Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ježky z masa a rýže podle Marie Janků Sandtnerové

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 182 kJ /
2 912 kcal
Bílkoviny218,07 g
Tuky171,41 g
Vláknina4,08 g
Cholesterol 640 mg
Sodík 8,12 g
Sůl20,04 g
Sacharidy102,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vepřové a hovězí maso lehce opereme, nakrájíme na větší kousky, na masovém strojku umeleme a dáme do mísy. K masu přidáme na kostičky nakrájenou slaninu (nakrájejte na hodně drobno), skelnou rýži (přebranou, nepranou, jen utěrkou otřenou), strouhanou citronovou kůru, sůl, tlučený pepř, tlučený hřebíček, jemně usekanou cibuli (nakrájejte na hodně drobno) a vše dobře zpracujeme dohromady. Krok 2: Poté uděláme malé bochníčky, složíme je do kastrolu na rozehřáté sádlo nebo máslo a dusíme. Bochníčky masa neopékáme, ale rovnou dusíme (pod pokličkou). Velikost bochníčků jako na větší karbanátky a ne moc tenké! Bochníčky – karbanátky – po celou dobu přípravy neotáčíme!!! Během dušení rýže nabude a trochu vyleze ven z bochníčků – to jsou „bodliny“ ježka, proto se pokrm takto jmenuje. Mezi dušením podlijeme ježky polévkou z kostí (vývarem), bílým vínem a kyselou smetanou. Celkem je dusíme ¾ hodiny. Hotové ježky složíme do mísy, polijeme šťávou a podáváme. Krok 3: Pokrm je to moc dobrý, jako příloha se nejlépe hodí tmavý chléb, takže doporučuji podávat třeba jako slavnostnější večeři nebo pohoštění pro návštěvu (dá se připravit předem).

Zveřejněno 11. 5. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Špek - použijte dobře vyuzený, voňavý.

Já dělám z poloviční dávky a do té masové směsi většinou přidávám i 1 bílek, aby se mi maso nerozpadlo. Ale být to asi nemusí.

Solte podle svojí chuti, aby jste nepřesolili.

Duste při nižší teplotě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ježky z masa a rýže podle Marie Janků Sandtnerové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DjoK

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ježky z masa a rýže podle Marie Janků Sandtnerové

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DjoK

Marie

Komentáře (12)

<3;-)

tejaja (moderátorka): Terezko, tak to máš dobré, :yes::-D ale stejně to byla jen legrace pro pobavení :-D:-D:-D, vždyť víš. Posílám velký usměvavý pozdrav!:-K

Tejaja: Terezko, máš to moc pěkně uvařené, parádní bodlinky:yes::-D:-K Moc děkuji za fotografie a hlavně za to, že jsi to vyzkoušela! A jsem ráda, že chutnalo!:-8 Ještě jednou moc dík za vyzkoušení i za ty krásně vyvadené fotky! :yes::-D:-K:-K:-K No v receptu asi chybí, že zbylé víno k jídlu vypijeme!?:-D:-D:-D Ještě jednou dík a moc zdravím!:yes::-D:-K

MamlajdaD: :-D:-D Ja nepijem nijaký alkohol, takže ja keď potrebujem víno na varenie, zbehnem s pohárom dolu výťahom a kúpim si príslušné množstvo (väčšinou ho dostanem zadarmo) v predajni vína, ktorú má naša susedka v bloku. ;-) Preto zvyšné víno u mňa nie je. :-D:-D

Veľmi dobré. :yes: Podlievala som priebežne, nie veľa, ako pri dusení. Možno niekomu bude vadiť farba, že to nie je opečené, ale mne nie. Dávam prednosť chuti. A rá je dobrá. ;-)

Eja57: Určite, slaninka sa trocha vytopila a so smotanou je to super, nedávala som smotany veľa, len trocha, ale je to dobrá kombinácia s tou troškou vína.;-)

Zobrazit starší odpověď

magdalenka: yanull: já to nikdy nedusila potopené, ten vršek bochánků se udělá dobře párou při dušení. Sandtnerová píše, že se to má dusit a jídlo se dusí v menším množství tekutiny. Kdyby to bylo potopené, to by ale bylo vaření, že? Já to děvčata nejdřív podleju vodou nebo vývarem (pokud ho mám), asi tak do poloviny (nebo malinko nad polovinu) těch "karbošů", sem tam ještě teplou vodu přilívám, když je potřeba a tak po 20-25 minutách, když je to právě už zase dost vydušené, tak teprve přidávám víno a ke konci teprve smetanu - zakysanou, úplně rozšlehanou, ona sice udělá takové ty malé drobné "sraženinky", ale na chuti to nic nemění. Jo a pokličku po celou dobu dušení mám malinko po straně zvednutou, nechávám tam malou, ale opravdu malou škvírku. ;-) Ale každý po přečtení tohoto starého receptu má jiné představy a udělá si recept podle svého. :-D Ta rýže vyleze jen trochu, to ale nic nemění na tom, že je to moc dobré:-D;-)

yanull: Dnes už to také vím, že stačí lžičinka škrobu, ale já tenhle recept občas vařím už skoro padesát let ;-) a tenkrát - za mlada - jsem to dělala takto, spoustu fint jsem neznala, víš to asi sama, že člověk se učí celý život. ;-):-8 S tím škrobem to ale někdo třeba rád vyzkouší. Díky za komentář:-).

Zdravím, ježkovia počas dusenia sú celé ponorené v tekutine (víno, vývar)?

magdalenka: Magdi, také mě to napadlo, zde zřejmě ano, aby se rovnoměrně uvařila rýže, když se maso nemá otáčet. ;-)

Aby mleté maso drželo pěkně pohromadě, stačí do něj přidat lžičku bramborového nebo kukuřičného škrobu :-K

Tématické fráze:
jaké maso je pro ježka

Suroviny:
plecko vepřové, maso, slanina, rýže, koření hřebíček, sůl, cibule, sádlo, kost, víno, smetana

Přidat fotografie receptu