Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francouzské brambory na maďarský způsob podle Štefana Margity

Hodnocení receptu je 4,7 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 50 min

90 min (40 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 147 kJ /
3 381 kcal
Bílkoviny153,83 g
Tuky206,27 g
Vláknina24,20 g
Cholesterol 1,77 g
Sodík 5,35 g
Sůl12,38 g
Sacharidy215,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vejce uvaříme natvrdo, po zchladnutí je oloupeme a pokrájíme na plátky (třeba na kráječi vajec).
Syrové brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Klobásu nakrájíme na slabší kolečka. Krok 2: Pekáček slabě vytřeme cca 3 lžícemi olivového oleje a mírně vysypeme strouhankou. Krok 3: Do pekáčku poklademe plátky brambor, každou vrstvu brambor vždy mírně přisolíme. Vezmeme několik koleček klobásy a poklademe sem tam na brambory. Taktéž přidáme několik koleček vařených vajec. Vše trochu pocákáme kysanou smetanou, asi 2 lžícemi. Dáme další vrstvu brambor, přisolíme a opakujeme až do vyčerpání přísad. Poslední vrstvou by měly být brambory. Dáme ještě trochu smetany a posypeme malým množstvím strouhanky (jen jako "pocukrujeme") a zakápneme 2 lžícemi olivového oleje. Krok 4: Dáme péci na 30-35 minut do trouby předehřáté na 190 °C. Krok 5: Pak vyndáme, bohatě posypeme sýrem a poházíme malými kousky másla (máslo lze vynechat). Vrátíme do trouby a pečeme, až se sýr rozpustí a mírně zažloutne tj. 5-10 minut.

TIP: Oblíbené recepty na francouzské brambory

Zveřejněno 7. 5. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Olej lze použít i např. slunečnicový, místo čabajky lze dát jinou dobrou paprikovou klobásu a i tak je to moc dobré.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Francouzské brambory na maďarský způsob podle Štefana Margity

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1ZPZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Francouzské brambory na maďarský způsob podle Štefana Margity

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1ZPZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Tejaja: Tedy Terezko, ty jsi opravdu pilná včelička. :-O:-8 Když jsem se včera pozdě večer vrátila domů z výletu, tak jsem jen zírala, že mám u dalšího receptu nové fotografie. :-K A jaké pěkné, až jsem jen z kouknutí dostala hlad:-D:-D. Opět ti moc a moc děkuji, jsem ráda za fotky i za to, že jsi ten recept vyzkoušela. Jseš skvělá kuchařka i fotografka! :yes:

MamlajdaD: Ďakujem, rada varím, a mám predstavu o stále inom jedle. Variť dookola to isté ma nebaví, a ani jesť to isté. ;-):-K

Ako som písala, vždy som robila z varených zemiakov, tentokrát som urobila podľa tohto receptu, teda zo surových zemiakov. Chutilo, asi prestanem s tým varením v šupke. Je to chutné. :yes:;-)

magdalenka: No já klasické francouzské brambory zalité vejci se smetanou taky nedělám, ale tyto od Margity se zakysankou mi moc chutnají, ta zakysanka to tak nějak odlehčí. A buřtguláš, ten občas dělám, ten mám ráda:-8

magdalenka: Takhle to neznám, musím vyzkoušet,:-8 tady se dávají vejce jen vařená. Ono se to tady v tom receptu vlastně nic nezalévá, jen se to lžící pomaže nebo spíš "pokecá" vždy kousek od sebe. Jinak "Francouzské brambory" po česku se zalévají (většinou) rozšlehanými vejci s přídavkem sladké smetany, ale až jsou trochu zapečené;-):-D. Zdravím!:-8

magdalenka: U nás sa robia francúzske zemiaky rovnako- striedajú sa vrstvy v šupke varených zemiakov, plátky natvrdo uvarených vajec a klobásky. Len sa zaleje smotanou bez vajec a tak pečie. Teda len čistou smotanou zaliate.;-);-)

Zobrazit 2 starší odpovědi

magdalenka: :yes::-D:-8;-)

MamlajdaD: a ešte som zabudla dodať, že u nás sa to zalieva kyslou smotanou, v ktorej sú rozšľahané vajíčka...;-)

magdalenka: Margita to v televizi také dělal ze syrových brambor, to jen já si to někdy zjednodušuji;-):-D! Já jsem hledala podobný recept a že jich tu je celkem dost, ale s tou zakysankou jsem nenašla. A ještě ten roztomilý název Francouzské brambory na maďarský způsob, pojmenoval to tak Margita a mně to přišlo vtipné.:-D Tak jsem to sem dala. Dík za komentík:-D!

MamlajdaD: ja som netušila, že sa robia aj inak, ako so zakysankou...je to zrejme tým maďarským vplyvom...:-D

Eja57: dík za tvojí zkušenost,;-):-8, ale raději to opravím, málokdo by se asi krájel s tenkými plátky. Raději tam ten čas navýším, aby to bylo opravdu dovařené (vlastně dopečené:-)), protože je to fakt moc dobré, myslím hlavně díky té zakysance;-):-D! Díky a zdravím!

1974andrea: Díky za upozornění,;-) já jsem to přehlédla. V původním receptu od Margity byly použity syrové brambory a já si to většinou dělám z brambor vařených ve slupce a to mi uvedený čas stačí. Ale chtěla jsem zachovat recept, jak byl prezentován v televizi a zapoměla jsem ten čas přizpůsobit. Hned to opravím. A ještě jednou děkuji!:-8

MamlajdaD: My sme doma robievali franc. zemiaky z varených, aj zo surových zemiakov. Tie zo surových sa mi zdajú chutnejšie, aj keď doba pečenia je dlhšia.

Na syrové brambory mi přijde doba pečení málo. Péct zakryté nebo ihned odkryté a na kolik °C?

1974andrea: občas něco podobného dělám, ale brambory musí být fakt na hodně tenoučké plátky, stejně jako klobáska, pak ta půlhodinka stačí - pokud je tam dost plátků klobásky a dost smetany, tak brambory změknou...

Tématické fráze:
francouzské brambory, recept na francouzské brambory, recepty francouzské brambory, recepty na francouzské na brambory, francouzske brambory recept, top recepty francouzské brambory, francouzske brambory název, francouzské brambory s vejce, francouzské brambory po cesku, francouzké brambory na madarský spusob, recept na francouzské na brambory, menu domu francouské brambory

Suroviny:
brambory, olej olivový, strouhanka, vejce, klobása pikantní, smetana zakysaná, sýr, sůl, máslo

Přidat fotografie receptu