Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačkový táč s rebarborou a jablky

Výborný kynutý táč, s křupavou skořicovou drobenkou navrchu a krásně jemným, vláčným těstem díky smetaně. Náplň z jablek a rebarbory dodá moučníku zajímavou sladkokyselou chuť a bude tak tvořit perfektní sladkou tečku za nedělním obědem.

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 80 min Doba tepelné úpravy: 30 min

110 min (80 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 plechy

4plechy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie40 168 kJ /
9 600 kcal
Bílkoviny182,62 g
Tuky352,39 g
Vláknina47,30 g
Cholesterol 1,39 g
Sodík 3,48 g
Sůl8,60 g
Sacharidy1 380,14 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Část vlažného mléka z odměřeného množství promícháme se lžičkou cukru. Přidáme rozdrobené droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek (zhruba 10 minut). Krok 2: Do mísy nasypeme mouku, cukr, vanilkový cukr a vše promícháme. Do části mouky dáme lžičku soli, aby nepřišla do styku s droždím. Krok 3: Jakmile droždí zvětší svůj objem, uprostřed mísy uděláme důlek a vylijeme ho i s mlékem dovnitř. Jemně poprášíme moukou a necháme ho dále pracovat. Krok 4: Žloutky rozšleháme. Ve zbývajícím mléku rozpustíme máslo, sádlo, přidáme olej, rum smetanu a žloutky. Vše by mělo být jen mírně teplé. Krok 5: Směs mléka začneme opatrně přilévat do mouky. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí od mísy. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout na teplém místě. Krok 6: Během kynutí ho asi 3x ještě propracujeme, až se na těstě dělají puchýřky. Krok 7: Rebarboru oloupeme a nakrájíme ji na slabé plátky, jablka omyjeme, oloupeme, rozkrojíme, vyndáme jadřince a nastrouháme nahrubo. Krok 8: Drobenku zpracujeme tak, že vše dáme do vyšší nádoby nebo misky a rozmícháme ji metlami elektrického mixéru, dokud není pěkně sypká. Krok 9: Plechy vymastíme slabou vrstvou dobrého sádla. Krok 10: Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme ho na 4 díly. Přímo na plechu malým válečkem na něm těsto slabě rozválíme. Krok 11: Po rozválení vždy každý plech dáme ještě nakynout do mírně vyhřáté trouby. Krok 12: Na nakynuté těsto navrstvíme rebarboru, promíchanou s jablky, ale vždy jen na ten plech, který budeme péci. Krok 13: Osladíme cukrem krupicí, posypeme drobenkou a do vyhřáté trouby na 180 °C dáme péci do zezlátnutí okrajů (zhruba 25-30 minut).

TIP: Desatero o rebarboře

Zveřejněno 19. 6. 2019

Poznámka autorky yanull

Vždy jsem pekla táč jen s rebarborou. Nyní jsem tu měla asi 6 jablek - Goldenů, u kterých byla trochu seschlá slupka, ale jinak jim nic nebylo. Na tento účel byla velmi vhodná, nebylo v nich tolik šťávy. Strouhám je tak, že v ruce zbude slupka. Jablka zjemnila rebarboru, která je dosti kyselá a celá ta náplň je moc dobrá. Skořice tomu dala příjemnou vůni. Třtinový cukr nezaměňujte s jiným, s tímto drobenka pěkně křupe.

Těsto se smetanou je velmi jemné, vláčné i druhý den. Z této dávky jsou 4 velké plechy, pekla jsem pro celou rodinu, tak proto takové množství, ale s konzumací problém nebyl :-)

Z kynutého těsta ráda peču, vyzkoušela jsem už hodně receptů, ale toto hraje prim. Máslo, sádlo, olej i smetana tam mají svoji funkci, někdy se místo oleje můžou dát 2 PL majonézy. Protože z tohoto těsta lze připravit mnoho variací, chtěla jsem se s vámi o tento recept podělit. Spokojení budou i strávníci :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačkový táč s rebarborou a jablky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Z5g

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačkový táč s rebarborou a jablky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4Z5g

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (6)

:-)<3:yes:pěkně napsaný recept a krásné provedení :yes: o chuti nemám pochyb :-K

Sádlo dávám taky do všech kynutých těst a nemá to chybu:yes:

Já palci hore příliš nehýřím, že ;-) ale tady se nemusím hamovat...
Drobenka křupe i následujícího dne :yes::yes::yes::yes:
No, asi ji zařadím do svého repertoáru...

Tak jsem to vyzkoušel...
Jj, drobenka pěkně křupe :yes::yes::yes:
Ale avšak "Není na světě člověk ten... "
"Jedna";-) drobenku komentovala: "Dyť tam křupe cukr!" 8-(

Pozn.: " Třtinový cukr nezaměňujte s jiným, s tímto drobenka pěkně křupe."
To musím zkusit! :-K
No a na půlku zkusím zde tuto odcamcať: https://www.toprecepty.cz/recept/63377-slehackovy-...

Krásný recept, ráda vyzkouším. <3

Tématické fráze:
tác s rebarborou, tác s s rebarborou, šlehačkovy tač, táč s jablky, tac z rebarbory, kynuty tač s s rebarborou, tac s rebarbory, tač s lebarborou, kynutý táč s s jablky, kynutý táč ze ze šlehačky

Suroviny:
mouka hladká, cukr krupice, cukr vanilkový, kůra citronová, sůl, žloutek, smetana ke šlehání, máslo, sádlo, olej, droždí, mléko, rum, cukr krupice, mouka polohrubá, cukr třtinový, máslo, sádlo, cukr vanilkový, skořice, sádlo

Přidat fotografie receptu