Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Utopenci: univerzál a v jablečném octu

Hodnocení receptu je 3,6 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

StandaCB

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie39 541 kJ /
9 451 kcal
Bílkoviny337,40 g
Tuky235,03 g
Vláknina846,00 g
Cholesterol 500 mg
Sodík 9,33 g
Sůl20,00 g
Sacharidy1 311,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme sklenici (1,7l), do které budeme ukládat hotové utopence.
Oloupeme cibuli, rozkrojíme na půlky a pak nakrájíme na tenké půlměsíčky.
Utopenci: špekáčky oloupeme (pokud nemají přírodní střívko) a nakrojíme podélně (ale nedokrojíme). Uvnitř pomažeme hořčicí, posypeme trošku mletým pepřem a mletou paprikou a vložíme nakrájenou cibuli.
Vkládáme na těsno do sklenice a proložíme i cibulí, která zbude. Krok 2: Do hrnce dáme vodu, ocet, špetku soli, cukr, nové koření, pepř, hořčičné semínko a bobkový list.
Přivedeme k varu a vaříme cca 5 minut. Pak odstavíme a sundáme poklici, aby lák zchladl. Krok 3: Jakmile bude lák vychladlý (může být i teplý), zalijeme utopence tak, aby byly zcela potopeny a sklenici uzavřeme víčkem. Krok 4: Zcela vychladlou uzavřenou sklenici s utopenci dáme do lednice (nebo na jiné chladné a tmavé místo), kde je necháme alespoň týden uležet.
Někdo to nevydrží a utopence jí už po 5 dnech. Někdo je nechává uležet třeba i dva, nebo dokonce tři týdny. Krok 5: Anebo můžeme zkusit v jablečném octu - jsou trochu jiné, ale také moc chutné:
Na lák budeme potřebovat: cca 0,7 - 0,8 l jablečného octa (žádnou vodu - ta se nedává), 2 lžíce cukru, 0,5 - 1 lžička soli, 1 lžička hořčičného semínka (nemusí být), 3 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 8 kuliček pepře. Lák jen krátce povaříme, a až vychladne, zalijeme jím špekáčky.
Pak dáme utopence opět do lednice, ale pozor, musí se nechat uležet déle: alespoň 2 týdny, 10 dnů je absolutní minimum.

Zveřejněno 8. 11. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Utopenci: univerzál a v jablečném octu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W4wW

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Utopenci: univerzál a v jablečném octu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/W4wW

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
utopence 3 dny uležet, utopenec recept, ocet na utopence, jablečný ocet do utopence, recept jablečný ocet, utopenci jablečný ocet, utopenci s jablečný ocet, domácí utopence co nemusi ulezet, tmavý utopenci

Suroviny:
špekáček, voda, ocet, cibule, sůl, cukr, semínka hořčičná, bobkový list, koření nové koření, pepř, hořčice plnotučná, pepř mletý, paprika sušená sladká

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu