Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynutý ostružinový koláč s tvarohem - na plech

Ostružiny jsou nedoceněnou superpotravinou našich zahrad. Jsou více než jen chutnou pochoutkou - jsou skutečným zázrakem, který může obohatit stravu a zvýšit kvalitu života. Můžeme je konzumovat čerstvé, kompotované nebo na tomto sladkém koláči.

Hodnocení receptu je 4,8 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Středně náročný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez dob kynutí

70 min (35 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 12 porcí

Množství na hluboký plech o rozměrech cca 40 x 30 cm.

12porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 053 kJ /
4 315 kcal
Bílkoviny103,21 g
Tuky182,19 g
Vláknina30,70 g
Cholesterol 1,17 g
Sodík 708 mg
Sůl1,62 g
Sacharidy550,26 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve připravíme kynuté těsto, nejlépe v domácí pekárně. Nejprve do nádoby pekárny dáme vlažné mléko, žloutky, rozpuštěný ale vlahý tuk, prosátou mouku se špetkou soli, cukr a nakonec rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto. Kdo nemá domácí pekárnu, zadělá těsto klasickým způsobem. Krok 2: Hluboký plech s okraji vyložíme papírem na pečení a nebo ho vymažeme tukem. Krok 3: Náplň připravíme tak, že společně prošleháme tvaroh, vejce, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru. Pokud je třeba, můžeme přidat cca 1 lžíci mléka. Krok 4: Drobenku připravíme smícháním mouky s cukrem, přidáme na menší kousky nakrájené máslo a vše promneme. Krok 5: Ostružiny opláchneme a necháme důkladně okapat. Krok 6: Vykynuté těsto přendáme na mírně pomoučený vál a vyválíme ho na obdélníkový plát, silný cca 1 cm. Přendáme na připravený plech. Těsto necháme pod utěrkou trochu vykynout. Krok 7: Tvarohovou náplň vložíme do cukrářského sáčku a na těsto uděláme šikmé pruhy - viz foto. Mezi pruhy rozložíme ostružiny. Pokud jsou kyselejší, mohly by se před rozložením na těsto trochu pocukrovat a opatrně promíchat. Nakonec posypeme drobenkou. Krok 8: Připravený koláč vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Můžeme péct na horkovzduch při teplotě cca 155-160 °C asi 30-35 minut. Nebo použijeme klasický spodní a horní ohřev s teplotou 175-180 °C. Čas pečení je pouze orientační. Krok 9: Upečený koláč necháme vychladnout a trochu posypeme moučkovým cukrem smíchaným s cukrem vanilkovým.

TIP: Ostružiny v naší kuchyni

Zveřejněno 3. 10. 2019

Poznámka autorky Merylas

Zdroj: Vaříme krok za krokem.

Jak na výrobu kynutého těsta: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Tento koláč se dá považovat za svátečnější moučník.

Místo ostružin se může použít i jiné ovoce, např. rybíz. Chutnaly nám obě verze.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý ostružinový koláč s tvarohem - na plech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1yJm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kynutý ostružinový koláč s tvarohem - na plech

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1yJm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (4)

JanaAnna: Máme ho taktéž rádi. :-K Dá se upéct i na menším plechu, já dělávám na tom 40x30 cm, těsto je pak tenčí.

Peču koláč podle úplně stejného receptu a mohu doporučit, je opravdu výborný.
Těsto je akorát na menší plech cca 35 x 25 cm, mám od Tescomy.:-)<3

Marie Svarcova: Maruško, děkuji. :-K

:yes::yes::yes: moc pěkný recept i foto<3 chutnal by mi také :-K

Tématické fráze:
kynuty koláč na plech, kynutý koláč s tvarohem, kynutý tvarohový koláč, tvarohový koláč, tvarohový koláč na plech, kynute kolace, kynutý koláč s tvarohem, ostružinami a drobenkou, kynutý koláč, kynuté tvarohové koláče, kynute kolace na plech, ostružinová kynutý koláčky, kynutý tvarohový koláč na plech z domaci pekarny, kynuté koláče s tvarohem, tvarohove kolace, ostružinový koláč, ostružinový koláč s tvarohem, tvarohovy kysnuty kolac, kynuté tvarohové koláčky, tvarohovy kolac kynuty, kynuty kolas posypkou a s tvarohem

Suroviny:
mouka hladká, sůl, cukr krupice, mléko, žloutek, máslo, droždí čerstvé, tuk, tvaroh měkký, vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, kůra citronová, ostružiny, mouka polohrubá, cukr krupice, máslo, cukr moučkový, cukr vanilkový

Přidat fotografie receptu