Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jidáše se škvarky

Jidáše jsou tradičním sladkým pečivem v období Velikonoc. Kdo však neholduje vyloženě sladkému pečivu, může si s námi připravit slanou variantu těchto bochánků. S medvědím česnekem, škvarky a solí budou jistě skvělou svačinou.

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Bramborbrambor

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 130 min Doba tepelné úpravy: 20 min

150 min (130 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

z dávky vyšlo asi 20 kousků

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 087 kJ /
5 040 kcal
Bílkoviny127,84 g
Tuky288,02 g
Vláknina25,72 g
Cholesterol 954 mg
Sodík 6,00 g
Sůl14,63 g
Sacharidy471,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko ohřejte, aby bylo vlažné, rozdrobte do něj kvasnice a rozmíchejte. Krok 2: Sádlo nechejte povolit v pokojové teplotě nebo ho rozpusťte a nechejte zchladnout. Škvarky nasekejte najemno. Medvědí česnek nasekejte nahrubo. Krok 3: V míse smíchejte všechny přísady, přidejte vzešlý kvásek a vypracujte nelepivé těsto. Pokud lepí, přisypejte ještě maličko mouky. Krok 4: Z těsta vytvarujte bochánek a přikryjte ho utěrkou. Nechejte kynout 45-60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Krok 5: Těsto rozdělte na kousky po 70 g a z každého vyválejte pásek o délce 30 cm. Krok 6: Stočte do podoby jidášů, skládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechejte kynout dalších 20-30 minut. Krok 7: Před pečením potřete jidáše rozšlehaným vajíčkem a posypejte troškou bylinkové soli. Krok 8: Pečte 20-30 minut na 200 °C, dokud nezezlátnou. Orientujte se podle pečení vaší trouby.

Zveřejněno 17. 4. 2019

Poznámka autorky Bramborbrambor

Autorka receptu : food bloggerka Děvče u plotny

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidáše se škvarky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pAKm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jidáše se škvarky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pAKm

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Suroviny:
mléko plnotučné, kvasnice, sádlo, škvarky, mouka polohrubá, mouka hladká, sůl, pepř mletý, česnek mědvědí, žloutek, brambory, vejce, sůl bylinková

Přidat fotografie receptu