Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchý smetanový Lotus dort / řez

Kdo by ke kávě nemiloval lotusové sušenky a pokud si z nich můžete dát celý dort, tak nad dezertem pro dnešní den máte jistě jasno. Smetová náplň, karamelové sušenky a vláčný korpus je skvělá volba pro oslavy i obyčejné víkendy.

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 35 min

75 min (40 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 378 kJ /
5 588 kcal
Bílkoviny107,80 g
Tuky320,80 g
Vláknina14,00 g
Cholesterol 1,90 g
Sodík 844 mg
Sůl2,38 g
Sacharidy560,30 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Dortovou formu cca 33 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Krok 2: Korpus:
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Přilijeme olej a vodu, promícháme a přisypeme mouku s kypřidlem. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Krok 3: Formu naplníme těstem a vložíme do předehřáté trouby na 170 °C. Krok 4: Pečeme dozlatova. Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Krok 5: Hotový korpus necháme vychladnout, poté ho rozkrojíme, řezné strany pokapeme Baileys nebo rumem, případně vaječným likérem. Krok 6: Náplň: Lotus sušenky rozdrtíme, trošku drobků necháme bokem na závěrečné posypání. Krok 7: Smetanu vyšleháme dotuha a vmícháme do ní nadrcené Lotus sušenky. Krok 8: Polovinu náplně dáme na spodní díl korpusu, rovnoměrně rozetřeme, zaklopíme druhým plátem a na něj naneseme zbylou náplň. Krok 9: Hotový dort posypeme zbylou drtí a dáme na chvíli do chladna.

TIP: Jak připravit nepečené dezerty

Zveřejněno 2. 11. 2019

Poznámka autora recepty73

Dlouhé proležení není nutné, korpus je vláčný, navíc zvlhčený, náplň nadýchaná, prostě stačí už jen zakrojit a mlsat. Sladit také není nutné, sušenky jsou sladké dost, ale pokud chceme, můžeme trochu moučkového cukru přidat.

Pokud budeme chtít dělat řezy, vylijeme těsto na plech vyložený pečícím papírem a upečeme dozlatova. Po vychladnutí přepůlíme, pokapeme, potřeme, zaklopíme...

Jestli budeme dort / řez připravovat dětem, vynecháme alkohol a necháme o maličko déle proležet.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý smetanový Lotus dort / řez

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oLVj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchý smetanový Lotus dort / řez

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oLVj

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Do šlehačky ztužovač nebo drží i bez něj?

MajaV: ...já děkuji za vyzkoušení:-K a mám radost, že Vám chutnal:-K:-K:-K

Pekla jsem tento dort mezi svátky a opravdu je vynikající, děkuji za recept:-K

Tématické fráze:
lotus dort, dort z lotus sušenek, dort z lotus, dort lotus, recepty na dorty a řezy, dort ze sušenek lotus, dorty recepty, lotus řezy, jednoduché dorty recepty, rezy ze susenek lotus, lotus korpus, jednoduchý dort, recepty na jednoduché dorty, dort s lotus sušenek, cheesecake ze sušenek, dort s lotus, recepty na dorty, řezy se sušenek lotus, recept lotus, jednoduchý dort recept

Suroviny:
vejce, cukr krupice, olej, voda, mouka polohrubá, prášek do pečiva, smetana ke šlehání, sušenky, bailey´s, tuk, mouka

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu