Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční máslový mazanec

Čím déle necháme těsto kynout a mezitím mu věnujeme péči s propracováním, tím víc se nám odvděčí svojí nadýchaností a jemností. Jinak tomu není ani u toho velikonočního mazance. S rozinkami a mandlemi uvnitř a tradičním křížem na svém povrchu bude zdobit sváteční stůl.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Moulikova

Náročný

Doba přípravy 115 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 55 min bez doby kynutí

115 min (60 min příprava + 55 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 497 kJ /
4 421 kcal
Bílkoviny92,36 g
Tuky179,55 g
Vláknina32,50 g
Cholesterol 1,17 g
Sodík 150 mg
Sůl0,34 g
Sacharidy592,64 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do vlažného mléka přisypejte malou část cukru, malou část mouky a sušené droždí. Nechte na teplém místě vzejít. Krok 2: Mezitím do mísy nasypejte polohrubou mouku, špetku soli, vanilkový cukr, zbytek cukru krupice, kypřicí prášek. Máslo rozpusťte a poté nechte zchladit, abyste ho na těsto nenalili příliš teplé. Krok 3: Vzešlý kvásek smíchejte se sypkou částí, žloutky a máslem. Vypracujte tužší těsto. Těsto musí být hladké a nelepivé. Nakonec do těsta vmíchejte mandle, rozinky a kandovanou kůru. Krok 4: Těsto v míse lehce poprašte moukou a zakryjte utěrkou. Nechte kynout na teplém místě. Pokud těsto nakyne, znovu ho propracujte a nechte kynout. Takto těsto propracujte ještě jednou a opět jej nechte kynout. Těsto bude nakynutější a vláčnější. Postup může trvat i dvě hodiny, ale bude stát za dobrým mazancem. Krok 5: Z těsta vytvořte bochánek, poprašte moukou a nechte zakrytý bochánek kynout další hodinu až dvě. Záleží na teplotě těsta. Za teplého počasí bude mazanec kynout rychleji. Vykynutý bochánek potřete rozšlehaným žloutkem, střed nařízněte do kříže. Krok 6: Mazanec pečte při 180 °C po dobu 15 minut, následně teplotu snižte na 160 °C a pečte dalších 40 minut. Před vyndáním mazance z trouby se přesvědčte, že je mazanec propečený. Pokud se bude těsto lepit na špejli, ještě mazanec dopečte.

Zveřejněno 15. 4. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tradiční máslový mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QzXZ

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Tradiční máslový mazanec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/QzXZ

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Tématické fráze:
recept tradicní mazanec, tradiční mazanec, maslovy bochanek, tradiční mazanec recept, maslový mazanec recept, nejlepší máslový mazanec, tradiční velikonoční mazanec, nejlepší máslový mazanec ze ze sušeného droždí, máslový velikonoční mazanec - maso recepty, babiccin máslový mazanec, maslovy mazanec s jogurtem, mazanec tradiční, tradiční velikonoční mazance, recept na tradicni mazanec, recept na máslový mazanec, maslovy mazanec top recept, tradiční mazanec recepty, recept na tradiční velikonoční mazanec, mazanec postup

Suroviny:
mléko polotučné, cukr krupice, droždí sušené, mouka polohrubá, kůra citronová kandovaná, žloutek, cukr vanilkový, rozinky, mandle plátkové, máslo, kypřící prášek, žloutek

Přidat fotografie receptu