Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pšenično-žitný chléb s ořechy

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 710 kJ /
2 799 kcal
Bílkoviny75,60 g
Tuky73,65 g
Vláknina31,80 g
Cholesterol 27 mg
Sodík 4,84 g
Sůl12,08 g
Sacharidy442,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všetky prísady na kvások dobre premiešame, zakryjeme utierkou a necháme 10-12 hod kvasiť.
Orechy na suchej panvici opražíme, kým nezačnú voňať, necháme vychladnúť a nasekáme. Krok 2: Do misy dáme oba druhy múky na cesto, soľ, nasekané orechy, olej a smotanu a v strede urobíme jamku. Do nej dáme celý kvások a cesto ručne alebo hnetačom vymiesime. Necháme 35-40 min zakryté kysnúť. Krok 3: Vykysnuté cesto preložíme na dosku a ešte rukami premiesime. Rozdelíme ho na 2 diely, prikryjeme a necháme 15 min odpočívať. Krok 4: Z oboch častí vytvarujeme asi 40 cm dlhý valček a každý stočíme tak, akoby sme ho žmýkali. Preložíme na plech na pečiaci papier alebo teflónovú fóliu, zakryjeme a necháme 40 min odpočívať. Krok 5: Medzitým vyhrejeme rúru na 230°C a na dno rúry dáme nádobku s vodou.
Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme. Po 20 min nádobku vyberieme, znížime teplotu na 180°C a pečieme ďalších cca 10-15 minút (dĺžka pečenia závisí od hrúbky chlebíka, kontrolujeme ho). Krok 6: Po skončení pečenia rúru vypneme, pootvoríme ju a necháme v nej chlebíky ešte 5 minút. Krok 7: Potom chlebíky vyberieme, uložíme na mriežku a ihneď ich potrieme studenou vodou. Necháme vychladnúť.

Zveřejněno 27. 4. 2019

Poznámka autorky tejaja

Recept je z knihy Domáci chlieb a iné dobroty.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšenično-žitný chléb s ořechy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kvlJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšenično-žitný chléb s ořechy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kvlJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Chlebík opravdu výstavní :yes: (však proto jsem na něj zvědavě nakoukla) :-D
Jen - není to žitný, ale pšenično-žitný (je v něm 2/3 převaha pšenice nad žitem) ;-) pokud bude někdo např. kvůli dietě hledat žitné chleby, může ho to zmýlit.

cathleen: Ivka dakujem. :-K Tesi ma, ze si si chlebik vsimla. Nazov som nechala presne taky, ako v knihe. Nie je to moj recept, ani darovany od niekoho, tak ho nechcem menit. ;-)

Máš to krásne, určite aj výborné...sporadicky pečiem orechové chlebíky, veľmi nám chutia.

magdalenka: dakjem za mily komemtar:-K;-)

Tématické fráze:
ořechový chléb recept, ořechový chleba, ořechový chléb, recept na chleba, kynutý žitno-pšeničný chléb, orechovy chlebik, nej chleba z žitné mouky, zitno jogurtove na pečivo

Suroviny:
mouka hladká, voda, droždí čerstvé, mouka žitná, mouka hladká pšeničná, ořechy, sůl, olej, smetana kysaná

Přidat fotografie receptu