Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kompot z meruněk

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MiskaM MiskaM

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 735 kJ /
4 000 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 20 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 000,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Omyté meruňky rozpůlíme, vypeckujeme a natěsno naskládáme do sklenic řeznou stranou dolů. Krok 2: Zalijeme cukerným roztokem, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85°C.

Zveřejněno 6. 7. 2019

Poznámka autorky MiskaM

Dodávám, že ze sáčku s kyselinou citronovou do každé sklenice sypu po troškách. Pomůcku ke konzervování ovoce a zeleniny rozmícháme v cukerném roztoku, lehce promíchám a nalévám do připravených sklenic.

Když vám zbude nálev, můžete ho uchovat na příště.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kompot z meruněk

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zOV2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kompot z meruněk

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zOV2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (31)

Autorka patrně svůj stín nepřekročí... :-8 a když k receptu, tak k receptu:
Ještě by mohla zkusit meruňkový kompot bez cukru, ale s troškou soli:yes: (zbytek si snad dohledá)
Také se do tohoto kompotu přidávají pro chuť i meruňkové pecky:yes:
No a když to s množstvím pecek pořádně přežene a posléze kompot pozře, tak to také může být poprvé a naposledy, že ;-)

casino: asi také pamatují, že jsme snědli meruňku, rozbili pecku a snědli jadérka a nic nám nebylo...byla sladká...pokud jsou jadérka hořká, tak jsou toxická v množství už malém....proč je množství amygdalinu různé nevím...ale je to tak a ta chuť je jasný indikátor

Ja na lekváre nepoužívam žiadny pektín, ani gelfixy a pod. Je ovocie, ktoré má pektínu veľa a hustne, aj keď nechceme (ríbezle, jablká...) , niektoré ovocie má pektínu málo (maliny, čučoriedky, višne, čerešne) a treba mu pomôcť. Ja to robím tak, že ak robím lekvár z ovocia s malým obsahom pektínu, pridám doň trocha ríbezlí alebo ešte lepšie jabĺk, tie sú vždy, lebo jablká zberám až na jeseň. Netreba veľa, stačí trocha, nie je ho cítiť, ale svoju úlohu splní. Ovocie hustne. A neľutujem trocha viac času na klasické varenie.;-) Takže si vystačím s ovocím a cukrom.

No tak jo:-K
Používáte citrusový pektin? Já moc džemy/marmelády nedělám, ale když už chci vyzkoušet nějakou zajímavou kombinaci ( naposled ostružiny + třešně + rybíz), tak cukr a právě citrusový pektin, není tam fixní kombinace množství cukru a ovoce jako v různých Gelfixech, klasický test talířek + lžička džemu nám napoví....

Eja57: já jinak nedělám - a tam právě přidávám buď citron nebo 1 lžičku kyseliny citronové na 1 kg ovoce.https://www.toprecepty.cz/recept/57263-dzemy-s-pek...

Kyselina citronová sama o sobě není žádné drama, je to docela seriozní konzervant E330 https://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E330 - ale používá se tam, kam patří, tj. max. do džemů, které se vyrábějí klasicky s pektinem a ne z nějakých gelfixů, které ji již obsahují. Kyselina sorbová (zmíněná "pomůcka") je opravdu už navíc:-). U kompotů bohatě stačí dodržet čistotu ovoce, nálevu, rukou, sklenic, postupu...

magdalenka: Souhlas, stále je to k receptu - přesun diskuze pravidelně podobné polemiky utne a tady by to možná bylo škoda.:-)

Zobrazit 3 starší odpovědi

To je náhodou docela zajímavá debata...
Babičky mojí generace ( a tedy prababičky generace MiskyM) vařily zdravě ( a většinou velmi chutně) ze základních surovin - nic jiného tehdy nebylo, třeba kompot byl ovoce, cukr, voda....Pak přišla zázračná "doba chemická":-(( - ale ta podle mne už - snad - pomalu končí - a vracíme se ke kořenům...snad...
Problém je podle mne ve dvou věcech. Pověra, že používáním "prefabrikátů" ušetříme a že zdravé vaření bez nich je drahé...není...maso + sůl a pepř a bylinky a cibule a česnek a....no a ušetříme za ten pytlík směsi podivného složení, který do toho nemusíme sypat ( to je jen příklad)...No a tím se dostáváme k problému číslo 2. - jazýčky zvyklé na unifikované chutě...ne na chutě základních surovin ( třeba u ryb je to podle mne extrém - když vidím, že někdo sype na kvalitní rybu, třeba candáta, lososa, cokoli jiného než máslo, sůl, citron a ev. bylinky, česnek - tak je mi líto té rybky....)
No on i ten meruňkový kompot "doby chemické" chutná trochu jinak než kompot našich babiček - ale že holčina na mateřské si dá tu práci a dělá mrňousovi domácí kompoty a narve do nich naprosto zbytečně chemii - tak nad tím mi zůstává rozum stát;-(

cathleen: Já taky - dcera i snacha, a vaří dobře i zeť - a speciálně mrňousům pestrá zdravá jídla, pečené kuře je prostě pečené kuře a pečené brambory jsou pečené brambory - čisté chutě základních surovin.

Já taky dávám kostičku cukru do vypeckované meruňky do knedlí:-K mi to tak naučila babička...

Zobrazit starší odpověď

Človek nemusí pracovať v nejakom priemysle, aby vedel, čo je zdravé a čo nie a prečo sa vyhýbať (podľa možnosti) chémii v potravinách. Je na každom, či si dá poradiť, alebo nie.

já dělám kompoty jako tejaja, 3 lžíce cukru na sklenici, prosypat, zalít vodou a sterilizovat, ještě se mi nic nezkazilo:-)
chemie je zbytečná

Zobrazit 11 starších odpovědí

Děvčata já to dělám takto :-K ikdyz to vydrží i bez konzervantů tak i tak to dělám takto už přes rok a kompoty jsou dobré :-K možná trochu složité na přípravu ale nám chutnají a nikdo nic nenamítá

Na žiadny kompót nerobím dopredu nálev. Naukladám do fliaš ovocie, zasypem kryštálovým cukrom (na 1 fľašu 3 lyžice) a zalejem vodou. Do niektorého ovocia pridám zo3 klinčeky, podľa druhu. Uzavriem a sterilizujem. Nálev sa počas sterilizovania uvarí sám. Ak náhodou sa všetok cukor neroztopí, nie je to na závadu, po niekoľkých dňoch sa rozpustí určite. Je to rýchle a žiadny nálev sa nezvýši. Naučila ma to pred desiatkami rokov babička, takto sme vždy zavárali. ;-)
https://www.toprecepty.cz/recept/7198-rychly-kompo...

Ani ja nerobím nálev, ani na kompóty ani na uhorky. a konzervanty? Keď niekto nevie bez nich existovať...:-8

Konzervanty nie sú vôbec potrebné, sterilizácia stačí, kompóty sa nekazia.

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze:
cukerný roztok na meruňky, jak konzervovat merunky, cukerný nálev na meruňky, cukerný roztok na zavařování meruněk, cukerný nálev na kompot meruňky, konzervant do kompotu, ananas v cukerném roztoku, kyselina sorbová kompoty, pecky z meruněk recept, meruňky na kompot, meruňky kompot top recept, domácí meruňkový kompot, meruňky recept kompot, meruňky kompot recept, nálev na meruňky s kyselinou citronovou, kompot meruňky se solí, kompoty z meruňky, kompot se solí, zralost meruněk, meruňkový kompot zdravě

Suroviny:
meruňky, voda, cukr, kyselina citronová, zelenina

Přidat fotografie receptu