Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková omáčka z trouby

Osvědčená česká klasika - výborná svíčková. I když jí v každé rodině připravují jinak, výsledkem je vždy výborná omáčka připravená podle chuti té které rodinky, doplněná jemným knedlíkem, šlehačkou, případně i brusinkami.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Loulalo Loulalo

Snadný

Doba přípravy 210 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 180 min +doba odležení

210 min (30 min příprava + 180 min tepelná úprava, +doba odležení )

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 717 kJ /
3 517 kcal
Bílkoviny202,81 g
Tuky262,97 g
Vláknina56,45 g
Cholesterol 864 mg
Sodík 15,86 g
Sůl39,22 g
Sacharidy59,01 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mrkev, celer a petržel očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Cibuli oloupeme, nahrubo nakrájíme a dáme do pečicí nádoby. Krok 2: Maso odblaníme. Prošpikujeme podélně aby po dohotovení udělal špek na řezu hezké vzorování. Krok 3: Maso vložíme do zeleniny a zalijeme rozehřátým máslem. Krok 4: Dáme odležet do chladu, alespoň na 24 hod. Krok 5: Rozehřejeme troubu na 170 °C a pečicí nádobu vložíme do trouby zhruba na 15 minut. Krok 6: Po krátkém zapečení vyjmeme z trouby, podlijeme vodou a osolíme. Krok 7: Pečeme v troubě 3 hodiny, až je maso úplně měkké. Krok 8: Po dopečení vyndáme maso ze zeleniny. Krok 9: Ze zeleniny vyjmeme koření a bobkového listu. Rozmixujeme ji tyčovým mixérem, propasírujeme přes sítko do hrnce. Krok 10: Omáčku zalijeme smetanou a případně dochutíme.
Podáváme s knedlíkem.

TIP: Jaké připravit knedlíky

Zveřejněno 31. 10. 2019

Poznámka autorky Loulalo

Omáčku můžete zalít i mlékem, je to zdravější varianta. Jelikož ji mám vždy hodně hustou, již nezahušťuji moukou. Ale pokud by se vám zdála málo zahuštěná, smíchejte šlehačku s moukou a nalijte do omáčky.

Pokud máte rádi brusinky, jistě si je dejte na na vyšlehanou domácí šlehačku.

Podáváme s houskovým knedlíkem.

Dobrou chuť! :-)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková omáčka z trouby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pvwn

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková omáčka z trouby

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Pvwn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

Pardon, ano je to z plecka :-)

Loulalo: "Bofinka, vidíte, přeci jen je to svíčková.."
No, 8 větších mrkví,1,5 většího celeru na pouhých 800g masa vem čert...:-8
...ale jestli to rozfofrované masééénko na fotečce je svíčková, pak jsem panna na Skálholtu ;-)

Eja57: podle fotky bych řekla, že je to loupaná plec;-):-)

Loulalo: ok, takže i nadále zůstane tajemstvím, jaký kus masa byl v tomto receptu použit...pokud udám gramáž, stupně a dobu pečení, tak "masíčko" začátečníkovi! moc nepomůže, kráva je poměrně velké zvíře....

Petro, super, jsem ráda, že chutnala :-)
Dajdo, citron jsem nikdy nezkoušela, mohu vyzkoušet :-)
Eja57, ne, kližka to opravdu není..
Bofinka, vidíte, přeci jen je to svíčková.. :-)

No, nechci byt neuctive kriticka, ale omacka pripomina spise mrkvovo - celerovou kasi :-(

800 g hovězího "masíčka" ( v textu je i "masínko"") - nevím úplně, který kus krávy to je:-D podle fotky samotného masa bych tipla možná i kližku??? Ale podle mne by určitě bylo ku prospěchu věci upečené maso do dodělání omáčky pevně zatáhnout do dvojitého alobalu, zpevní a dobře se pak krájí.
Jinak souhlasím s Dajdou, určitě citron přímo do pečení...(dávám do základu i trochu hořčice a i trochu brusinek, ale to je na každém)
Ten trik s vypuštěním restování základu před vložením do trouby se mi líbí, pečlivým seškrábáním výpečků ze stěn mísy bude asi výsledný efekt stejný jako restování předem....
Kdo má rád hodně hustou omáčku ( já...) a dost sladkou ( to já tak úplně ne, na 8 mrkví bych dala citron určitě), tomu bude určitě chutnat:yes:

Já jsem pro zlatou střední cestu: ani šlehačka, ani mléko, ale klasická 12 % smetana je pro mě tak akorát. Brusinky miluju, těch musí být hodně, bez ušlehané šlehačky, zvláště sladké (jak vám dají na talíř leckde v restauraci) se naprosto obejdu. Chválím absenci cukru (brusinky jsou dost sladké a udělají s pikantní nesladkou omáčkou fajn kontrast, ostatně mrkev přidá také sladkou chuť) a hořčice - zelenina a výpek z masa dodají omáčce mnohem lepší chuť. :yes::yes: Přimlouvala bych se ještě za špetku tymiánu a určitě citrón - nakrájet na plátky (může být i s kůrou) a dát péci s masem. Na talíři ho už mít nemusím! ;-)

Dobrý den, přidala jsem fotečku, svíčková super. :yes:

Tématické fráze:
svíčková v troubě, svíčková z trouby, svíčková pečená v troubě, svíčková recept, vepřová panenka s omáčkou, vepřová panenka recept, recept na svíčkovou v troubě, svíčková do trouby, vepřová panenka recepty, svičkova v v troube, svíčková recept trouba, recept svickova v troube, recepty omáčky, recept na svíčkovou, svíčková recept v troubě, svíčková na smetaně z trouby, dobrá svíčková z trouby, vepřová panenka, vepřová panenka v troubě, veprova svíčková v troubě

Suroviny:
mrkev, celer, cibule, petržel, jalovec, koření nové koření, pepř, sůl, máslo, maso hovězí, špek, smetana na vaření

Přidat fotografie receptu