Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Sejkory, halušky, bramborák a mnoho dalších názvů, přitom se jedná o téměř identické jídlo. Základem jsou vždy strouhané brambory s pořádnou dávkou česneku a majoránky. Těsto se následně peče dokřupava, ideálně přímo na plotně jako ho pekly naše babičky.

Hodnocení receptu je 5,0 (37×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

spagetka spagetka

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min bez doby smažení

30 min (30 min příprava, bez doby smažení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 648 kJ /
1 589 kcal
Bílkoviny44,27 g
Tuky3,34 g
Vláknina38,92 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 79 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy330,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory nastrouháme najemno, vymačkáme a slijeme vodu. Krok 2: Vmícháme krupici, česnek, majoránku, kmín, cibuli a dosolíme podle chuti. Krok 3: V kamnech pořádně zatopíme, až se tál na kamnech rozpálí. Krok 4: Tál potřeme tukem (sádlo), plácneme na něj porci těsta a rozetřeme na tenkou placku. Krok 5: Po chvíli obrátíme a opečeme na druhé straně do červena. Krok 6: Upečené dáváme do teplé misky nebo talíře a z obou stran potíráme rozpuštěným máslem nebo sádlem. Krok 7: Pokud placky nesníte takto hotové a teplé, tak je skvělé roztrhat, rozkrájet na malé kousky a prohřát je na sucho nebo na másle.

TIP: Jak udělat bramborové pekáče

Zveřejněno 18. 7. 2009

Poznámka autorky spagetka

Tohle je recept mého dětství. Navíc, neděste se názvu, u nás se prostě tomuto pokrmu říká halušky - co to vyvolalo v partnerech naší rodiny asi nemusím říkat, ale pro nás to jsou halušky. Musí být cítit hlavně česnekem a musí být tenounké. Upřímně - bramboráky na pánvi na tuku se tomuhle ani zdaleka nepřibližují. Jenže kde dneska smažit přímo na kamnech....

Navíc tomuto těstu nalitému na plech a upečenému do křupava se říká u nás bramborák.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/66r7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Krkonošský sejkory (na plotně)-po bozkovsku "halušky", nebo v troubě jako bramborák

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/66r7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (117)

Pivka: zaujal mně název od vedle 10km kostrbáky to jsem v životě neslyšela,ale je dobře,že jste to zmínil,pořád se člověk učí:-K:yes:

spagetka: i u nás je v troubě bramborák a na plotně hanušky, ne halušky ale hanušky. Prostě to je krajové a u nás takto a 10 km dál se tomu říká kostrbáky :-)

Maxipes: Že to, cos uklohnil Ty, bylo hnusné, mohlo být i kuchařem.

Uďelat na grilu kamen nebo desce

Tak já do nastrouhaných brambor přidám ještě namočenou a vymačkanou střídu chleba.50 na 50.To je potom křupavka.:-)))

Zdenek: proč ne, proti gustu žádný dišputát, sto lidí, sto chutí. Dík za názor :-K

Milena Hartigová 14. 7. 2017 04:54
U nás se vždy taky pekly na tálu a slabé do křupava opečené a babička je mazala rozpuštěým máslem ,smíchaným s česekem a říkala tomu salakvarda ,někdy byly suché a k tomu bylo bílé kafe ,mnamka a říkali jsme tomu halušky a na plech bylo řidší těsto a to byl bramborák<3<3 a děda ho měl rád se švetkama,taky dobrota

Milena Hartigová: Děkuji moc, stále je to naše moc oblíbené jídlo :yes::yes::-K:-K

Naše mami pocházela z jižních Čech, tak u nás jsou to vošouchy, ale jednou jsem je nabídla Kladeňákovi, a on se vyděsil, co že mu to nabízím. Zkoušela jsem je plnit sýrem Nivou a byla to fakt bašta. Děláme dva na pánev a opravdu sádlo je sádlo. Zatím nejlepší vošouchy dělá můj muž, takže mu to ráda přenechám.:-D

Karolína 23. 7. 2016 10:22
My děláme bramborák někdy s kousky tvrdého salámu nebo kostičkami točeného. A pokud to je, tak taky na sádle. Pár receptů včetně sejkor a tipů na čem při přípravě bramboráků záleží a na čem ne jsem sepsala i svůj na blog, budu ráda za návštěvu :-) http://makova-panenka.cz/recepty/bramboraky-jako-o...

Ivana:Vy bramboráky natíráte máslem? V létě dělám venku na kamnech a je to nesrovnatelná chuť.Jsou to sejkory !:-)

To je uplně jedno jak se to jmenuje u nas jsou to stryky hlavně že je to dobre !!

Starý mac: jééé podlesňáka znám od příbuzné své švagrové, díky za připomenutí, zas udělám, chutnalo nám to :yes::yes::yes::yes:
a my je tu na topkách dokonce máme :-O:yes:
https://www.toprecepty.cz/recept/13418-valasske-po...

Starý mac 29. 2. 2016 11:38
Jsem Liberečák z Valašska , tam těsto /bez česneku / natřou na velký zelný list a položí na plotnu. Ten list se vpeče do těsta, opeče se i z druhé strany, hotové se to potírá máslem a vrství do komínku. A jmenuje se to "podlesňák " !

to jsou přece placky na blaše.... děláne na sucho a pak se jí buď maštěné máslem a cukrem, nebo maštěné máslem a kys. smetanou, nebo se škvarkama..taky s vaječinou.... typické jídlo pro oblast Slezsko
:yes:

Ivana: nebudu se dohadovat o názvu, pro nás jsou halušky, to, co jsem napsala v receptu. bramborák (v jedn.čísle) byl z téhož těsta ale na pekáč do trouby, jak píšu v Poznámce. A když si přečtete komentáře, tak řada lidí se mnou souhlasí, prostě je to takto v této oblasti, jinde to může být jinak.

spagetka:Tak recept na halušky je jenom brambory,mouka,vejce a sůl....maximálně trošičku mléka na zjemnění těsta.S česnekem apod. jsou už to bramboráky:-)

Tématické fráze:
sejkory, sejkory recept, bramboráky jako od babičky, krkonošský bramborák, krkonošské recepty, krkonošská jídla, bramborové sejkory, recept sejkory, recept na sejkory, krkonošské bramboráky, sejkory na sladko, krkonoské sejkory, jídlo sejkory, bramboráky z nových brambor, krkonošský guláš recept, krkonšské sejkorky, bramborák na plotně, babiččiny bramboráky, krkonošsky gulaš, kaborky

Suroviny:
brambory, krupice, česnek, majoránka, kmín celý, cibule, sůl, sádlo

Přidat fotografie receptu