Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zajíčkové jidáše

Tradiční jidáše mají svým tvarem připomínat provaz, na kterém se Jidáš oběsil poté co zradil Ježíše. Proč si ale s dětmi neupéct ze stejného těsta třeba zajíčky? Budou stejně dobří jako klasické jidáše a dětem udělají radost.

Hodnocení receptu je 4,8 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 140 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 20 min

140 min (120 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 16 kusů

16kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 552 kJ /
3 478 kcal
Bílkoviny78,11 g
Tuky107,11 g
Vláknina16,60 g
Cholesterol 741 mg
Sodík 627 mg
Sůl1,48 g
Sacharidy542,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Obě dvě mouky, sůl a cukr smícháme a prosejeme. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto, mléko musí být vlažné a máslo rozpuštěné, ale vlahé. Necháme vykynout.
Nebo použijeme domácí pekárnu, kde se jako první dávají tekutiny, nakonec mouka a nahoru rozdrobené droždí. Použijeme program Těsto. Krok 2: Vykynuté těsto dáme na vál a rozdělíme na 16 stejných kousků, z kterých začneme tvarovat válečky. Z jednoho konce odkrojíme větší kousek na hlavu a z druhého menší kousek na ocásek. Zbylý váleček ještě doválíme do tenka a svineme do spirály. Uložíme na plech s teflonovou fólií, nebo papírem na pečení. Krok 3: Pak vytvarujeme hlavičku - váleček, který na jedné straně nařízneme a vytvarujeme uši (viz. foto). Spodní část hlavičky potřeme bílkem a přilepíme k tělu. Pak vytvarujeme kuličku jako ocásek a taky přilepíme bílkem. A rovněž přilepíme rozinky na místo očí, zamáčkneme je do těsta. Krok 4: Jidáše na plechu přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 15-20 minut. Pak je pomašlujeme zbytkem bílku prošlehaného se žloutkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 15-20 minut při 170 °C. Krok 5: Po upečení ještě teplé zajíčky můžeme potřít rozpuštěným máslem smíchaným s medem. Podáváme po vychladnutí.

TIP: Top 7: Recepty na velikonoční dobroty pro děti

Zveřejněno 15. 4. 2019

Poznámka autorky Merylas

Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem, poupraveno.

Jak na kynuté těsto: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Věřím, že se zajíčky budou líbit hlavně dětem a že budou pomáhat s jejich přípravou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zajíčkové jidáše

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZMy8

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zajíčkové jidáše

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ZMy8

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Vcera jsme pekli s vnoucaty tyto zajicci. Krasny a dobry recepis. Vsichni jsme meli legraci je vyrabet a kazdy hned ochutnaval ,tak ze jich moc nezbylo. Urcite budu delat na kazde Velikonoce. Dik za recepis

hazel: Děkuji, jsem moc ráda, že recept nezklamal. A pokud jste při tvarování měli legraci, tak to je bonus navíc. Děti tohle baví, u nás to bylo stejné. :-):-K

Tématické fráze:
jidáše recept, jidáše recepty, recepty jidáše obrázky, jidáše, recept na jídáše, recepty na jidáše, zajíček z kynuteho testa, zajíček z těsta na jidáše, hlava zajíčka z z kynutého těsta těsta, jidáše zajíček, velikonoční jidáše zajicci, recept jidaše, recept na kynuté zajíčky, recept jidaš, jidaše zajíčci, kynutý zajíček, jidáš zajíček, jidáše velikonoční zajíček, zajíček z těsta, zajíčci jidase

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, cukr moučkový, sůl, máslo, žloutek, mléko, droždí čerstvé, rozinky, vejce, máslo, med

Přidat fotografie receptu