Svíčková omáčka z trouby
Osvědčená česká klasika - výborná svíčková. I když jí v každé rodině připravují jinak, výsledkem je vždy výborná omáčka připravená podle chuti té které rodinky, doplněná jemným knedlíkem, šlehačkou, případně i brusinkami.
Suroviny pro 6 porcí
6porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 14 717 kJ / 3 517 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 202,81 g |
Tuky | 262,97 g |
Vláknina | 56,45 g |
Cholesterol | 864 mg |
Sodík | 15,86 g |
Sůl | 39,22 g |
Sacharidy | 59,01 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mrkev, celer a petržel očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli oloupeme, nahrubo nakrájíme a dáme do pečicí nádoby.
Krok 2: Maso odblaníme. Prošpikujeme podélně aby po dohotovení udělal špek na řezu hezké vzorování.
Krok 3: Maso vložíme do zeleniny a zalijeme rozehřátým máslem.
Krok 4: Dáme odležet do chladu, alespoň na 24 hod.
Krok 5: Rozehřejeme troubu na 170 °C a pečicí nádobu vložíme do trouby zhruba na 15 minut.
Krok 6: Po krátkém zapečení vyjmeme z trouby, podlijeme vodou a osolíme.
Krok 7: Pečeme v troubě 3 hodiny, až je maso úplně měkké.
Krok 8: Po dopečení vyndáme maso ze zeleniny.
Krok 9: Ze zeleniny vyjmeme koření a bobkového listu. Rozmixujeme ji tyčovým mixérem, propasírujeme přes sítko do hrnce.
Krok 10: Omáčku zalijeme smetanou a případně dochutíme.
Podáváme s knedlíkem.
Podáváme s knedlíkem.
Zveřejněno 31. 10. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Svíčková omáčka z trouby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pvwn
Moje poznámka
Svíčková omáčka z trouby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Pvwn
Nejnovější recepty
Jedlé balíky slámy
Přidáno před 17 hodinami
Šátečky z listového těsta plněné tvarohem
Přidáno 21. 10. 2025 20:28:55
Pohanková kaše s tofu
Přidáno 21. 10. 2025 18:04:03
Kakaová pěna s tvarohem
Přidáno 21. 10. 2025 15:33:40
Vanilkový máslový korpus
Přidáno 21. 10. 2025 13:00:02
Květákové karbanátky s mozzarellou
Přidáno 21. 10. 2025 11:35:44
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rybí filé v těstíčku
Sahula před 1 hodinou
Jablečná polévka
Kajkajak před 3 hodinami
Lasagne se sójovým masem
FranTisket před 6 hodinami
Buchta z jogurtu
iva.satkova před 6 hodinami
Jablkový závin pro chlapy
Noumik před 7 hodinami
Šunkofleky II
Honza62 před 7 hodinami
Kuskus s restovanou zeleninou a tuňákem
ZboSy před 7 hodinami
Holandský řízek
Kristina1 před 7 hodinami
Srdíčka na smetaně
brtna před 11 hodinami
Rozstřelení ptáčci z vepřového masa
Martas6 před 11 hodinami
Tématické fráze:
svíčková v troubě,
svíčková z trouby,
svíčková pečená v troubě,
svíčková recept,
vepřová panenka s omáčkou,
vepřová panenka recept,
recept na svíčkovou v troubě,
svíčková do trouby,
vepřová panenka recepty,
svičkova v v troube,
svíčková recept trouba,
recept svickova v troube,
recepty omáčky,
recept na svíčkovou,
svíčková recept v troubě,
svíčková na smetaně z trouby,
dobrá svíčková z trouby,
vepřová panenka,
vepřová panenka v troubě,
veprova svíčková v troubě
Suroviny:
mrkev,
celer,
cibule,
petržel,
jalovec,
koření nové koření,
pepř,
sůl,
máslo,
maso hovězí,
špek,
smetana na vaření
Komentáře (12)
No, 8 větších mrkví,1,5 většího celeru na pouhých 800g masa vem čert...
...ale jestli to rozfofrované masééénko na fotečce je svíčková, pak jsem panna na Skálholtu
Dajdo, citron jsem nikdy nezkoušela, mohu vyzkoušet
Eja57, ne, kližka to opravdu není..
Bofinka, vidíte, přeci jen je to svíčková..
Jinak souhlasím s Dajdou, určitě citron přímo do pečení...(dávám do základu i trochu hořčice a i trochu brusinek, ale to je na každém)
Ten trik s vypuštěním restování základu před vložením do trouby se mi líbí, pečlivým seškrábáním výpečků ze stěn mísy bude asi výsledný efekt stejný jako restování předem....
Kdo má rád hodně hustou omáčku ( já...) a dost sladkou ( to já tak úplně ne, na 8 mrkví bych dala citron určitě), tomu bude určitě chutnat