Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Famózní švestkový koláč

Hodnocení receptu je 4,8 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pavelk pavelk

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie20 281 kJ /
4 847 kcal
Bílkoviny92,04 g
Tuky207,43 g
Vláknina36,73 g
Cholesterol 1,60 g
Sodík 616 mg
Sůl1,26 g
Sacharidy634,73 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zpracování těsta:
Smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva, cukr, špetku soli a máslo, které se v něm zpracuje. Přidáme žloutky, zakysanou smetanou a uhněteme.
Těsto vyválíme vysoké na 1/2 centimetru a vložíme na plech, který jsme vymazali tukem a vysypali kokosem. Pak těsto posypeme 2 PL dětské krupice a pokryjeme vypeckovanými švestkami nakrájenými na půlky. Posypeme skořicí a 3 PL dětské krupice. Krok 2: Připravíme náplň:
Ušleháme bílky i s cukrem do hladka. Ve druhé nádobě smícháme žloutky, uvařený a vychladlý pudink. Hmotu promícháme a přidáme zakysanou smetanu. Nakonec smícháme obě směsi dohromady.
Hmotu, kterou jsme zhotovili nalijeme na švestky a uhladíme. Pečeme při 170-180°C asi 30-35 minut.
Po upečení dáme zcela vychladnout - nejlépe přes noc.

Zveřejněno 6. 10. 2019

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Famózní švestkový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OwAr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Famózní švestkový koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/OwAr

Marie

Komentáře (9)

Prave pecu, sama jsem zvedava,jak to dopadne.:-D

Prave pecu, sama jsem zvedava,jak to dopadne.:-D

Eja57:
Jj, jsem vášnivý zastánce pokládání půlených švestek na znak :-D a také vím proč, že :-)

Ohledně řezem nahoru či dolů...zkoukla jsem teď ze zvědavosti bleskově pár švestkových koláčů, Jana Dorazinová dle foto řezem dolů, ještě jiný koláč řezem dolů, ale tam šly švestky ale na tvarohovou náplň, jinak vzácná shoda řezem NAHORU. Kromě toho, že to tak dělaly naše babičky ( a věděly proč), tak právě proto, že šťáva ze švestek ( stejné třeba u meruněk) steče na těsto...zatímco slupka s ev. drobenkou jsou nahoře...Nejsem si jistá, zda Casino tuto debatu už jednou vedl tady nebo ještě na Labu, ale dle mých zkušeností - řezem NAHORU:-K

Když si představím výsledný produkt, tak název asi nepřehání:yes:

casino:;-) Mě taky nikdy žádná šťáva ze švestek nevadí , dokonce může být i destilovaná! :-D

JanaDorazinova:
No, pokud je opravdu žádoucí aby šťáva ze švestek rozblemtala podkladní těsto, pak můžete mít pravdu, že ;-)

casino: nevím, myslím, že každý pochopil, že řeznou stranou dolů a kdyby opačně, změnilo by to něco na chuti?

Půlené švestky klademe na těsto řeznou stranou dolů, nebo řeznou stranou nahoru? :-)

Tématické fráze:
svestkovy kolac, koláč se švestkami, švestkové koláče

Suroviny:
máslo, cukr, mouka polohrubá, kypřící prášek do pečiva, žloutek, smetana zakysaná, sůl, tuk, kokos, žloutek, bílek, pudink vanilkový, smetana zakysaná, cukr, švestky, skořice, krupice dětská

Přidat fotografie receptu