Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchý smetanový Lotus dort / řez

Kdo by ke kávě nemiloval lotusové sušenky a pokud si z nich můžete dát celý dort, tak nad dezertem pro dnešní den máte jistě jasno. Smetová náplň, karamelové sušenky a vláčný korpus je skvělá volba pro oslavy i obyčejné víkendy.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 35 min

75 min (40 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 378 kJ /
5 588 kcal
Bílkoviny107,80 g
Tuky320,80 g
Vláknina14,00 g
Cholesterol 1,90 g
Sodík 844 mg
Sůl2,38 g
Sacharidy560,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dortovou formu cca 33 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Krok 2: Korpus:
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přilijeme olej a vodu, promícháme a přisypeme mouku s kypřidlem. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Krok 3: Formu naplníme těstem a vložíme do předehřáté trouby na 170 °C. Krok 4: Pečeme dozlatova. Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Krok 5: Hotový korpus necháme vychladnout, poté ho rozkrojíme, řezné strany pokapeme Baileys nebo rumem, případně vaječným likérem. Krok 6: Náplň: Lotus sušenky rozdrtíme, trošku drobků necháme bokem na závěrečné posypání. Krok 7: Smetanu vyšleháme dotuha a vmícháme do ní nadrcené Lotus sušenky. Krok 8: Polovinu náplně dáme na spodní díl korpusu, rovnoměrně rozetřeme, zaklopíme druhým plátem a na něj naneseme zbylou náplň. Krok 9: Hotový dort posypeme zbylou drtí a dáme na chvíli do chladna.

TIP: Jak připravit nepečené dezerty

Zveřejněno 2. 11. 2019

Poznámka autora recepty73

Dlouhé proležení není nutné, korpus je vláčný, navíc zvlhčený, náplň nadýchaná, prostě stačí už jen zakrojit a mlsat. Sladit také není nutné, sušenky jsou sladké dost, ale pokud chceme, můžeme trochu moučkového cukru přidat.

Pokud budeme chtít dělat řezy, vylijeme těsto na plech vyložený pečícím papírem a upečeme dozlatova. Po vychladnutí přepůlíme, pokapeme, potřeme, zaklopíme...

Jestli budeme dort / řez připravovat dětem, vynecháme alkohol a necháme o maličko déle proležet.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý smetanový Lotus dort / řez

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oLVj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý smetanový Lotus dort / řez

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oLVj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

Do šlehačky ztužovač nebo drží i bez něj?

MajaV: ...já děkuji za vyzkoušení:-K a mám radost, že Vám chutnal:-K:-K:-K

Pekla jsem tento dort mezi svátky a opravdu je vynikající, děkuji za recept:-K

Tématické fráze:
lotus dort, dort z lotus sušenek, dort z lotus, dort lotus, recepty na dorty a řezy, dort ze sušenek lotus, dorty recepty, lotus řezy, jednoduché dorty recepty, rezy ze susenek lotus, lotus korpus, jednoduchý dort, recepty na jednoduché dorty, dort s lotus sušenek, cheesecake ze sušenek, dort s lotus, recepty na dorty, řezy se sušenek lotus, recept lotus, jednoduchý dort recept

Suroviny:
vejce, cukr krupice, olej, voda, mouka polohrubá, prášek do pečiva, smetana ke šlehání, sušenky, bailey´s, tuk, mouka

Přidat fotografie receptu