Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ljutenice a ajvar

Ljutenica a ajvar jsou dvě populární tradiční omáčky pocházející z Balkánu, které si získaly srdce milovníků pikantních a aromatických jídel po celém světě. Ljutenica je pikantní omáčka známá svou intenzivní chutí a ostrostí a ajvar je její jemnější variantou.

Hodnocení receptu je 5,0 (26×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 60 min

120 min (60 min příprava + 60 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 869 kJ /
2 359 kcal
Bílkoviny37,43 g
Tuky139,63 g
Vláknina58,31 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 180 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy213,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ljutenice:
Rajčata nařízněte zlehka do kříže a spařte vroucí vodou. Slijte a nechte zchladnout tak, abyste je mohli zbavit slupky. Krok 2: Lilek rozkrojte podélně na poloviny, dužinu nakrojte do mřížky a pomažte trochou oleje. Spolu s celými paprikami lilek položte řeznou plochou nahoru na plech a vložte pod rozpálený gril. Na paprikách se začnou tvořit černé puchýře, což je žádoucí. Otáčejte je tak, aby byly "spálené" ze všech stran. Lilek opečte dohněda a doměkka. Krok 3: Papriky vložte do mikrotenového sáčku nebo dejte do misky a zakryjte neprodyšně potravinářskou folií. Zapařením se papriky budou dobře loupat. Nechte zchladnout a zbavte papriky slupky a jadřince. Krok 4: V hrnci rozpalte olej, orestujte na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Oloupaná rajčata nasekejte nadrobno a spolu s posekaným česnekem přidejte k cibuli. Z lilku vydlabejte lžící dužinu a spolu s paprikami také posekejte nadrobno. Přidejte k rajčatům, směs osolte, opepřete, trochu přislaďte cukrem a dolijte zbytek oleje. Krok 5: Duste při nižší teplotě, dokud směs nebude přiměřeně hustá. Nakonec přidejte posekané bylinky, dochuťte. Můžete použít ihned, teplé i po zchladnutí nebo uchovat na později. Naplňte do sklenek a sterilujte při 80 °C 20 minut. Krok 6: Ajvar:
Začněte pečením lilku a paprik jako u výše psaného receptu na ljutenici. Papriky taktéž pak zbavte slupky a jadřince a lilek vydlabejte. Oboje posekejte. Krok 7: Vložte do hrnce, přilijte olej, trochu octa, osolte, v případě, že chcete ajvar pikantní, přidejte posekanou chilli papričku nebo drcené chilli. Vařte při mírné teplotě alespoň půl hodiny, občas promíchejte, ať se směs nepřichytí ke dnu. Krok 8: Přidejte posekaný česnek, nechte s ním 5 minut provařit a směs rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte případně solí nebo octem a ještě chvilku provařte. Sterilovat můžete stejně jako u ljutenice.

TIP: Jak připravit tradiční paprikový ajvar - rady a tipy

Zveřejněno 13. 9. 2019

Poznámka autorky 1974andrea

V některých oblastech se ljutenice připravuje bez lilků, ale já osobně jsem jedla obě verze a musím říct, že s tím lilkem je mnohem lepší, krémovější a chutnější. Bez lilku mi to přijde jako rozmixované lečo. V obchodech lze najít ve sklenkách obě verze.

A ajvar je někde pouze z pečených paprik, jinde směs pečených lilků, červených paprik, česneku a může být i pikantnější díky chilli. Má trochu červenější barvu než ljutenice a je rozmixovaný najemno.

Moje recepty a osatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ljutenice a ajvar

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j34B

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ljutenice a ajvar

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/j34B

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Ivana Morawiecova: Ajvar chodí se jen tak, jako pomazánka nebo jako základ do omáčky :-)

Taevita: Díky za vyzkoušení a fotku:-K. Myslím, že si s originálem opravdu může podat ruku :-)

Děkuji za recept, ajvar je moje oblíbené "cukroví" a tento konečně chutná stejně, jako ten kupovaný za 50 Kč.

Moc pěkné fotky,jen by mně zajímalo,jak to použít.<3

Mám moc ráda tyhle majdy! :yes:

mika59: Díky ;-)

Moc pěkná fotka..:yes::yes:

Tématické fráze:
ajvar z pečených paprik -recept, ljutenice, lutenice z ajvaru, lutenice recept, lutenica recept pecena paprika, lutenice a ajvar, top recept aivar, ajvar top recepty

Suroviny:
lilek, paprika čerstvá červená, rajče, cibule, česnek, petrželka zelená, saturejka, sůl, pepř mletý, cukr, olej rostlinný, lilek, paprika čerstvá červená, chilli paprika čerstvá, česnek, olej rostlinný, ocet vinný, sůl

Přidat fotografie receptu