Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kvašáky

Pusťte se s námi do přípravy pikantních kvašáků, získají si vás na první kousnutí. Kvašená zelenina prospívá trávení i imunitě. Okurky s koprem, křenem a vinnými listy dáme do sklenice, zalijeme nálevem a pak necháme vše týden až dva kvasit.

Hodnocení receptu je 4,9 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jirka66 jirka66

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 55 min Doba tepelné úpravy: 5 min bez doby chladnutí nálevu a kvašení

60 min (55 min příprava + 5 min tepelná úprava, bez doby chladnutí nálevu a kvašení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve svaříme nálev z vody se solí a necháme ho zcela vychladnout. Krok 2: Okurky a kořen křenu důkladně omyjeme, vinné listy a kopr lehce opláchneme. Krok 3: Okurky na několika místech propícháme vidličkou s tenkými hroty (nebo silnější jehlou) a skládáme je do velikých, dobře vymytých sklenic (nebo do kameninové nádoby). Krok 4: Okurky střídavě prokládáme koprem, vinnými listy a kolečky křenu. Koprem nešetříme. Krok 5: Nakonec vše zalijeme vychladlým nálevem tak, aby byly okurky ponořené a nedostal se k nim vzduch. Okurky buď zatížíme, nebo pod hladinou zajistíme kusem třísky (či novou lékařskou špachtlí), kterou vzpříčíme v hrdle nádoby s kvašáky. Okurky nesmí vyplavat nad hladinu. Krok 6: Zlehka zakryté necháme okurky kvasit. Měly by být vykvašené za 7-14 dnů. Krok 7: Sklenici s hotovými kvašáky uložíme v temnu a chladnu, například v chladném sklepě, aby se proces kvašení co nejvíce zpomalil.

TIP: Připravte kvašáky bez chybičky!

Zveřejněno 17. 7. 2009

Poznámka autora jirka66

Někdo přidává na dno sklenice kousek chleba pro rychlejší kvašení.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvašáky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mwB0

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kvašáky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mwB0

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (35)

Těm co se okurky nepovedly ( duté i když se nepropíchnuly a hned se rozpadnou ) jedna zkušenost. Loni jsem podle tohohle receptu kvašáky dělal ( 2 nádoby ). Když už byly okurky hotové tak jsem jednu sklenici nechal na místě kde těch 10 dnů stála a druhou stčil do lednice ( 4°C ). Ty co zůstaly venku byly v pořádku a všechny se postupně snědly ale ty v lednici byly za dva dny na vyhození - duté a rozpadlé. Myslím že za to může teplotní šok. Třeba to někomu pomůže :)

Blekota: To nejsou kvašáky, ale chlebáky.;-)

Dle tohoto receptu dělám kvašáky už potřetí, lepší jsem nikdy nejedl... a to su ze Znojma! Kolik už jsem skusil receptů, po babičce, podle kamarádů, nebo internetu. Tenhle fakt stojí za to! :yes:

Jan kindl 28. 7. 2017 09:45
Po kvaseni jsou uplne dute proc

Jan kindl: Protože jste je propíchal.To je nesmysl :-//

nejlepší je klasika: Jenom propíchané okurky do sklenic a dávat tam jen sůl 4dkg/1 litr převařené vody nechat vychladit a kousek chlebové kůrky a žádné další koření!!!
okurky jsou super!!!!!!!!!! bez různých pachutí
zkoušel jsem je ve všech upravách s koprem-pachut kopru cítíte pak 2 hodiny po požití kvašáku.(někdo to má třeba rád?)
žádný křen !!!-křenovky
ani žádné feferonky-pak ostré !
žádné vinné či jiné listy.
Dobrou chut.prostě klasika.

magdalenka::-D:-D:-D:yes:

spagetka: Ja som vyskúšala - zapla som mikrovlnku a zdrhla z kuchyne...keby to buchlo, aby som prežila...:-))naozaj to ide. Bola som zvedavá.Ja však zaváram vo veľkom, teraz už mám aj ten elektr. zavarovací hrniec.

hosta: Já na tohle nemám pořád odvahu, zavařit v mikrovlnce. Ale říkám si, že bych to mohla zkusit, prostě bych u toho stála a kdyby se něco začalo dít, tak bych to mohla stihnout vypnout. Jinak u té nerez oceli - určitě záleží na kvalitě, protože mám dvě stejné nerez misky a 1 z nich mi v mikrovlnce zajiskřila, druhou můžu používat běžzně v MT.

Hana: je to s podivem, ale víčka (nepoškozená) na sklenicích v MW nevadí, šroubovaná ani zamačkávací. Stejně tak nevadí nerezové misky:-)

Jak se dá zavařit cokoli v mikrovlnce, když tam nesmí přijít kov? Jakým víčkem tedy zavíráte zavařovací sklenice? Jak dlouho se v MT zavařují kvašáky? Díky za odpověď, Hana

Hotové kvašáky omyju,nálev ve kterém okurky kvasily přecedím možno i přes filtrační papír. Okurky naskládám do sklenic omnia zaleju přeceděným nálevem,přidám na kolečka čerstvý křen,možno stroužek česneku i feferonku.Feferonku netřeba,kdo nechce pálivé okurky. Steriluji na 80 stupňu C,tak,aby jenom chytly víčka cca 10 min. Teď už to dělám tak,že to steriluji v MV troubě na plný výkon 900W 5 min. a můžete je pojídat od podzimu do léta i příští rok.

Po vykvašení nálev sliju a převařím s chilli papričkama!Naleju chladný zpět.Nemám pak bílý povlak,ale kvašení se zastavi!!!!Mám je pak v ledničce a opravdu do Silvestra vydrží!!!!

oldblack 5. 8. 2014 05:42
Já přidává i listy černého rybízu ;-):yes:

Už mi vykvasili prvé tohoročné uhorky. V tejto horúčavy studené z chladničky chutia skvele...:yes:

Dobrý den,já do kvašáků ještě přidám trochu kysaného zelí a cukr,aby to líp kvasilo a kvašáky jsou potom křupavé. P.:-)

josef macíček:Ještě se dávají višňové listy

josef macíček 8. 6. 2012 19:41
brý den sem se chtěl zeptat když nemám viné listy můžu je něčím nahradit,nebo tam musí být?dík za odpověd

Děkuji Magdalenko:-K

Marek:precedím, bez bieleho povlaku do pôvodného nálevu dávam do pohárov a do chladničky.

A když je po vykvašení přendáváte do lednice, tak je necháte v tom nálevu nebo dáte druhý ... přece jen je tam taková ta bílá blanka na povrchu .. děkuji za odpověď

Moravák BigJim 15. 7. 2011 16:06
Do kvašáků se dají dát různé ingredience, ale vše studené, čerstvé maximálně voda se solí je převařená a vychlazená. Rozhodně ne žádný ocet jak se občas někde objeví. Důležité je aby byly okurky zcela potopeny a nikde nečouhaly nad hladinu. Co do nich dáte záleží na vaší chuti nebo zvyklostech. Běžně se dává vinný list, višňový list, někdo dává i list černého rybízu, dubu nebo křenu. Z dalších ingrediencí se dává samozřejmě sůl ( nejčastěji 4 dkg na litr vody, pak dále kopr, česnek, cibule přidá vá se i bobkový list(ten mám taky čerstvý), koriandr, hořčičné semeno, pepř nebo i feferony. Jsem příznivcem toho, někdy méně je více a já bych s tím kořením byl opatrný. Myslím, že krom soli bych dal višňový a vinný list, kousek křenového, kopr ( tady bych se toho nebál) a já mám rád česnek tak par kousků bych přidal a toť vše. Zaleju nálevem, zatěžkám (mám na to už léta dubové prkénko a zatížím taky léta používanou dlažební kostkou a nechám vykvasit. Na zimu by se daly uchovat, kamarád to dělá, ale většinou není co schovat. Takovej čerstvej teplej chleba s dobrým domácím sádlem a jak říkáme doma s kvašňákem .... No kdo si to může dovolit???

Jirko,manžel miluje kvašáky a dnes se dělaly podle Tebe;-)Věřím,že také uspějí a budou chutnat a Ty máš za receptík další bodík:-p+4:yes:

no,jo,kvašáčky...kamarádka mě poradila,že dává bobkový list,nový koření a pepř,taky nejsou špatný...ale jak kdo,jinak bodík...:yes:;-)

Pro Čendu: O zavarovani kvasaku nevim, ale my je doma po vykvaseni prendame do zavarovacich sklenic a dame do lednicky (vicko neutahujeme), aby se proces kvaseni zastavil. Divam se do kalendare - 7. srpna jsme posledni davku dali do lednice a kvasaky jsou porad OK.

Čendo tak to bohužel nevím:-(,U nás to stíháme jíst a tak je nezavařujeme.

Ahoj.Na kolik stupňu a na jak dlouho sterilizovat kvašáky,aby se nerozblemcaly??Prozatím jsou výborné a křupavé.Díky za rychlou odpověď.Jse mi jen o chycení víčka.díky

Nám chutia kvasené uhorky asi 10-12 cm veľké, dávam vykvasiť do malého keramického súdka. Časť preložím do zaváracích pohárov a pomaly vysterilizujem.

pipre už jsem o tom taky slyšela...vyzkouším..:yes:

...my se doma o okurky "pereme".:-8..manžel miluje kvašáky, tak by nejraději nechal všechny přerůst a nechal zkvasit:-S, já mám raději "normální" nebo v hořčici...takže u nás v době okurků kvasí průběžně 4-5 nádob...no a z nich už se pak dá něco našetřit na zavaření:-)

Mimo dobrý recept mne zaujalo i propichování okurek. Kamarádka propichuje pletací jehlicí podélně okurky i pro normální sterilizování a fakt jsou skvělé. Já se na tento postup chystám také. Bodík:yes:

Tématické fráze:
nálev na kvašáky, domácí kvašáky, okurky kvašáky recept, okurky kvasaky, domácí kvašáky recept, kvašáky do sklenic, kvašáky nálev, kvašaky okurky, nejlepší recept na kvašáky, recept na domací kvašaky, recept na okurky kvašáky, nálev na okurky kvašáky, nálev kvašáky, příprava kvašáků, kvašáky bez vinného listu, kvašené okurky recept, recepty okurky kvasaky, nakladani kvašáku, kvašene okurky, nejlepsi kvasaky

Suroviny:
okurka čerstvá, kopr, křen, listy vinné, voda, sůl

Přidat fotografie receptu