Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kakaové turbánky

Upečte rodině zajímavě tvarované kynuté bochánky se sladkou kakaovou náplní. Jen na první pohled se postup zdá být složitý, postupujte dle našeho receptu, vlastní příprava zabere jen pár minut, o zbytek se postará droždí a správně vyhřátá trouba.

Hodnocení receptu je 5,0 (39×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min + doba kynutí

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava, + doba kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

16 kousků

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 320 kJ /
4 379 kcal
Bílkoviny105,41 g
Tuky135,78 g
Vláknina36,50 g
Cholesterol 370 mg
Sodík 669 mg
Sůl1,51 g
Sacharidy665,47 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Najprv pripravíme kvások: z mlieka odoberieme asi polovicu, ohrejeme, pridáme z odmeraného množstva 2 lžíce cukru, rozdrobíme droždie a necháme stáť v teple cca 20 minút. Krok 2: V pracovnej mise zmiešame obe múky, soľ, cukor, pridáme kvások, jogurt, olej, vlažné mlieko, prešľahaný vaječný bielok.
Vypracujeme pružné cesto, ktoré po dobrom prepracovaní necháme v teple kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Krok 3: Vykysnuté cesto prepracujeme, rozdelíme na 16 častí, spracujeme "bochánky", ktoré necháme v teplom prostredí pod utierkou znovu nakysnúť 15-20 min. Krok 4: Každý kúsok vyvaľkáme na ovál hrubý cca 3 mm, potrieme mäkkým maslom (nie úplne ku krajom), posypeme zmesou kakaa a cukru. Ovál preložíme po dĺžke, prejdeme valčekom po preloženom ovále, v strede po dĺžke spravíme 3 zárezy -použijeme ostrý nôž, alebo koliesko na pizzu. Skrútime ako keby sme žmýkali prádlo a stočíme do turbana, venčeka. Foto postupu uvádzam.
Cesto v podstate nie je potreba podsypávať, alebo naozaj mierne. Krok 5: Ukladáme na pečiaci papier, necháme zas stáť pod utierkou cca 15 min. Krok 6: Potrieme žĺtkom, ktoré sme prešľahali s mliekom. Môžeme posypať drvenými orieškami, arašidmi. Krok 7: Pečieme asi 20-25 min pri 180 °C. Krok 8: Môžeme pocukrovať pred podávaním. Sú mäkké a chutné aj na druhý deň.

TIP: A víte jak tvarovat koláče?

Zveřejněno 24. 4. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kakaové turbánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ek2l

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kakaové turbánky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Ek2l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (18)

tak upečeno, udělala jsem na přání rodiny víc variant, kakao podle Tebe, pak máslo se skořicovým cukrem a třetí varianta byla domácí jahodová marmeláda :-):-K. Dovolila jsem si přidat foto, jestli nevadí :-K

magdalenka: měla jsem, už tu není žádný:-D, zapomněla jsem na bodík, tak posílám teď:-):-K

Zobrazit starší odpověď

je to moc krásné :-K:-K:-K a díky za nafocený postup motání, vyzkouším :-):-K:-K:-K

Lenunka: nutella s orechami by mohla byť dobrá...:-8

Zobrazit 2 starší odpovědi

jo, potvrzuju, je super - taky tu mám jedno https://www.toprecepty.cz/recept/52125-univerzalni...:-8;-)

hosta: Taky tady mám koláče i koblihy..jsou moc dobré..;-);-)

Moc pěkné..:yes::yes:

Ďakujem za prečítanie a priaznivé odozvy! :-K

Nádherná dobroda.:-K

Krásne. :yes::-) Prednedávnom som to kdesi čítala, teda recept, a vravela som si, že to musí vyzerať výborne, aj chutnať, samozrejme. Podarili sa ti, sú ozaj krásne. :yes:;-)

tejaja: celkovo je také mäkšie, ľahšie...ja často pridám jogurt aj do chleba (alebo kefír).

Zobrazit 2 starší odpovědi

Super!!! :yes:

To vypadá moc dobře <3

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
co jsou turbánky s máslem, turbanky na jídlo

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, cukr, sůl, jogurt bílý, mléko, olej, droždí čerstvé, bílek, máslo, cukr, kakao, žloutek, mléko,

Přidat fotografie receptu