Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Prejt z masa a kapusty

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 725 kJ /
1 846 kcal
Bílkoviny99,32 g
Tuky155,92 g
Vláknina5,18 g
Cholesterol 962 mg
Sodík 457 mg
Sůl0,92 g
Sacharidy10,44 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kapustu rozpůlíme, vhodíme do vařící vody a necháme v otevřeném hrnci chvíli přejít varem. Dáme dobře okapat a umeleme ji na masovém strojku. Poté ji smícháme s mletým masem, přidáme na kousíčku másla osmahnutou nakrájenou cibuli, utřený stroužek česneku se solí a vejce. (Já jsem to dělala na sádle a kořenila jako zabíjačkový prejt: přidávala jsem navíc ještě pepř, majoránku, špetku mletého nového koření, ale to je na každém, jak si to ochutí.) Krok 2: Dobře promíchanou směs dáme do máslem vymazaného pekáčku a v troubě pečeme asi půl hodiny. Vpíchnutím zjistíme, je-li maso dobře propečeno. Krájíme na čtverce a podáváme s novými brambory nebo s bramborovou kaší a salátem. Krok 3: *Aby prejt nebyl mastný, můžeme umlít raději dvě třetiny hovězího a třetinu vepřového masa, ne příliš tučného.
*Chceme-li prejt nastavit, můžeme přidat dvě ve vodě máčené a vymačkané žemle.
*Místo kapusty se hodí i jiná zelenina, např. květák, mladé zelí nebo různé sekané zeleniny.
*Je-li v zelenině hodně vody, zahustíme směs jemnou strouhankou.
*Tento prejt se dobře peče také v elektrické remosce nebo pečence. Tam se peče zvolna a nevysušuje se, je proto vláčný.

Zveřejněno 16. 7. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Zdroj - časopis Praktická žena z r. 1968

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Prejt z masa a kapusty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o1YY

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Prejt z masa a kapusty

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/o1YY

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Eja57: dík za přečtení receptu, :-8 také zkusím příště ten receptík od Angel666, ten bude zase jiný a také moc dobrý!;-):-8 Zdravím!:-8

Angel666: Nejdřív moc veliký dík za foto a přečtení recptu! :-8:yes: Každá fotka je hezčí než žádná;-):-D a tahle je myslím dost zdařilá na to, aby se líbila všem!:-D:-K:yes::yes::yes: Moc za ní děkuji! <3:-K:-K. A příště zkusím udělat podle receptu vaší babičky, musí to být také dobrota!:-Q;-):yes: Ještě jednou děkuji a moc zdravím!:-D:-K:-K

Jirina8: Děkuji za komentář a pochvalu!:-8:-K Zdravím!

Angel 666: no tak ten od Tvojí babičky :yes::yes::yes:

Já mám tenhle recept zapsaný tak, jak ho dělávala moje babička. Babička utřela žloutky s plátkem másla, zamíchala do masovo-kapustové směsi a nakonec vmíchala sníh z bílků. Prejt byl pak pěkně nadýchaný ;-). Je to už dlouho, co jsem ho dělala, vyštrachala jsem hooodně starou fotku :-). Kdyby se nelíbila (je to z mých prvních pokusů focení jídla), tak ji můžeme vymazat :-Q

Opět dobrota<3:yes:

JanaDorazinová: Jani, děkuji :-D a moc zdravím! :-K

<3:yes::yes:

Tématické fráze:
kapusta s masem, jak dlouho se pece prejt, prejt, jak se peče prejt, kapusta recepty, prejt a zdraví, kapustový prejt s masem, jak nastavit prejt, zeleninový prejt s masem, recepty z kapusty

Suroviny:
maso mleté, kapusta, sůl, máslo, cibule, česnek, vejce

Přidat fotografie receptu