Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Letní sezemické "vepřo, knedlo, zelo"

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Dajda Dajda

Náročný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 657 kJ /
396 kcal
Bílkoviny18,13 g
Tuky8,66 g
Vláknina8,95 g
Cholesterol 259 mg
Sodík 104 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy58,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: "Zelo":
Cuketu omyjeme, oloupeme (úplně mladou loupat nemusíme) a nastrouháme na hrubo. Posolíme a necháme pustit tekutinu, kterou z větší části vymačkáme a slijeme. Na sádle nebo oleji osmažíme pokrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, zasypeme ji 1 až 2 lžícemi cukru, který necháme rozpustit a zkaramelizovat. Přidáme cuketu, okořeníme kmínem, a chvilku podusíme. Poté cuketu zasypeme minimálním množstvím hladké mouky, zamícháme, propaříme a podle potřeby rozředíme tekutinou z cukety. Povaříme a dochutíme solí, octem, případně i cukrem. Ideální je připravit si zelí den předem a nechat ho rozležet. Krok 2: Chodské "knedlo" ze syrových brambor:
Použijte rané brambory, které pustí hodně tekutiny. Oškrabejte je a nastrouhejte najemno, vzniklou tekutinu nevylévejte. Osolte a smíchejte se suchými kostičkami pečiva. Můžete přidat vejce a polohrubou mouku. Hmotu dobře promíchejte a v míse napevno udusejte. Nechte odležet půl hodiny až hodinu a půl. Poté z těsta vytvarujte menší koule zhruba velikosti tenisových míčků. Pevně je stiskněte a obalte v hladké mouce. Dejte je vařit na pařák, který jste potřeli tukem. Bude to trvat 20 až 25 minut. Pak kouličky vyjměte, rozkrojte napůl a servírujte se zelím a pečeným masem. Dílo můžete korunovat osmaženou cibulkou (dobře se osmaží, když ji osolíte). Krok 3: "Vepřo":
Maso upečte, jak jste zvyklí.

Zveřejněno 29. 8. 2019

Poznámka autorky Dajda

Tohle skvělé jídlo dělám každé léto na našem letním bytě v Sezemicích. Je lehčí a stravitelnější než klasické knedlo, vepřo, zelo. Ještě více ho můžeme odlehčit, pokud zelí připravíme na oleji místo na sádle a místo vepřového k němu upečeme třeba krůtí stehno. Nicméně hodí se i kachýnka, ale to už tak dietní není ….

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Letní sezemické "vepřo, knedlo, zelo"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8Jr5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Letní sezemické "vepřo, knedlo, zelo"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8Jr5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
vepřo knedlo zelo recept, knedlo vepřo zelo

Suroviny:
brambory rané, houska, mouka polohrubá, vejce, sůl, mouka hladká, cuketa, cibule, sádlo, cukr, mouka hladká, ramínko vepřové, sůl

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu