Jidáše se škvarky
Jidáše jsou tradičním sladkým pečivem v období Velikonoc. Kdo však neholduje vyloženě sladkému pečivu, může si s námi připravit slanou variantu těchto bochánků. S medvědím česnekem, škvarky a solí budou jistě skvělou svačinou.
Suroviny pro 1 dávka
z dávky vyšlo asi 20 kousků
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 21 087 kJ / 5 040 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 127,84 g |
Tuky | 288,02 g |
Vláknina | 25,72 g |
Cholesterol | 954 mg |
Sodík | 6,00 g |
Sůl | 14,63 g |
Sacharidy | 471,26 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte.
Krok 2: Sádlo nechejte povolit v pokojové teplotě nebo ho rozpusťte a nechejte zchladnout. Škvarky nasekejte najemno. Medvědí česnek nasekejte nahrubo.
Krok 3: V míse smíchejte všechny přísady, přidejte vzešlý kvásek a vypracujte nelepivé těsto. Pokud lepí, přisypejte ještě maličko mouky.
Krok 4: Z těsta vytvarujte bochánek a přikryjte ho utěrkou. Nechejte kynout 45-60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Krok 5: Těsto rozdělte na kousky po 70 g a z každého vyválejte pásek o délce 30 cm.
Krok 6: Stočte do podoby jidášů, skládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechejte kynout dalších 20-30 minut.
Krok 7: Před pečením potřete jidáše rozšlehaným vajíčkem a posypejte troškou bylinkové soli.
Krok 8: Pečte 20-30 minut na 200 °C, dokud nezezlátnou. Orientujte se podle pečení vaší trouby.
Zveřejněno 17. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše se škvarky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pAKm
Moje poznámka
Jidáše se škvarky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pAKm
Nejnovější recepty
Hovězí oháňka na mrkvi, pomeranči a Birellu v pomalém hrnci
Přidáno před 3 hodinami
Vajíčkový cottage salát
Přidáno před 8 hodinami
Palačinky v troubě
Přidáno před 9 hodinami
Vejce v pikantní rajčatové směsi
Přidáno před 11 hodinami
Koblížky z listového těsta plněné karamelovou šlehačkou
Přidáno před 11 hodinami
Velikonoční nádivka trochu dietnější
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Úžasný tvarohový moučník ke kávě
Birdmann před 53 minutami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
Ivulinek před 2 hodinami
Poctivá květáková polévka
boxerka69 před 2 hodinami
Kuřecí maso s rýží
kacalovaleona před 6 hodinami
Vláčný velikonoční mazanec
Květoš před 7 hodinami
Krémová kedlubnová polévka se sýrem
brtna před 7 hodinami
Jarní zeleninová polévka s vejci
PetraN98 před 8 hodinami
Křupavé zapečené brambory
Hanulka@ před 8 hodinami
Bramborový salát s fazolemi
TondaJ před 9 hodinami
Suroviny:
mléko plnotučné,
kvasnice,
sádlo,
škvarky,
mouka polohrubá,
mouka hladká,
sůl,
pepř mletý,
česnek mědvědí,
žloutek,
brambory,
vejce,
sůl bylinková
Komentáře (1)