Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčky S (sardelová, sladká cibulová, sladká k vepřovému, slezinková, staročeská)

Hodnocení receptu je 3,5 (2×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 335 kJ /
3 665 kcal
Bílkoviny42,74 g
Tuky316,55 g
Vláknina16,72 g
Cholesterol 490 mg
Sodík 4,95 g
Sůl12,29 g
Sacharidy149,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sardelová omáčka ze sardelové pasty:
Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem, dobře povaříme, přidáme lžíci sardelové pasty, dobře umícháme. Podáváme k hovězímu masu s knedlíkem. Na talíři můžeme posypat sekanou pažitkou. Krok 2: Sladká cibulová omáčka k uzenému masu:
Na sádle dozlatova osmažíme usekanou cibuli, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku, zalijeme vodou a dobře provaříme. Okořeníme bobkovým listem, celým pepřem, novým kořením a hřebíčkem, zalijeme smetanou, mírně povaříme, přisolíme, přisladíme a nakonec přecedíme.
Tato omáčka je krajového charakteru, někde se podává bez použití koření. Krok 3: Sladká omáčka k vepřovému pečenému i vařenému masu:
Do odměřeného množství vývaru přidáme med a povidla, citrónovou kůru, skořici, hřebíček, víno a strouhanku na zahuštění a 5 minut povaříme. Krok 4: Slezinková omáčka:
Připravuje se stejně, jako játrová omáčka a podobně i chutná. Slaninu pokrájíme na kostičky, přidáme pokrájenou zeleninu a cibuli, mírně osmahneme. Pak přidáme slezinku, odblaněnou a na tenké plátky pokrájenou nebo umletou na masovém mlýnku, a za stálého podlévání vodou ji dusíme doměkka. Ze sádla a mouky připravíme světlou zásmažku. Rozvaříme jí vodou a přidáme k měkké podušené slezince. Šťávu procedíme, slezinku a zeleninu umeleme, nebo umixujeme najemno a vložíme zpět do omáčky. Okořeníme a zjemníme smetanou, nakonec přidáme petrželku. Krok 5: Staročeská šťovíková omáčka:
Šťovík přebereme, opereme, spaříme a jemně posekáme. Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, šťovík v ní podusíme, zalijeme vývarem z masa a osladíme. Podle chuti osolíme a nakonec přidáme smetanu. Prohřejeme a již nevaříme.

Zveřejněno 11. 10. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčky S (sardelová, sladká cibulová, sladká k vepřovému, slezinková, staročeská)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/z3WZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Omáčky S (sardelová, sladká cibulová, sladká k vepřovému, slezinková, staročeská)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/z3WZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (1)

Uvarila som sladkú cibuľovú omáčku k údenému mäsu a bola výborná. :yes: Fotku prikladám a možno príde rad aj na ďalšie omáčky. :-K

Tématické fráze:
sladké omáčky k masu, sardelová omáčka, omáčka k pečeně u veprovemu

Suroviny:
máslo, mouka hladká, mléko, pasta sardelová, pažitka, sádlo, cibule, smetana, voda, cukr, sůl, pepř, bobkový list, koření nové koření, koření hřebíček, povidla švestková, med, vývar masový, víno červené, kůra citronová, skořice, koření hřebíček, strouhanka, slanina, cibule, zelenina kořenová, jíška, smetana, majoránka, pepř, sůl, šťovík, máslo, mouka hladká, cukr, smetana, vývar masový, sůl

Přidat fotografie receptu