Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecký koláč s ovocem

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Cersei Cersei

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: cca. 8

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 590 kJ /
4 443 kcal
Bílkoviny63,34 g
Tuky247,42 g
Vláknina28,25 g
Cholesterol 1,16 g
Sodík 238 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy476,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy nasypeme mouku a cukr, promícháme, máslo necháme změknout (lze dát na pár sekund do mikrovlnné trouby) a přidáme do mísy. Pokud se těsto příliš drolí, přidáme jedno vejce. Vypracujeme vláčné linecké těsto, které můžeme nechat odležet, ale není to zdaleka nutné. Krok 2: Z těsta oddělíme přibližně třetinu a necháme stranou, můžeme je strčit do lednice. Připravíme si máslem vymazanou dortovou formu a dvě třetiny těsta do ní vymačkáme tak, aby byla vrstva rovnoměrná po celém dně a po obvodu sahaly okraje téměř až nahoru. Takto připravený korpus dáme přibližně na deset minut péct do na 180 °C předehřáté trouby. Krok 3: Mezitím vypeckujeme švestky a nakrájíme je na čtvrtky až osminky, jak kdo má rád. Přimícháme k nim cukr podle chuti a skořici. Krok 4: Korpus vyndáme z trouby a pokud se nafoukl, rychle, ještě za tepla, udusáme dno koláče např. dnem hrnečku. Švestkovou náplň můžeme rovnoměrně rozprostřít na korpus. Krok 5: Přichází čas na mřížku. Zbylou třetinu těsta prohněteme a přidáme zbylé vejce, které do těsta zapracujeme. Pokud těsto stále není dost vláčné, aby se dalo válet a ohýbat, přidáme ještě olej a zapracujeme. Z těsta vyválíme plát a nakrájíme na proužky, které poskládáme na koláč. Upleteme mřížku pomocí zvedání každého druhého proužku těsta. Když je hotová, zbylé konce proužků neodkrajujeme, ale vytvoříme z nich okraj koláče, který můžeme ozdobit vroubky nebo na něj udělat otisky vidličkou. Koláč dáme péct minimálně na půl hodiny do trouby, ale pokud se po zkontrolování zdá ještě nedopečený, pečeme dalších 5-10 minut. Krok 6: Hotový koláč s mřížkou necháme kompletně vychladnout a teprve pak vyndáváme z formy.

Zveřejněno 29. 8. 2019

Poznámka autorky Cersei

Lze připravovat i s jinými druhy ovoce. Pokud máte problém uplést mřížku, na youtube je mnoho videonávodů, kterými se můžete řídit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecký koláč s ovocem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7GqG

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecký koláč s ovocem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7GqG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
linecký moučník s ovocem, linecký koláč s mřížkou, ovocny linecky kolac, linecký koláč s vroubky, linecké koláče

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, máslo, vejce, sůl, olej, švestky, cukr, skořice

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu