Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrachová polévka

Hrachové polévky jsou oblíbené, protože zasytí, jsou chutné a zdravé. Hrachovou polévku podle tohoto receptu můžeme doplnit osmahnutou uzeninou a na másle smaženými kostičkami rohlíků.

Hodnocení receptu je 4,9 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

toprecepty.cz toprecepty.cz

Snadný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 130 min bez doby namáčení hrachu

150 min (20 min příprava + 130 min tepelná úprava, bez doby namáčení hrachu)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 108 kJ /
1 938 kcal
Bílkoviny60,68 g
Tuky103,67 g
Vláknina32,05 g
Cholesterol 90 mg
Sodík 96 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy175,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z kostí začneme vařit vývar v osolené vodě, z vývaru sbíráme průběžně pěnu. Krok 2: Později přidáme celý pepř, očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli a vaříme do měkka. Hotový vývar procedíme. Krok 3: Hrách, který musíme nejlépe den předem namočit, slijeme z této vody, dáme vodu čerstvou, a také uvaříme do měkka. Prolisujeme nebo rozmixujeme. Krok 4: Z části sádla a z mouky připravíme jíšku a za neustálého míchání šlehací metlou přilijeme vývar z kostí a vaříme. Krok 5: Po 30 minutách přidáme prolisovaný hrách, mletý pepř a dále zvolna vaříme. Krok 6: Ke konci varu přidáme rozetřený česnek a drcenou majoránkou. Můžeme přidat i trošku polévkového koření, ale není ani třeba. Krok 7: Podáváme s osmaženým rohlíkem nebo žemlí a ozdobíme petrželkou.

TIP: Jak připravit krutony - jde to na pánvi i v troubě

Zveřejněno 16. 2. 2008

Poznámka autora toprecepty.cz

Tato polévka nahradí rybí polévku, pokud ji nemáte rádi.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrachová polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pY2

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrachová polévka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pY2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Výborná na zahřátí. 😊👍

:-)<3:yes: tu mám ráda také :-K

Jiří, jen ještě dodávám, že tohle není zeleninová polévka, ale luštěninová s přídavkem zeleniny. Jestli dáš kosti na chvíli zapéct do trouby a pak použiješ na vývar, bude určitě lepší, ale není to podmínkou;-)

Jiří (neregistrovaný/á) - z kostí se dělá naprosto běžný základní vývar - je to hned v 1.větě. Pokud chci dělat silný a dobrý vývar, vždy dám kosti, maso atd do studené vody a velice pomalu "táhnu" i několik hodin, zelenina se přidá až před dohotovením. Jíšku si každý dělá podle toho, jak to má rád. Na sádle dělaná pochází už ze staré české kuchyně. No a když nechci použít polévkové koření, použiju libeček. ;-)

omluvte moji otazku,ale trosku nechapu co s tou korenovou zeleninou? Tu taky prolisovat a pridat do polevky ze jo :)....?? Dekuju moc za ujasneni :D

:-p:yes:ty kuličky jsou moc fajn, taky je používám!!;-)

Do polévky jsem místo osmažené žemle dala kuličky Backerbsen, a s tou zeleninou byla moc dobrá:yes::yes: +

Tématické fráze:
recept na hrachovou polévku, hrachová polévka podle pohlreicha, hrachová kaše podle polreicha, krémová hrachová polévka, hrachová krémová polévka se smetanou, hrachová kaše recept, hry s vařením, krémová hrachová polévka recept, hrachova krémová polévka, hrachová polévka krémová, štědrovečerní polévka, hrachová polévka ze žlutého hrachu s uzeným, jak uvarit hrachovou polevku, recept na hrachovou polívku, hrahová polévka, hrachovapolevka, hrachová polévka s uzeným, vánoční hrachová polévka, hrachvá polévka, recepty na hrachovou polevku

Suroviny:
kost telecí, sůl, pepř celý, cibule, celer, mrkev, petržel, hrách, sádlo, mouka hladká, pepř mletý, česnek, sůl, majoránka, nať petrželová, rohlík

Přidat fotografie receptu