Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Patizonový prívarok na dva způsoby

Patizon je neprávem opomíjenou zeleninou, v mnohém předčí i svou slavnější kolegyni cuketu. Pokud máte mladý patizon, nemusíte jej ani loupat. Stačí vydlabat semínka, nakrájet a podusit. S koprem, zahuštěný máslovou jíškou, bude chutnat skvěle.

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Eja57 Eja57

Snadný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 15 min

25 min (10 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 556 kJ /
372 kcal
Bílkoviny0,35 g
Tuky41,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 128 mg
Sodík 1 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy0,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Patizon očistíme, oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na hranolky či jiné tvary. Krok 2: Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme patizon, osolíme, přiklopíme a dusíme. Dle potřeby podlijeme horkou vodou. Stačí 10 minut, nechceme kaši. Krok 3: Přidáme nasekaný kopr, dle chuti ocet a zahustíme světlou jíškou. V této fázi polovinu oddělíme a podáváme s plátky dušeného hovězího na česneku již bez další přílohy (2. fotografie) Krok 4: Do druhé poloviny přidáme smetanu, prohřejeme a můžeme ještě dochutit. Podáváme s novými bramborami vařenými ve slupce (1. fotografie)

Zveřejněno 15. 8. 2019

Poznámka autorky Eja57

Patizon je taková opomíjená zelenina, všude cukety. Ale je moc dobrý. Ten "prívarok" je v uvozovkách úmyslně, slovenské gazdinky by mne možná nepochválily :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Patizonový prívarok na dva způsoby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m5Bp

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Patizonový prívarok na dva způsoby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/m5Bp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

tejaja: Ďakujem pekně:-K
K prívarku jistě klobáska, špekáček, volské oko...možností je hodně, je to takové univerzální jídlo...
I proto jsem chtěla ukázat, že ze stejného základu lze udělat dvě úplně jiná jídla. Klasika se smetanou a bramborem a prívarok ještě bez smetany s dušeným hovězím - s tím sosem z toho masa :yes:

Evička, prečo nepochválili a prečo úvodzovky? ;-) Ono to prívarok je. Už som tu niekoľkokrát písala, že cuketa sa nehodí na všetko. Na prívarok rozhodne tekvica alebo patizón. Takže ja osobne chválim. :yes::yes:;-)
Len doplním, že ku prívarku môže sa podáva´ť aj volské oko,. akékoľvek dusené mäso, opečený špekáčik alebo u nás sa podával aj na kolieska nakrájaný špekáčik, ktorý sa prehrial na orestovanej cibuli s mletou paprikou a trošku podliatou vodou. Nechá sa to prejsť varom. ;-)

Tématické fráze:
prīvarok z patizonu, patizonový bramborák, recept na patizonový bramboráky, prīvarok patizon, patizonový karbanátek, patizonovy gulas s kuřecím masem, patizonovy gulas

Suroviny:
patizon, máslo, sůl, kopr čerstvý, jíška máslová, ocet, smetana na vaření, česnek, brambory rané

Přidat fotografie receptu