Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plzeňské rozpeky

Rozpeky jsou krajové pečivo z okolí Plzně. Jsou výborné jako příloha místo knedlíků k houbové omáčce, k dušené mrkvi s masem apod. Jinde se zase pečou na sladko jako "kapsy" plněné švestkami zasypané mákem.

Hodnocení receptu je 4,6 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Alicka

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 20 min

45 min (25 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 854 kJ /
4 028 kcal
Bílkoviny119,50 g
Tuky62,30 g
Vláknina32,40 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 103 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy731,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vypracujeme kynuté těsto bez vajíčka a zaděláme je vlažnou vodou, postupně přidáváme takové množství, aby se vytvořilo vláčné těsto (každá mouka přijímá tekutinu jinak). Pro zjemnění lze přidat vlažné mléko. Krok 2: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 3: Vytvoříme větší ploché vdolky a dáme je na teplé místo vykynout. Krok 4: Vykynuté vdolky potřeme vodou a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme je na plechu vyloženém pečicím papírem až zrůžoví.

TIP: Jak péct kynuté moučníky - rady a tipy

Zveřejněno 20. 7. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plzeňské rozpeky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k59x

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Plzeňské rozpeky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/k59x

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (32)

Prosím, kolik té vody do těsta? Aspoň přibližně. Díky.

Můj recept na rozpeky který se dědí: 30dkg pol. mouky -10dkg hl. mouky- 1vajíčko - 1/2 kostky droždí- 35ml vlažného mléka- rovná lžička soli- lžička mouč.cukru- 5ml oleje.
Do mističky s víčkem dáme droždí na to lžičku cukru a třením z toho uděláme tekuté droždí, přidáme lžičku mouky a zalijeme půlkou odměřeného mléka, přikryjeme a necháme vykynout asi 8 minut, pozor rychle kyne! Do mísy kde máme smíchanou mouku, přidáme vajíčko, sůl,olej,vykynuté droždí, zbytek mléka a zaděláme těsto které bude vláčné a nadýchané. Povrch jemně poprášíme hl. moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi 3/4 hodiny. Dáme na vál a vytvoříme asi 4 větších nebo 8 malých rozpeků. Necháme ještě chvilku ne plechu kynout, potom potřeme rozpuštěným sádlem a vložíme do trouby na 160° asi tak na 20 – 25 minut 20-25 minut.

Jana Remkova:

Jarka: Zaujal mne Váš rodinný recept. Jen prosím o potvrzení množství mléka a oleje. Nemá jich být 10x více, tj. 350 ml mléka (= 3,5 dcl) a 50 ml oleje (= 0,5 dcl)? Díky.

Právě dopečené, kůrku mám také tvrdou, ale to my právě máme rádi:-p:yes:Už vystydly, takže musím dopsat že kůrčička změkla;-) a byly moc dobré:yes:

Ať jsem dělala cokoliv, pokaždé jsem mela kurzu hrozne tvrdou:-(:-//

:yes:jsou skvělé neuměla jsem je udělat ale s tímto receptem se vždy povedou díky za něj :-p:-K:yes:

pepa bohumir 17. 7. 2013 10:45
;-(:-(:-):-/:-p;-):-O:-8:-K:-S:-D:-)):-?:-!:-((:yes::no::-// de too

Co já se je nahledala, přistěhovali jsme se na plzeňsko a dcera je jedla ve škole, vůbec rozpeky neznám :-O teď díky Aličce ano :-K

Jíťa: Příčina je přesně v té době pečení a teplotě, zřejmě jste je vysušila. Chtělo by to vyšší teplotu, vyhřátou troubu, kratší (podstatně) dobu pečení. ;-):-)
Nejsem autorka, proto se této omlouvám, že se do toho pletu, ale s kynutým těstem mám bohaté zkušenosti. :-))

Úžasně jednoduchý recept! Mně bohužel po upečení vyšla pěkně tvrdá a silná kůrka, i když na plechu před pečením rozpeky hezky vykynuly - nevíte, kde jsem mohla udělat chybu :-8? Pekla jsem je cca 40 minut na cca 165 °C (podle pokynů v jiném receptu na rozpeky) a těsto dělala z mléka místo vody. S kynutým těstem nemám zatím mnoho zkušeností, tak případně díky moc za radu!!!

ještě připomínka :-D dejte deci piva , nejlepší je Gambáč

Zjistila jsem že je už dělám odhadem jako moje úžasná babička , ale děkuji za připomenutí , potřebuji je:-K naučit dceru a ta zatím hrst toho a hrst tamtoho nechápe :-*:-*dík Matik

dobře vymyšlený recept:-)):-p

evicka kocicka 27. 11. 2011 20:15
můj krasny a mlady chlapec petricek sel prave do kuchyne vyrabet rozpecky, ja vyckavam na gauci a ctu mu ingredience..za chvili půjdu k lince mu pomoct, resp.osahat si ho zezadu:-Dwww.toprecepty.cz

Dělám z polovičního množství a zadělávám s kváskem trochu řidší těsto.

Téměř vykynuté těsto rozdělím na 2 větší bochánky a přendám na vymaštěný plech.

Z počátku peču na mírnou teplotu ,aby vyběhly a pak pomažu peroutkou a dopeču zprudka.


Musí se hlídat- nespálit!

Koukám, kdo mi tady fušuje do kraje Plzeňského:-)). Tyhle rozpeky dělává moje mami právě k mrkvi a houbovce, mívali jsme je ve škole i k čočce a fazolím. Je to fakt dobrota:-p:yes:

Eva: Na kolik stupňů pečete rozpeky a jak dlouho? Díky

Ahojky, lepší je rovnou udělat rozpláclé bochánky a pak nechat vykynout. Obráceně ne, mám to vyzkoušené. Jinak do trouby je dávám nepomazané, pomažu je máslem, až je vyndám horké z trouby. To je super, mám to od jedné kuchařky.

Neklame -li mne paměť, tak rozpíčky měl vždy Kája Mařík a měl je pomazané s medem.Jako dítko jsem vždycky u téhle knížky přemýšlela, cože to ty rozpíčky vlastně jsou. Myslím, že toto je ono. Nebo se mýlím?:-p

Dííík, rozpeky jsou moje dětství. Dělali je ve školní jídelně, hlavně k rajské. Od té doby nenávidím knedlíky, rozpeky jsou lepší! Mňam, musím je zkusit. Slyšela jsem, že nejlepší tuk do rozpeků je sádlo.

díky mirco,
jsem to hopla na plech a teprve pak nechala kynout...no byly malilinko křupavejší ale jinak fajn :-)

Algeva:-)nejsem sice autorka,ale dovolím si poradit.Já bych nechala těsto nejdřív klasicky nakynout a pak teprve vytvarovala rozpeky a nechala ještě dokynout na plechu;-).No a pak šup s nimi do trouby:-p.

tak jsem zadělala, jen mi není jasno, zda mam ty rozpeky vytvořit HNED po zadělání, nebo až po vykynutí těsta??

Dala jsem asi 260ml vody jo tu mrkev mám k tomu:-):-p:-)):yes:

Jollko, kolik jsi dala tekutiny?

jollko - nádhera, jen ještě talíř mrkve a jsem v nebíčku :-8:-D

Toto množství je z poloviční dávky:-p:-))

Ali, ne tady, nahoře máš UPRAVIT, tak na to klikni a přidej přímo do receptu;-) Tady se to třeba stratí, ne každého napadne se nejdříve podívat na komentáře;-):yes:

Aličko - recept si uprav sama - vedle názvu máš UPRAVIT - tak klikni ;-), jina to z nám pod jiným názvem, ale je to výborné :-p:yes:

Tohle jsem měla naposledy ve školní jídelně ve Stříbře a moc mi chutnali:-p:-)):yes:

Omlouvám se,zapomněla jsem na množství surovin.
Plzeňské rozpeky:
1kg hladké mouky
70g tuku
30g droždí
vlažná voda nebo vlažné mléko-takové množství,aby se vytvořilo vláčné těsto
sůl

Tématické fráze:
rozpeky k mrkvi, recept na rozpeky k dušené mrkvi, dušená mrkev s rozpeky recept, rozpek k mrkvi, domácí rozpeky, rospeky, rospek, rozpeky k mrkvi recept, recepty rozpeky postup, dušená mrkev s rozpekem, dušená mrkev s rozpeky, kynuté rozpeky, rozpeky bez droždí, rozpeky s mrkví, dušená mrkev a rozpeky, rozpeky k dušené mrkvi, rozpek s mrkví, rozpeky k mrkvy, těsto na rozpeky, recept na rospek

Suroviny:
mouka hladká, tuk, droždí, voda, sůl

Přidat fotografie receptu