Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Osvědčený mazanec

Mazanec neodmyslitelně patří k Velikonocům. I když mnozí si toto pečivo tak oblíbili, že ho pečou i během roku. A není divu, těsto je krásně nadýchané plné rozinek. Pokud vám nechutnají rozinky namočené v rumu, zkuste je namáčet v citronové šťávě.

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Odeta Wollmanova

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min + 80 min. kynutí

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava, + 80 min. kynutí )

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 593 kJ /
3 249 kcal
Bílkoviny58,34 g
Tuky153,33 g
Vláknina13,40 g
Cholesterol 780 mg
Sodík 104 mg
Sůl0,22 g
Sacharidy402,21 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny sypké přísady smícháme. Přidáme mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a sádlo.
Zpracujeme těsto, nejlépe za použití hnětače. Krok 2: Necháme kynout. Když asi 2x zvětší objem, zpracujeme zpět na menší velikost. Necháme znovu kynout. V běžné pokojové teplotě to trvá asi hodinu. Necháváme kynout přikryté utěrkou. Krok 3: Těsto dáme na vál a zpracujeme ručně. Roztáhneme a zapracujeme kousky mandlí, rozinky, strouhaný muškátový oříšek a podle chuti třeba kandované ovoce. Pořádně prohněteme a rozdělíme na 2 menší díly. Vytvoříme dva kulaté bochníky. Krok 4: Předehřejeme troubu na 180 °C.
Plech vymažeme tukem. Krok 5: Na vymazaném plechu nebo papíru necháme kynout ještě 1/2 hodiny. Na mazancích uděláme křížek, můžeme použít nůžky. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 10 minut.
Potom mazance přikryjeme alobalem a teplotu stáhneme na 160 °C. Pečeme dalších 30 minut. Krok 6: Mazance vytáhneme, sundáme alobal, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Vrátíme do trouby a upečeme do zhnědnutí.

TIP: Rady a tipy, jak se vyhnout nejčastějším chybám při výrobě mazance

Zveřejněno 14. 4. 2019

Poznámka autorky Odeta…

Musím zaklepat na dřevo, že mi tyto mazance nikdy nepraskly.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Osvědčený mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LrGj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Osvědčený mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/LrGj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Je fajn dát půl hladké a půl polohrubé. Fajný mazanec :-8

:yes:<3:yes:

Tématické fráze:
mazanec recept, velikonoční mazanec recept, recept na mazance, mazanec v hnětači, recept na velikonoční mazanec, hrnkový mazanec, recept. a na mazanec, recepty na velikonoční mazanec, velikonocni mazanec se sadlem, nejlepší recept na mazanec v hnětači

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, mléko, cukr, žloutek, sádlo, máslo, droždí sušené, sůl, rozinky v rumu, mandle, ořech muškátový, vejce, mandle, tuk

Přidat fotografie receptu