Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cornwallské taštičky

Hodnocení receptu je 5,0 (38×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lenunka Lenunka

Náročný

Suroviny pro 5

5

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 126 kJ /
2 898 kcal
Bílkoviny112,56 g
Tuky148,37 g
Vláknina21,97 g
Cholesterol 654 mg
Sodík 424 mg
Sůl1,83 g
Sacharidy269,73 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme křehké těsto. Smícháme mouku se solí, přidáme žloutek a nakrájené máslo a sádlo. Zalijeme vodou, důležité je, aby byla studená. Vypracujeme rychle (aby se nehřálo od rukou) pružné těsto, které necháme odležet aspoň 3 hodiny v lednici. Krok 2: Mezitím připravíme maso. Na oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme maso, necháme zatáhnout, přidáme sůl, pepř, česnek a worcester. Chvilku podusíme, než se vypaří voda a necháme vychladnout. Krok 3: Brambory a tuřín (já použila kedlubnu) oloupeme a nakrájíme na malé kostky. Smícháme s masovou směsí. Krok 4: Těsto rozdělíme na 5 částí. Z každé vyválíme placku asi 0,5 cm silnou. Vykrojíme pomocí talíře nebo poklice kolečko asi 20 cm. Okraje potřeme rozšlehaným bílkem s mlékem, naplníme a přehneme napůl. Okraje přimáčkneme a ozdobně přehneme nahoru. Zbylé těsto můžeme použít na monogramy:-) Krok 5: Taštičky přendáme na plech s pečícím papírem. Pomažeme je celé směsí bílku a mléka a pečeme na 180°asi 35 minut do zlata.

Zveřejněno 10. 8. 2019

Poznámka autorky Lenunka

Cornwallské taštičky jsou spjaty s důlní činností v Cornwallu, horníci si nosili toto jídlo do dolů na měď a cín, kde nebyla možnost se umýt - taštička má typický silný okraj, za který horníci jídlo drželi. Minimalizovala se tak možnost, že si jídlo kontaminují nebezpečným arsenem, který ruda obsahovala. Okraje pak údajně nechávali v dole jako pamlsek pro důlní skřítky:-). Taštička se dala dobře ohřát nad ohněm, manželky horníků je označovaly iniciálami, aby každý věděl, který oběd je čí. Náplně se různí, tradiční klasika obsahuje hovězí maso, cibuli, tuřín a brambory, ale nebylo ani výjimkou, že taštička byla z poloviny sladká a z druhé slaná, v takovém případě manželky označily, odkud se má začít konzumovat:-)

Maso jsem měla mleté, ale originální recept uvádí roštěnec na kousky, vše se také míchalo syrové. Já jsem maso opekla na oleji s cibulí, chtěla jsem mít jistotu, že bude hotové.

Pokud by někdo dal přednost umíchání náplně za syrova, pak doporučuji péct na 180 °jen asi 10 minut a pak cca 50 - 55 minut na 150° (140°horkovzduch)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cornwallské taštičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yj0V

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cornwallské taštičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yj0V

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Vypadají super, jedla jsem original přímo v Cornwallu a výborné. Určitě vyzkouším.

Venezia:
Stran tý "mrňavý hlouposti" :-K
Ne všichni konzumenti fárají do dolů;-) a berou si sebou jídlo na půl dne, že :-)

Obdivujem tvoje originálne recepty. Vždy ma prekvapíš. :yes:

Zajímavý příběh. Recept určitě zkusím.
Pokud píše autorka receptu vyříznout kolo podle talíře, tak proč zase někdo vymýšlí tu mrňavou hloupost na taštičky....nechápu.

medanek: bohynovka: moc děkuji :-K:-K:-K

yanull: tu mám, ale tu 10 cm, tahle taštička by měla mít velikost obědové porce, takže jedině tak ta 18 cm, navíc je v tomto případě opravdu lepší taštičku zakončit ručně, z té formy se mi sem tam rozlezou, a tady je té náplně opravdu dost a pouští šťávu:-), jinak moc děkuji:-):-K:-K:-K

Moc pěkný recept a navíc i s příběhem :yes:<3:-K Taštičky jsou hezké, ale šly by zjednodušit touto pomůckou:
https://www.kuchynskepotreby.cz/cz-detail-107396-f...

Velka parada:yes:

Vypadají úžasně Lenunko :yes::-K

Eja57: :-D:-D:-D chceš M nebo V?:-D:-K

Óóóóó´... :yes: jeduuuuu....nech mi jednu:-K

Tématické fráze:
cornwalské taštičky, recepty cornwaldske placky, recept slane tasticky z brambor, taštička na jídlo, cornweldske tasticky, cornwalske masove taštičky, cornwolske masove taštičky, cornwellské taštičky jídlo, obědová taštička, recept na jidlo do 10 minut, nápln z z mletého masa

Suroviny:
mouka hladká, máslo, sádlo, sůl, voda, žloutek, maso hovězí, cibule, brambory, tuřín, omáčka worcesterová, pepř, česnek sušený, cibule, mouka, bílek

Přidat fotografie receptu