Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketovo-citronový makovník / makovec

Hledáte recept na šťavnatý, lehce kyselý, ale přitom velmi chutný moučník? Tento makovec je přesně tím, co potřebujete. Cuketa krásně navlhčí těsto, mák mu dodá křupavý element a citron to skvěle osvěží.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

Koláčová forma 32 cm

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 127 kJ /
3 615 kcal
Bílkoviny58,86 g
Tuky159,07 g
Vláknina26,60 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 302 mg
Sůl1,14 g
Sacharidy475,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. V dostatečném předstihu zapneme troubu a vyhřejeme na 180 °C. Krok 2: Omytou mladou cuketu nastrouháme nahrubo.
Přidáme mák, cukry, vejce, olej, citronovou kůru i šťávu a dobře promícháme. Poté přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a opět dobře promícháme. Krok 3: Těsto nalijeme do připravené koláčové formy, rovnoměrně rozprostřeme a vložíme do předehřáté trouby. Při 180 °C pečeme cca 25 minut dozlatova. Vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit. Po upečení necháme částečně zchladnout, pak překlopíme na tác a necháme úplně vychladnout. Krok 4: Moučkový cukr dáme do misky nebo hlubokého talíře a přidáme cca 3 lžíce citronové šťávy. Krok 5: Lžící dobře ode dna mícháme a dle potřeby po důkladném promíchání přidáváme po kapkách další citronovou šťávu, do požadované konzistence, která by měla být krémová, nepříliš řídká, aby z vychladlého korpusu rychle nestékala, ale pomalu se po povrchu rozlévala za malé pomoci cukrářské karty nebo stěrky. Krok 6: Makovec/makovník polevou přelijeme a necháme zaschnout. Poté krájíme a podáváme.

TIP: Oblíbené moučníky z cukety

Zveřejněno 23. 9. 2019

Poznámka autora recepty73

Makovník / makovec je vláčný, nadýchaný, voňavý a hlavně velmi snadný a rychlý. Lze upéct i jako bábovku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketovo-citronový makovník / makovec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Nvq2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Cuketovo-citronový makovník / makovec

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Nvq2

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

Recept ještě nebyl hodnocen 5,0

Výborný, jeden z nejlepších a nejvláčnějších makovníků co jsem kdy jedla. Určitě budu dělat častěji 😊

Vynikajúci koláčik, mak som dala celý, je príjemne chrumkavý , cukor do cesta som ubrala na polovicu, citrónová poleva dáva príjemnú kyselkavú chuť....

Výborný recept, jen nemám citron, vyměnila jsem za rybízovou marmeládu a čokoládovou polevu <3:yes:

:-)<3:yes::yes:Pěkný recept a krásné foto :-K

Mám ráda vaše recepty, makovník zkusím v sobotu - myslíte, že můžu nahradit cuketu strouhanými jablky? Mám totiž velké zásoby :-) a snažím se je vecpat všude....díky :yes:

Tématické fráze:
makovník recept, makovník, recepty makovník, citrónový makovec

Suroviny:
cuketa, mák mletý, cukr krupice, cukr vanilkový, vejce, olej, kůra citronová, šťáva citronová, mouka polohrubá, prášek do pečiva, máslo, mouka hrubá, cukr moučkový, šťáva citronová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu