Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pochoutka z ryb - pečenáče podle bratra spisovatele Oty Pavla

Hodnocení receptu je 4,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Pochoutka z ryb (z pera bratra spisovatele Oty Pavla):
"Pro tento recept se nejvíce hodí drobné ryby: plotice, proudníci, tloušti, podoustve, cejni a to velcí i malí. Dají se samozřejmě nakládat i ostatní druhy, ty se však už tak dobře neproleží, jako zmíněná droboť. Krok 2: Menší ryby neporcujeme, jen je po délce rozřízneme. Očištěné, vykuchané, zbavené ploutví dobře vypereme, necháme okapat, osolíme. Obalíme v mouce, vajíčku, strouhance, upečeme na oleji dozlatova, dáme vychladnout. Mezitím oloupáme a na kolečka nakrájíme cibuli. Uvaříme lák: jeden díl octa na dva až dva a půl dílu vody - podle toho, jak chceme mít ryby kyselé a jak brzo uleželé. Doporučuji střed, konkrétně litr octa a dva a čtvrt litru vody. Přidáme lžičku soli, pár plátků bobkového listu, několik kuliček pepře a nového koření, necháme přejít varem a odstavíme. Uvedená dávka stačí na pětilitrovou láhev. Krok 3: Do hliněné nádoby nebo do litrových, třílitrových či pětilitrových sklenic skládáme studené řízky z ryb, prokládáme kolečky syrové cibule. Po naplnění nádoby zalejeme studeným lákem. Uložíme do chladného sklípku, případně do lednice. Již za týden kosti změknou a můžeme se do ryb pustit. Ve studenu vydrží i měsíc. Totiž - vydržely by, kdybyste je dříve nesnědli."
Dobrou chuť vám přeje Hugo Pavel, řečený Hufák

Zveřejněno 26. 9. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Celý návod, nadpis i celý text v uvozovkách jsou opravdu od bratra slavného spisovatele, jen jsem z textu vytáhla přehled ingrediencí, podrobněji je to uvedeno v návodu.

Jestli tento recept některý rybář (nebo jeho manželka) vyzkouší, budu moc vděčná za foto. Tento recept si to opravdu zaslouží.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pochoutka z ryb - pečenáče podle bratra spisovatele Oty Pavla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Nv42

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pochoutka z ryb - pečenáče podle bratra spisovatele Oty Pavla

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Nv42

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Tématické fráze:
podoustev recepty, recept na tlouště pečenáč, tloušť jako pečenáče, pečenáče z ryb, pecenace od huga, rybářské recepty jak nakládat ryby, pečenáče pavel, zavařování pečenáců z ryb

Suroviny:
cejn, sůl, strouhanka, olej, cibule, voda, sůl, bobkový list, koření nové koření

Přidat fotografie receptu