Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Švestkáčová povidlovka s bramborovými noky podle Josefa Náhlovského

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 435 kJ /
1 060 kcal
Bílkoviny28,68 g
Tuky13,06 g
Vláknina26,00 g
Cholesterol 274 mg
Sodík 234 mg
Sůl0,46 g
Sacharidy193,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Švestkáčová povidlovka podle posledního Krušnohorce a komika Josefa Náhlovského:
Do misky dáme povidla, přidáme do nich mléko a malinko cukru a rozšleháme to na omáčku. Přidáme skořici (rovnou lžičku), lžičku medu a vešleháme. Vznikne světlehnědá omáčka. Krok 2: Dále uděláme bramborové těsto, stejné jako na knedlíky a z něj vytvarujeme dlouhou tenkou šišku, tu rozkrájíme na 3-4 cm kousky (nočky) a uvaříme je ve vroucí vodě. Hotové jsou, když vyplavou. Krok 3: Noky dáme na talíř, polijeme připravenou omáčkou, posypeme strouhanou čokoládou, oříšky a zdobíme šlehačkou. Krok 4: Pro začínající kuchařinky recept na bramborové noky: 500 g brambor, vařených ve slupce, 200-250 g hrubé mouky, 1 vajíčko nebo 2 žloutky a špetka soli. Vychladlé brambory vařené ve slupce nastrouháme najemno, přisypeme 200 g mouky (většinou toto množství stačí), malinko přisolíme, vyklepneme vejce (nebo dáme 2 žloutky) a vypracujeme těsto. Z těsta vyválíme tenký dlouhý váleček, který nakrájíme na asi 4 cm dlouhé kousky, které vaříme v předem připravené vroucí vodě. Když nočky vyplavou, jsou hotové.

Zveřejněno 3. 11. 2019

Poznámka autorky MamlajdaD

Navíc ještě odkaz na "Jemné noky", které jdou použít na slano i na sladko:

https://www.toprecepty.cz/recept/801-jemne-noky/?s...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestkáčová povidlovka s bramborovými noky podle Josefa Náhlovského

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rO8E

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Švestkáčová povidlovka s bramborovými noky podle Josefa Náhlovského

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rO8E

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

tejaja (moderátorka): Terezko, tak s tou hořčicí, to by mne ani ve snu nenapadlo!;-):-8 Moc zvláštní a zajímavé. Na slano se strouhankou, to je myslím všeobecně známé, ale s hořčicí, to slyším poprvé. :-O Jsem zvědavá, jestli ti o tom někdo něco napíše:-! Zdravím!:-K:-K

Dievčatá, mám kamaráta, ktorý pochádza z okolia Sokolova a ten robí šúľance s opraženou strúhankou, ale nie nasladko ako u nás, ale namiesto cukru pridáva k nim horčicu. Poznáte niekto takýto spôsob ?

srettka: Dík za komentář! :-) Pěkná fotka, viď? :-8 No já jsem pro, aby si každý upravil recept - a nejen tenhle - do takové podoby, aby mu jídlo chutnalo ;-):-D, dělávám to taky a tak žádné rozpaky, pan Náhlovský ti to zkontrolovat nepřijde! :-D;-) Zdravím! :-K:-K

tejaja (moderátorka): Velký dík za vyzkoušení. :yes::-D Parádně připravené jídlo ;-):-8:-D a parádní fotky! :-8:-D<3 Tvoje úprava se mi líbí. Moje maminka dělávala bramborové šišky (někde se říkávalo šlejšky:-D) na sladko s mákem a cukrem a na slano s opraženou strouhankou a přisolené, maštěné máslem nebo možná i sadlem, už si to tak moc nepamatuji. Ten tvůj odkaz jsem si zkoukla a je to moc pěkný recept! ;-) Název kokošky se mi moc líbí, je super! ;-):-8:-D Tak ještě jednou moc děkuji za vyzkoušení a za parádní fotografie, jsem ráda, že ti to chutnalo a posílám moc pozdravů! :-K:-K

To vypadá dobře, jen tu čokošku a oříšky bych vyměnila za osmaženou strouhanku, aby to více ladilo mojí puse:-):yes:

U nás sa šúľance (po našom kokošky) robia väčšinou s opraženou a osladenou strúhankou: https://www.toprecepty.cz/recept/2399-kokosky/ Teraz som vyskúšala povidla a musím povedať, že je to príjemná zmena a dobrá. Díky. :yes:;-)

Eja57: Evi, tak jsem hledala, ale takový recept na samotné noky jsem nenašla. Použila jsem část jiného receptu, i ten jsem musela malinko upravit. Dala jsem ho jako další bod receptu a mělo by to vyhovovat, je to receptu pana Náhlovského nejvíc podobné. (A stejně jsem mu ubrala v receptu jedno vajíčko, od začátku mně tam ty dvě neseděly, pan Náhlovský je sice super komik :yes::-K, ale s vařením je to třeba trochu slabší ;-).) Přidala jsem i odkaz na noky, které se mně líbí, ten je sice trochu odlišný, ale ať si každý vybere. Dík za spolupráci :-8 :yes: a zdravím!:-K:-K

Eja57: I když ti dávám za pravdu, tak stejně si budu muset někde vypůjčit nějaký recept, ve kterém se používá jen mouka. Já taky totiž do br. těsta dávám krupičku (i hrubou mouku), půl na půl, na kilo brambor 2 vajíčka, 150 g krupičky a 150 g hrubé mouky. Tak jsem se rozhodla najít tady nějaký dobrý recept jen s moukou a dát do poznámky odkaz na ten recept. Jdu hledat a snad posoudím, který je ten pravý! :yes::-D

bohynovka: Děkuji:-K
( Já dělám brknedle úplně jinak - uvařím brambory oloupané nakrájené na kousky v osolené vodě, měkké sliji, v tom samém hrnci šťouchnu šťouchadlem na brambory, minutku nechám vypařit, na půl kila prsknu jedno vejce a přisypávám dětskou krupičku do křehké konzistence - cca 200 g, dle sezony přidám trochu bramborového škrobu, bleskově ušoulám knedle a rovnou dávám do už vařící vody...lepší neznám...)

Eja57: A ja s tebou souhlasim bez vyhrad. Asi kazdy tusi, ze udaj u mouky je, rekneme, orientacni. Ale nejaky pomer by uvadeny byt mel, ne kazda/kazdy to ma tzv. "v ruce".

MamlajdaD: Také zdravím:-K
Já jen stále dokola si myslím, že podle receptu musí být začátečník schopen uvařit...a z "500 g brambor + 2 vejce + mouka + sůl" nemá šanci...jaká mouka? kolik? jaké brambory - uvařené? studené?...
Proto jsem si dovolila navrhnout tu formulaci "brknedlík z půl kila brambor dle vlastních zvyklostí", to ať si každý najde "svůj knedlík"...a zrovna tady si myslím, že z některých typů těst ty vlastně noky u jinak fajn receptu nebudou fungovat bo budou jak beton....

Eja57: Text je původní od komika Josefa Náhlovského, a ten niktereak měnit nemíním. ;-) (A ani to neuvařím, jsem "sladká" dost a tak moc sladkého, to už by bylo příliš. :-O;-)) Ale v receptu J. Náhlovský píše, "těsto stejné jako na knedlíky", tak nemyslím, že by se to muselo nějak řešit, každý udělá takové, na které je zvyklý.;-):-K No budu o tom ještě přemýšlet.;-) Moc zdravím! :-K:-K

Kdo má rád sladké, tomu to bude určitě chutnat:yes: povidla s oříšky a čokoládou...
Mám trochu problém s tím "těstem"...buď popsat jak se má udělat... a nebo jednodušeji "těsto na bramborové knedlíky dle vlastních zvyklostí z půl kila brambor"...každý je dělá trochu jinak....
( a nejsem si jistá, že všechna těsta na brknedlíky jsou na tuhle přípravu vhodná...zrovna to moje asi ano...)

Tématické fráze:
toasty nahlovsky, gnocchi na sladko recept, plněné taštičky podle náhlovského, švestková omáčka podle náhlovského

Suroviny:
brambory, vejce, sůl, mouka, povidla švestková, mléko, cukr, skořice mletá, čokoláda, oříšky, šlehačka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu