Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makronkoví zajíčci

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

21Rapo 21Rapo

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 90 min

90 min (90 min příprava)

Suroviny

Porce: 50 makronek

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 445 kJ /
3 931 kcal
Bílkoviny66,14 g
Tuky119,33 g
Vláknina20,00 g
Cholesterol 638 mg
Sodík 341 mg
Sůl0,70 g
Sacharidy638,04 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Náplň:
V mixéru šleháme žloutky se špetkou soli, až zesvětlají a nabudou na objemu. V mikrovlnce rozpustíme 1 lžičku kávy ve lžičce vody a necháme vychladnout. V rendlíku smícháme cukr s vodou, aby se všechen navlhčil a svaříme na 118 °C (už bez míchání). Horký cukrový sirup za stálého šlehání tenkým pramínkem vlijeme ke žloutkům a dále šleháme, až směs zchladne na pokojovou teplotu. Drátěnou metlu vyměníme za K-metlu a postupně vmícháme máslo, až se vše spojí v hutný krém. Nakonec vmícháme rozpuštěnou kávu a poté i zbylou lžičku kávy (zrnka pak budou v krému lehce křupat). Krok 2: Makronky:
Na makronky v mixéru se sekacími noži promixujeme cukr moučku s mandlovou moukou. Tím se obě ingredience pěkně spojí a rozbijí se ztuhlé hrudky cukru, zároveň ale mixujeme pouze krátce, aby se z mandlí zbytečně neuvolnil tuk. Odvážíme si polovinu bílků (75 g) a v míse je důkladně spojíme s mandlovou směsí. Vzniklá hmota je poměrně tuhá, takže se nebojíme do vařečky pořádně opřít. Krok 3: V rendlíku lehce promícháme vodu s cukrem krystal a dáme na mírný plamen. Bez míchání necháme vařit. Jakmile teplota cukrového sirupu dosáhne 110°C, začneme šlehat zbylé bílky do husté pěny. Když má sirup 118 °C, tenkým pramínkem ho za stálého šlehání vlijeme k bílkům. Dále šleháme zhruba 10 minut, až je sníh lesklý a krémový a mísa má na dotek pokojovou teplotu. Bílkový sníh natřikrát vmícháme do mandlové směsi. Ze začátku je hmota hodně tuhá a hutná, ale jak se postupně zapracovává sníh, stává se tekutější. Ideální stav je, když pomalu stéká nebo spíš padá ze stěrky a vytvořené špičky během chvíle mizí. Cukrářský sáček s kulatou zdobicí špičkou o průměru 1 cm postavíme do vyšší sklenice, bude se nám lépe plnit. Naplníme jej hmotou a zajistíme gumičkou. Na plechy vyložené pečícím papírem (dvojitá vrstva) nebo fólií stříkáme kolečka. Každým plechem několikrát bouchneme o zem nebo stůl, abychom makronky zbavili vzduchových bublin. Krok 4: Makronky necháme důkladně zaschnout, orientujeme se hlavně podle povrchu - když se makronky dotkneme bříškem prstu, nelepí. Jak dlouho to bude trvat, závisí na vlhkosti vzduchu v kuchyni, může to být 15 minut, ale taky klidně hodinu. Troubu si předehřejeme na 140 °C. Makronky pečeme 16 minut na spodní mřížce, jinak z vrchu začnou lehce zlátnout (!každá trouba peče jinak!). Na plechu je necháme i vychladnout, pak teprve sloupneme. Kávový krém naneseme na makronky lžičkou nebo za pomoci cukrářského sáčku s kulatou špičkou, vždy dvě skořápky opatrně přitiskneme k sobě. Necháme je uležet v lednici, nejlépe přes noc, jen tak natáhnou trochu vlhkosti a uvnitř zvláční. Na povrchu by však měly zůstat stále křupavé. Skladujeme v chladu, vydrží minimálně 2 dny. Samotné makronky můžeme zamrazit, i na několik týdnů. Krok 5: Z oplatek vykrojíme ,,kapičky,, a zasuneme do krému jako uši. Ze zbylého krému vytvoříme ocásek nebo čumáček a použijeme jako lepidlo na lentilky, které použijeme jako oči.

Zveřejněno 24. 4. 2019

Poznámka autorky 21Rapo

Makronky můžete také naplnit klasickým máslovým krémem: v mixéru vyšleháte 120 g změklého másla s 60 g cukru moučka (nebo podle chuti)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makronkoví zajíčci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BZ2o

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makronkoví zajíčci

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/BZ2o

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Tématické fráze:
bílkový zajíček recept

Suroviny:
mouka mandlová, cukr moučkový, bílek, cukr krystal, voda, žloutek, sůl, cukr krystal, voda, káva instantní, voda, oplatky, lentilky

Přidat fotografie receptu