny121,84 g
Tuky491,33 g
Vláknina19,46 g
Cholesterol 1,97 g
Sodík 7,17 g
Sůl1,27 g
Sacharidy978,14 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pečení: Směs - 2 lžíce medu, 2 velká vajíčka, 100 g pískového cukru, 50 g másla rozpustíme za stálého míchání ve vodní lázni (nejlepší je šlehat ručním šlehačem). Vmícháme do 600 g hladké mouky s 2 vrchovatými lžičkami stolní sody, přidáme 1 dl horkého mléka a zpracujeme těsto (ideální je opět ruční šlehač - míchací metly). Uložíme ho na teplém místě (v míse na hrnci s teplou vodou). Postupně vyválíme 6 tenkých placek na celý plech. Jde to ztuha - proto potřebujeme mít těsto teplé - ale výsledek bude pro Vás, Vaši rodinu i případné hosty odměnou. Placky upečeme na silněji vymazaném plechu (mastit pokaždé) nebo plech vyložíme pečícím papírem. Naskáčou-li na těstě na počátku pečení puchýře, propíchneme je vidličkou. Placky můžeme napéci několik dnů předem. Musíme však počítat s tím, že hotové řezy by se měly několik dní proležet. Krok 2: Dohotovení: Nejméně dva dny před podáváním placky naplníme klasickým máslovým krémem s pudinkem: 500 g másla (nebo máslo s Herou) našleháme s 250 g práškového cukru a přidáme vychladlou prošlehanou kaši ze 7-8 dl mléka, 2 vanilkových pudinků a 2 zarovnaných lžic polohrubé mouky. Vybereme dvě nejlepší placky na spodek a vrch řezů (ty, které jsou například ulámané nebo křivé zarovnáme dovnitř, ztratí se), potřeme je silnou kávou (aby rychleji změkly), větší částí krému a spojíme. Pak je zatížíme pečícím plechem s lehkou zátěží a necháme do druhého dne "narovnat" a ztuhnout. Příští den namažeme na vrchní placku zbylý krém a posypeme ji rozsekanými vlašskými ořechy. - mohou být opražené. Krájíme na malé čtverečky. V chladu vydrží medáčky dlouho, čím déle, tím jsou lepší.

Zveřejněno 25. 3. 2019

Poznámka autorky Dajda

Tak dělám medové řezy podle tradičního rodinného receptu já. Návod na plnění řezů jsem už četla v dalších variantách (Valburga Vavřinová uvádí "medáky" v Malé encyklopedii Vánoc jako tradiční vánoční cukroví), například s přidáním zavařeniny, čokoládové nebo kávové polevy a něco také vyzkoušela. Ale jednoduchá máslová náplň s ořechy místo polevy mi připadá nejlepší.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medáčky s ořechy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/38On

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Medáčky s ořechy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/38On

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (19)

zdenka.s: jojo, Verča peče vánočku, to byla hodně dobrá akce:-D také pamatuji:yes:

zdenka.s::-O Moc se stydím, ale takovou chválu si fakt nezasloužím.;-( Opravdu, jsou tady o moc lepší kuchařinky, než já! :yes:
A já taky děkuji, že se od nich mohu učit.;-)

Veronika.Hrozna : však se moc dobře pamatuji na tu srandu (sorry ) a o to víc nechápu :-O
Vždyť podle Vašich receptů,komentářů ,fotek ty zlatý ruce máte a za tím si stojím :-! :-):-K

zdenka.s: Já a zlaté ruce? Já tu pekla Vánočku v přímém přenosu, takové nemehlo já jsem!;-(

Veronika.Hrozna : máte to nádherný, dokonalý :yes: zlatý ruce
Moc mě lákají, ale těch šest placek bych asi nezvládla :no: já se znám

Simona Skolakova: Už se chladí. Dneska to byla opravdu fuška vyválet. Měla jsem přidat ještě trošku mléka do těsta, asi víc vzala hladká mouka. Jdu si napsat do poznámek, když budu péct příště. Vůbec to není složité, když to zvládnu já, tak ty levou zadní.:yes: Obyčejně peču jeden den pláty a druhý dělám náplň a mažu. Začala jsem v 9 a do 11,15 už byla i náplň. Pak sem vařila kávu a namazala. Muselo to vsáknout a v půl 4 jsem plnila.:yes: Moc nám to chutná, je to skvělý moučník, dlouho vydrží !

Na mne je to moc složité,nejsem zdatná kuchařka ani cukrářka,neumím to,ale smekám klobouk dolů,je to nádhera,moc se mi to líbí,škoda,že nelze vzít si kousek přes monitor:-D:yes::yes::yes:

Zítra jdu upéct , už se na ně těším!:yes:

Po vytažení z mrazáku a rozmrazení, jako čerstvé ! Doporučuji rozmrazit na talíři zcela volně naskládané dál od sebe! ;-)
Mrazit na tácku, zmražené dát do krabice. :yes:

Dajda, do kremu davas kolko Hery? Len 100-150 g?

Dajda: Dietní,:-D co to je , to jsem ještě neslyšela, kde to dostanu koupit?:-D:-D:-D

Zobrazit 6 starších odpovědí

Vynikající ,skvělý a chuťově vyvážený zákusek.***** Vařila jsem krém s vanilkovým luskem. Žádný plát těsta při manipulaci nepraskl. Doporučuji velmi silnou zrnkovou kávu turka uvařeného v džezvě na potření plátů! Natírala jsem mašlovačkou a šlo to rychle. Musela jsem přidělat krém, nevyšel mi na vrch koláče , ale vyplatilo se. Jak odležel mizí rychlostí blesku.
Mohu všem doporučit , dá se připravit dopředu. Ještě zkusím kousek do mrazáku, jak to dopadne !<3<3<3 Na Velikonoce spáchám reprízu.:-* Ořechy na vrch koláčku jsem trošku opekla na suché pánvičce, aby se rozvoněly a dala na koláč.<3

Veronika.Hrozna: mas tiez tento recept? U nas doma patriili tieto rezy k rodinnemu striebru. Neboli Vianoce bez nich, ale mamka mi ich piekla aj na svadbu. Jedna vrstva vsak byvala dzem miesto kremu.

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
medáčky, mrkvový dort s ořechy a kávou, medacka, mmohou se dát ořechové medové řezy do mrazáku ?, medacek, cukrovi medacky, vanocní medacky, ván. cukroví medáčky, medacek zákusek, medáček recept, mredacka

Suroviny:
med, vejce, cukr krupice, máslo, mouka hladká, soda jedlá, mléko, máslo, cukr moučkový, mléko, pudink vanilkový, mouka polohrubá, ořechy vlašské, káva

Přidat fotografie receptu