Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škvarkové pochutnání

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janky3 janky3

Náročný

Doba přípravy 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min

30 min (30 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 4+

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 664 kJ /
4 461 kcal
Bílkoviny109,28 g
Tuky272,41 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 495 mg
Sodík 1,23 g
Sůl2,81 g
Sacharidy385,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z teplého mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme mouku se solí, vejce a sádlo, přilijeme kvásek a dobře zaděláme. Podle potřeby můžeme přidat mouku nebo mléko.
Dáme kynout na teplé místo. Krok 2: Mleté škvarky smícháme se sádlem, event. přisolíme. Z těsta rozválíme velkou čtvercovou tenčí placku. Celou ji pomažeme změklou škvarkovou hmotou až do krajů. Rohy čtverce ohneme do středu placky a opět rozválíme. Ještě jednou zopakujeme. Znovu rozválíme na čtverec, pravý okraj ohneme vlevo tak, aby zbyla 1/3 levého těsta, tu pak přehneme vpravo, takže máme tři vrstvy na sobě. Opět rozválíme. Nyní máme obdélník. Naposledy skládáme na třetiny horní a dolní konec a rozválíme. Krok 3: Ostrým nožem rozkrájíme na čtverce, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme kmínem nebo jinými semínky. Přendáme na pečící papír na plechu a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme na 180°C do zlatova. Pozor na to, aby byly čtverce dobře propečené. Pečeme každopádně minimálně 30 min i více.

Zveřejněno 25. 3. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové pochutnání

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/go6l

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Škvarkové pochutnání

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/go6l

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Před pečením už nenecháváte kynout na plechu ?:-? Vypadají báječně!

Veronika.Hrozna: Jé, já mám také takové vzpomínky. Jako děti jsme s mou sestrou jezdily k jedné babičce do Ražic a ke druhé do Písku. Žily dvě stanice motoráčkem od sebe, takže jsme si mezi nimi pendlovaly podle toho, zda jsme potřebovaly více vesnici nebo město. Vánoční prázdniny jsme dělily na půl Ražice, půl Písek. Do Ražic jsme dorazily na Hod Boží, a ikdyž babička od rána topila v malých Kaborkách, zvedla se teplota maximálně na 10°C. V protějším koutě, kde stála velká bílá postel, mohlo být tak 7°C. Do této , žehličkou nahřáté, postele jsme se sestrou zalezly, v mžiku vše vystydlo a vnímaly jsme jen chladné vlhko. Usnuly jsme až ve chvíli, kdy jsme přestaly jektat zuby. Ráno jsem se probudila, na podlaze už zase jinovatka, a v teplotě asi kolem nuly se prostorem linula ta nejúžasnější vůně, která kdy na světě voněla. Byla to vůně babiččiných princezek, které pekla každé Vánoce. Byla to doslova chuťová rapsodie. Vyklouzla jsem z postele, dva kroky po ledové podlaze, popadla jsem ojíněnou misku, a šup zpátky pod peřinu. Na ni jsme postavily misku, hodně blízko obličeji, abychom jen dva prstíčky vystrčily a nenavětraly si zimu. Dodnes si vybavuji tu ledovou vůni.
A bramborové placky manželovy babičky Růženky, tenoulinkaté, pomazané rozpuštěným sádlem, posypané mákem s cukrem a ztočené do neuvěřitelně tenkých ruliček. Dodnes mě mrzí, že jsem si neřekla o její poměry ingrediencí. I když jsem se hodně přiblížila, takové jako ona, je neudělám. Zdravím.

Zobrazit 2 starší odpovědi

Tématické fráze:
škvarkový pagáček recept, dobré recepty z droždí, recepty z mletých škvarků, škvarkové pagáčky recept, rychlí recept na svarkove pagace, pečeme z mletých škvarků, mleté škvarky se sadlem, příprava škvarků, recepty ze se škvarkama

Suroviny:
mouka hladká, cukr, droždí, mléko, vejce, sádlo, sůl, škvarky, vejce, semínka sezamová

Přidat fotografie receptu