Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pohankové babizny - starý lidový pokrm s uzeným masem

Hodnocení receptu je 4,6 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 577 kJ /
2 050 kcal
Bílkoviny90,28 g
Tuky70,70 g
Vláknina37,70 g
Cholesterol 208 mg
Sodík 3,22 g
Sůl7,60 g
Sacharidy244,27 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pohanku spaříme, propláchneme, zalejeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Mezitím uvaříme do poloměkka brambory a zvlášť i uzené maso. Brambory pak nakrájíme na kostky, stejně tak uzené maso. Nabobtnalou pohanku, brambory a maso smícháme, podle potřeby zředíme vývarem z uzeného masa, je-li maso sušší, tak vše polijeme zvlášť rozpuštěnou slaninou, vložíme do trouby a zapečeme. Podáváme s kysaným zelím nebo zeleninovým salátem. Krok 2: Pokrm lze dle vlastní fantazie obměňovat kořením, bylinkami, zeleninou, houbami, sýrem, podle vlastní chuti.

Zveřejněno 25. 7. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohankové babizny - starý lidový pokrm s uzeným masem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n17l

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pohankové babizny - starý lidový pokrm s uzeným masem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n17l

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

MamlajdaD: Anička díky. :-K

tejaja (moderátorka): Terezko , moc děkuji za vyzkoušení receptu, :-8:-K jsem moc ráda, že recept přišel k chuti, to mně opravdu těší nejvíc! ;-):-D Díky také za fotografie s fotopostupem, ;-)<3 jsou jako vždy perfektní a mám z nich radost! :yes: Moc zdravím a hlavně to zdravíčko přeji tobě i celé rodině, to je teď asi to nejdůležitější! :yes::yes::-K:-K:-K

Tento recept mi prišiel teraz vhod, keď ostala po Veľkej noci varená údená šunka. :yes::-) Je to jednoduché, ale výborné jedlo. Akurát pohánka sa zalieva vriacou vodou a nechá zakrytá v perinách nabobtnať cca 30 min. Potom je super na ďalšie použitie. Vďaka za recept. Skutočne mi chutilo. :yes:;-):-*

maris: Za mně i za Eja57: ;-):-8:-D:-K:yes: Moc zdravím!:-K

MamlajdaD: maris si to přečetla a moc děkuje - Tobě a hlavně Eje za průzkum;-):-):yes:

Eja57: Dík za komentář a za pracně získané informace:yes:;-):-8 Jestli si to přečte maris, alespoň bude mít vodítko pro získání dalších informací. ;-):yes: Doufám, že si to maris přečte.:yes:;-) Moc ti za tuto zprávu děkuji, zdravím a přeji hezký víkend!:-K

Tak jsem se poptávala a jednomu kamarádovi z Valašska tohle připomíná jídlo jeho babičky - byla tam pohanka, brambory, uzené, bylo to smíchané dohromady a k tomu kysané zelí....ale název neví...

Maris: To je mně líto, ale upřesnit nemůžu:-(. Kdysi, nevím přesně kdy, jsem si recept opsala, nejspíš z nějakého časopisu (Květy, Vlasta, ale mohlo to být i z jinéhé zdroje) ale já jsem si v začátcích mé sbírky u receptů nepsala ani odkud jsem to opisovala, ani jiné podrobnosti, pokud vůbec byly uvedeny. Bohužel, ale nemám ani potuchy, z které oblasti recept pochází. Jasně, že mne napadá Valašsko, kde se pohanka pěstuje asi nejvíc, ale ona se pohanka konzumovala v dřívějších dobách i jinde, ale to ty víš lépe než já;-):-D:yes: Recept je v původním znění, úpravy jsou jen navržené v bodě 2. Díky za komentář a moc zdravím!:-K

Snažila jsem se najít oblast, z které jídlo pochází - zajímají mě staročeské, lidové pokrmy, ale nikde jsem nenašla. Můžeš, prosím, upřesnit, z kterého regionu je ?;-) Zaujal mě název:-D
Určitě by mi chutnalo :yes: ale jestli se má uchovat v původní podobě, tak určitě nezapékat se sýrem, to staročeská kuchyně, pokud je mi známo, nezná;-):-8

Tématické fráze:
pokrny z pohanky, pokrmy zpohanky, tematycke pokrmy z valasska, recept na jídlo s uzeným

Suroviny:
pohanka, brambory, maso uzené, maso uzené, slanina, sůl, zelí kysané

Přidat fotografie receptu