Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Makové řezy s podivným názvem Čuč na drát

Pokud chcete potěšit rodinu vzhledově zajímavým moučníkem, připravte tyto makové řezy. Příprava je jednoduchá, hladké těsto na plechu se v průběhu pečení rozdělí na vrstvy a po vychladnutí jen žasneme, jaká kouzla naše trouba umí.

Hodnocení receptu je 4,8 (54×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 55 min

85 min (30 min příprava + 55 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

Menší pekáček nebo dortová forma

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 573 kJ /
3 005 kcal
Bílkoviny80,28 g
Tuky184,29 g
Vláknina18,00 g
Cholesterol 1,41 g
Sodík 1,00 g
Sůl2,33 g
Sacharidy247,33 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Tyto řezy připravíme z jednoho těsta, které se v průběhu pečení rozvrství.
Předehřejeme troubu na 170 °C (horní a spodní ohřev) a rošt dáme doprostřed. Krok 2: Malý pekáček nebo dortovou formu vyložíme i do stran pečicím papírem a lehce vymažeme studeným máslem. Krok 3: Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Krok 4: Žloutky s cukrem vyšleháme ve větší šlehací míse do husté bílé pěny a postupně do ní, po lžících, přiléváme vychladlé máslo. Šleháme spolu alespoň 5 minut. Krok 5: V jiné misce ušleháme bílky se špetkou soli do hustého sněhu. Krok 6: Do žloutkové hmoty vsypeme mák smíchaný s moukou, zalijeme mlékem o pokojové teplotě a dobře promícháme. Do této hodně tekuté směsi pak po částech zlehka metličkou zapracujeme vyšlehaný sníh. Krok 7: Hotové hladké těsto vlijeme do připraveného pekáčku a dáme do trouby na 55-60 minut (dopečení zkusíme vpíchnutím špejle). Krok 8: Necháme zcela vychladnout (odoláme pokušení rozkrojit), po vychladnutí nakrájíme na řezy a divíme se jak tohle mohlo vzniknout.

TIP: Další oblíbená sladká jídla s mákem

Zveřejněno 30. 8. 2019

Poznámka autorky Marie Svarcova

Recept jsem dostala od kamarádky Jarušky, hned jsem ho vyzkoušela a tímto jí děkuji, že se mohu o něj podělit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makové řezy s podivným názvem Čuč na drát

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y34z

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Makové řezy s podivným názvem Čuč na drát

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/y34z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (69)

Efekt hezký, ale vůbec nám nechutnaly😞

HankaSz: Nechápu, všem ostatním chutnaly, ale asi máte rádi jinou chuť a o tom recepty jsou, aby si každý udělal co má rád. 😀Hezký zbytek dne 👍

gabrus: Děkuji, hezký zbytek večera:-K

VYNIKAJÍCÍ.

hurcik.pavel. :-) moc děkuji za pěkné přidané fotečky a přeji krásné zakončení dnešního dne :-K

satelit: :-) Děkuji za komentář. Z malého 32x23 cm budou vyšší a čím větší plech tím budou nižší mám plechy do trouby čtvercové 34 x34 cm, jestli máš klasické obdélníkové plechy bude nižší.
:-K Přeji dobrou chuť a krásný den .

Chystám se na tyto řezy, chci je mít tak vysoké jako Vy, prosím ,dortová forma průměr 26???? Nebo jak velký pekáček? Viděla jsem fofo, kde byly řezy moc vysoké, a to není ono.

Franibald: :-) Moc děkuji za komentář a mám radost :-K Přeli krásný, pohodový den:-K

Super výsledek . Peču znova a znova :yes:

Olivkabv: :-) děkuji i za krásnou přidanou fotku :yes: :-K

Olivkabv: :-)děkuji za komentář a přeji krásný den :-K

Opravdu zajímavý recept a ještě lepší výsledek :-D Děkuji

Odeta Wollmanova: :-)Děkuji za komentář, nepsala jsem, že jsem to vymyslela, nehledala jsem na internetu ale dostala jsem recept už před léty od kamarádky. U nás i u všech mých kamarádek měl úspěch ale 100 lidí = 100 chutí a nemusí všechno chutnat všem. .:-K Přeji krásný den

My jsme to taky pekli. Snědl se, ale do repertoáru nezařazujeme. Nevím, jestli tam nebylo víc máku, recept byl nalezen na netu pod názvem Čum na drát.

Denisa S: :-) moc děkuji za komentář i přidané foto :yes:- paráda a mám radost :-K Krásný večer

Pecu uz asi poctvrte.Naposledy jsem ho pekla v utery a drive nez jsem ho stihla vyfotit, byl pryc. :D Diky za recept. :-K Muz skace radosti. Miluje makovnik jako takovy a toto je super změna. Dnes jsem pekla znovu jen jsem dala hladkou spaldovku, ne ze by byla polohruba spatna, jen uz ji "kupuju" asi 14dni... Derava hlava. Davam jen polovinu cukru a pak uz doslazuji jen kapkami (Espyre flavor/ Flavordrops apod) a dnes s orechy. Je super take. Posilam 5* a fotku :-K:-K

:-)Děkuji všem za přidané fotečky :yes::yes::yes::-K Užívejte si krásmé pečení i vaření :-K

lleennaa: :-) moc děkuji za komentář i foto :-K krásný večer

Tak fakt! :-D
S dovolením jsem přidala dvě fotky.
Určitě vyzkouším i s ořechy <3

KatkaCechova: nakonec se foto vložit povedlo - děkuji , je to super :-K

KatkaCechova: :-)Děkuji za komentář, poprvé jsme čučeli také :-D Keásný den :-K

Vynikající! Čučeli jsme na to teď doma tři a záhadu nerozluštili :-) Bohužel nevím proč, nefunguje mi Přidat fotku :-(

Koubkova: mák můžeš umlít v el. mlýnku na kávu. Melu v něm i moučkový cukr z krupicového nebo krystalového cukru. V ručním mlýnku jsem to nezkoušela. ;-)

magdalenka: :-) skvělé, z toho mám velkou radost, děkuji za info :-D:-K

Marie Svarcova: a zabudla som dodať, dvaja moji návštevníci boli zo zahraničia, kde sa nekonzumuje mak, nepoznajú ho...jeden zjedol 4 kúsky...prvýkrát v živote jedol mak a bol nadšený.

casino: nie som si istá, či to bude fungovať s nemletým makom. Vrstvy tohto múčnika sa robia samé na základe usadzovania podľa rôznej hustoty (?) zložiek... Akoby pomletý mak bol v dvoch vrstvách. Výskum v tejto oblasti by prišiel určite vhod.
Makovec s nemletým makom pečiem tiež, tam je to o niečom inom, je tam aj prášok do pečiva, zrejme iný princíp. Ale to je môj názor, nie som odborník.

Koubkova:
Klidně upečte z nemletého máku :yes:
...u nás se makovec s nemletým mákem těší obzvláštní oblibě :-)

magdalenka: :-)Moc děkuji za komentář a krásné fotečky - <3, parádně se ti to povedlo, nedivím se, že návštěvě chutnalo :-K:-K krásný zbytek večera

Koubkova: dá sa mlieť mak aj tyčovým mixérom. Do 7 dcl zaváraninového pohára dať iba asi 3 cm vrstvu maku, dať tyčový mixér a naplno spustiť (až keď je ponorený do maku, inak mak vyletí von). Trvá to chvíľu dlhšie, ale ide to, treba byť vytrvalý, sledovať, najprv sa zdá, že sa nič nedeje...potom vidličkou vybrať "mletý" mak a zas ďalšiších 3 cm maku...mám vyskúšané. :-8

Koubkova: :-) to asi vadit bude - zkusila bych namlít - určitě někdo bude mít starý mlýnek na mák :-K hezký večer

Bude hodně vadit. pokud použijí nesemlety mak .mlety nemám :-K

Včera upečené pre dnešnú návštevu...malo to úspech, dokonca aj odporca sladkých vecí si pochvaľoval. :-8

Vytvarnik: Dobrý den - v komentářích je zrovna jeden od "Casino" kde píše , že místo máku použil ořechy a dopadlo to skvěle, bylo to moc dobré jen ten barevný efekt není takový jako s mákem. S ovocem je to asi nereálné neboť se ty vrstvy vytvoří udělají díky rozdílnosti hnotnosti tuku což jaksi ovoce asi nemá. Tak by se možná nějaká buchta upekla ale určitě by nebyla tak barevně zajímavá . Pokud to vyzkoušíte dejte prosím vědět, zajímá to určitě i jiné . Hezký večer a dfíky za Váš komentář,:-):-K

Kuchařky a kuchaři, mohu mít hloupý dotaz? ;-) Bude tento recept fungovat i alternativně s něčím jiným, než s mákem? S mákem je to super, krásně se udělaly vrstvy. Ale napadlo mě, co to udělá s jinou ingrediencí? Asi by to fungovalo třeba s ořechy. Ale co i nějaké jiné ovoce? Zkoušel to někdo? Děkuji :-)

katyvypl: děkuji i já čučela :-):-K hezký den

magdalenka: díky :-K, jsem ráda, že se povedl jako dort (zrovna dnes mi přinesla takový i sousedka kamarádka ) , moc děkuji za přidanou fotečku :-)<3:-K hezký den

Veľmi chutný múčnik! Nepresladený, príjemný - nemám rada príliš sladké. Kto má rád sladšie, doporučujem množstvo cukru zvýšiť. Príprava múčnika je jednoduchá, výsledok efektný. Určite som nepiekla poslednýkrát, veľká vďaka za recept!
(Piekla som v tortovej forme , priemer 27 cm, tak je trochu asi nižší ako tvoj. Pridávam foto.)

katyvypl: :-K:-D děkuji, je škoda, že jsem to nevymyslela přímo já ale jsem ráda, že se to líbí<3 přeji hezký den

Vyzkoušeno a super! Opravdu na to člověk čučí jak je to možné :-D:yes:

Nadja: :yes::-D:-D:-D:-K

casino: :-D tak pošlete kus buchty, někdo už ji vyfotí ..... :-D:-D:-D;-)

hosta: :-K díky za fotečku - je to skvělé a 100% dobré. On ten mák je asi napohled výraznější barevně ale chut ořechů je podle mého názoru o něco lepší. Je prima, že jste to zkusila a podělila se o foto :yes:. Mějte se krásně :-):-K

Taky jsem se nechala nalákat a zkusila s ořechy. Poznatky obdobné, jako má Casino, v každém případě je vzhledově oproti makové alternativě daleko méně výrazné, asi i díky tučným ořechům, které určitě nesají ostatní tekutinu jako mouka či mletý mák se mi jeví trochu víc vlhké. Dodržela jsem poměr ořechů a mouky jako je v receptu u máku, pekla na 160 v HV asi 55 minut v kulaté formě 25 cm. Zvědavost ukojena, jíst se to dá, asi se ale pokorně vrátím ke klasice:-);-) Foto přidávám, na chlubení to moc není - buď neumím fotit, krájet nebo péci:-D

casino: tak to je mi líto Canonu i mobilu :-D ale aspoň jste mě pobavil, budu tedy bez fotky ale stejně věřím, že výsledek Vašeho pečení byl skvělý. Ořechové cokoli je dobré vždy. Je to ale škoda pro nás ostatní, protože Vaše recepty byly moc pěkné a fotky k nim profi. Mějte se hezky :-K

Eja57: Marie Svarcova:
Fotečky se vám žádá? :-K
No, už nefotím:-(
CANON byl furt na nabíječce:-//
...a při koupi mobilu pro mě bylo nejdůležitější aby měl především šňůrku, že abych si ho zase nespláchl...:-8

casino: super :yes:<3:-K ještě dodejte prosím fotečku, jak vypadá na řezu :-)díky

casino: fotooooooo:-!

No, slupnout k odpolední neslazené kávě na posezení asi 3 deka cukru, 1 jajko, 30g másla, pár PL ořechů s troškou mouky a mlíka ve formě ubohé čtvrtinky pruhovaného dortíku snad ani není až takový hřích ze kterého bych se musel zpovídat, že :-8:-):-D
***
Rcp jsem dodržel, pouze jsem ho částečně poupravil podle Eja57: jak navrhuje v komentáři :-)
Forma průměr 22 cm, pečeno při 170°C bez HV a dopékáno při 160°C, celkem pečeno 70 minut.
Korpus 40 mm vysoký je na řezu opravdu pruhovaný! Nutno říci, že ten původní s mákem je pohlednější:yes:
Ta spodní vrstva sice nevyběhla, ale např. od zdrcnutého listového těsta (které se pod zátěží chová obdobně) ji lze lehce krájet dez. vidličkou:yes:
Střední, "krémová" vrstva je jakási bílkovosněhová vaječina
Horní vrstva je ořechový píškot :yes:
A celkový dojem?
Viz první odstavec :-K

casino: vyloupané vlašáky se prodávají u nás za 400 Kč kilo, když náhodou dostanu od kamarádky jsem moc ráda - dám do mrazáku nebo zavařím v Mvt, určitě to znáte. Loni nebyly skoro vůbec, letos jsou ale kdoví co bude příští rok. Já s nimi šetřím. Hezké pečení :-K

casino: no tak to jsem taky zvědavá - ale podle mne by to fungovat mělo...ořechy umlít hodně najemno... a trefit poměr mouka/ořechy... já bych asi riskla stejně jako máku v tomto receptu ... nebo možná spíš o maličko méně než máku....110/90...obsah tuku určitě hraje roli, ale když to funguje, když se nahradí část mouky mákem, nevidím důvod proč by to nemělo fungovat s ořechy když se nechá stejně másla...
Tak to bude napínavé:-8:-K

casino: nenapadlo mě to hledat, díky za radu. Rozdělení jednotlivých vrstev vznikne v důsledku rozdílů v obsahu tuku. Ty ořechy mě napadly také, dejte vědět jak to dopadlo, protože to by bylo asi mnohem chutnější než mák (i když makové je to moc dobré). Dostala jsem ingredience a ústní popis, ostatní jsem musela napsat. Pak jsem se opravdu divila výsledku i já. Mějte se skvěle. :-K<3:-)

Marie Svarcova:
No, spíše než o "chemický" se jedná o "fyzikální" proces :-K
...zkuste do vyhledávače zadat CHYTRÝ DORT :-)
***
Nevím co s VYLOUPANÝMI:-( vlašáky - tak to zkusím i s nimi. Asi to nedopadne, že, ale uvidí se... ;-)

maris: díky :-K, já si tedy nemyslím, že je to mezi nebem a zemí tohle bude nějaký chemický proces kdy se oddělí máslo s částí mléka od ostatního -proč ? to opravdu nevím ale nějaký chemik by to určitě vysvětlil. Hezkou neděli i dny příští. :-):-K

Marie Svarcova: tady je jasný důkaz, že existují věci mezi nebem a zemí;-):-) super:yes:

casino: díky, že jste to dopsal i když je patrné, že to všechny dámy pochopily :-K:-) hezkou neděli

:-O :yes::yes::yes: luxusní :-!:-!:-!
;-) maková Magdalenka: díky za nick, zrovna včera jsem to hledala, ale netušila jsem, po jakém názvu se mám pídit.

No, možná pro nedovtipy mého kalibru a pro ty co komentáře nečtou, by bylo fajn dopsat do receptu, že produkt se pečením rozvrství sám od sebe bez zásahu lidské horní končetiny :-)

hosta: díky ty vypadají svátečně, určitě také zkusím :-K hezký zbytek víkendu:-)

Ten moučník má opravdu trefný název :-) , čučím na drát jako ostatní. Že to takhle funguje s mákem jsem netušila. Mám tu něco hodně podobného, je to taky dobré, ale takhle efektní to není;-) https://www.toprecepty.cz/recept/55439-kremove-rez...

magdalenka: díky ale já jsem to nevymyslela a obdiv patří tomu kdo na toto přišel, recept mám od kamarádky a ta už neví od koho ho dostala :-) mějte se hezky :-K

Marie Svarcova: ten druhý som piekla, samozrejme, že cukru som tam nedala toľko, ako udáva autorka. (nepamätám, koľko) Bol zvláštny, tak by som ho definovala. Ale tvoj čuč na drát bude oveľa, oveľa lepší , vyšší level, vrátane popisu a najmä, ja som "maková".:yes: Som rada, že si recept pridala.

Tématické fráze:
makové řezy, čuč na drát, buchta cuc na drat, cuc na drat řezy, čum na drát recept, makový řezy, recept na makové řezy, maková buchta čum na drát, čuč na drát recept, čum na drát, cuc na drat ořechové řezy, koláč čuč na drát, makový koláč drát, buchta čučím na drát, cuc na drat řezy recept, čuč na na drátě, moučník čuč na drát, rezy makove, buchta cum na drát, čumnadrát

Suroviny:
žloutek, cukr moučkový, máslo, mák mletý, mouka polohrubá, bílek, sůl, mléko, máslo

Přidat fotografie receptu