Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Veka zapečená s česnekovým máslem a ledový salát

Hodnocení receptu je 4,7 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 985 kJ /
713 kcal
Bílkoviny5,18 g
Tuky65,91 g
Vláknina10,78 g
Cholesterol 204 mg
Sodík 17 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy23,74 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme salát: opraný a osušený ledový salát pokrájíme na slabší nudličky, vložíme do mísy. Krok 2: Prolisujeme oloupaný česnek, zamícháme ho do jogurtu, osolíme a opepříme podle chuti, vešleháme pár kapek oleje (dle vlastního výběru). Zalijeme salát a promícháme. Než se zapeče veka, dáme do ledničky vychladit. Salát by měl být jemnější a chuť česneku by neměla převažovat. Krok 3: Salát lze posypat nějakou bylinkou, třeba pažitkou, jemně pokrájenou natí jarní cibulky aj. nebo vylepšit na půlky nakrájenými cherry rajčátky. Krok 4: Na zapečenou veku: česnek oloupeme a prolisujeme. Petrželku jemně usekáme a vše zatřeme do změklého másla. Podle chuti osolíme a opepříme. Celou veku nakrájíme na krajíčky tlusté asi 2 cm, ale nedokrajujeme (jde to ale i z krájené veky, jen se to pak musí pevněji zabalit). Krok 5: Řezné plochy potřeme připraveným máslem, veku zabalíme do alobalu a v dobře vyhřáté troubě pečeme 15-20 minut při teplotě 180-200º C podle toho, jak moc komu peče trouba. Krok 6: Horkou veku rozbalíme a i s alobalem dáme na podlouhlou mísu, dokrájíme krajíčky a podáváme jako lehkou večeři se salátem.

TIP: Jak upéct dobrou veku - rady a tipy

Zveřejněno 10. 5. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Do zářezů veky se dá přidat ledacos, co máme v lednici, uzeninu, sýr apod., ale na to je tady několik jiných receptů. Já obměňuji pouze použité bylinky. Ty může každý dát, jaké má k dispozici a v oblibě. Podáváme s ledovým salátem s jogurtovou zálivkou nebo i s jiným oblíbeným salátem (nebo i jen tak s čajem nebo mlékem).

Recept je vhodný hlavně na odlehčení po nějakých hodech, když nám zbude nespotřebovaná veka. A navíc je to snadná a rychlá večeře.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Veka zapečená s česnekovým máslem a ledový salát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ozlX

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Veka zapečená s česnekovým máslem a ledový salát

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ozlX

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Výborné!!!:-8 Nerobila som celú veku, len pre seba a pochutnala som si. ;-)
Šalát som nekrájala, ale natrhala. To ma naučil pred 40 rokmi jeden kuchár na rekreácii v Jesenníku, ktorý mi zdôrazňoval, že šalát sa vždy trhá, nikdy nekrája. A ja sa toho odvtedy držím. :-D;-)

mika59: děkuji za komentář a za bodík:-8;-)

magdalenka: děkuji za komentář:-)

Taky děláme podobně..je to moc dobré...přidala jsem do podobných...:-)

Robievam takto bagety ku grilovačke. Jednoduché a skvelý výsledok.

Tématické fráze:
zapečená veka, zapecenna veka s bylinkovym, zapečená veka v troubě, ledovy salat mika 59, co ze starsi z veky, zapečená veka s s česnekem

Suroviny:
veka, máslo, česnek, sůl, pepř, petrželka, bylinky, alobal, salát ledový, jogurt bílý holandia, česnek, sůl, pepř, olej

Přidat fotografie receptu