Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špikovaná vepřová kýta na celeru a divokém koření

I zapřisáhlého odpůrce zeleniny dostane do kolen vymazlená smetanová celerová omáčka. Plátek masa špikovaný voňavou slaninou, obložený vějířem knedlíků a zalitý jemnou omáčkou bude majstrštyk, kterým potěšíte svoji rodinu, nebo hosty.

Hodnocení receptu je 4,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Náročný

Doba přípravy 110 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 90 min

110 min (20 min příprava + 90 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 557 kJ /
3 001 kcal
Bílkoviny223,50 g
Tuky210,19 g
Vláknina21,03 g
Cholesterol 565 mg
Sodík 3,86 g
Sůl9,31 g
Sacharidy35,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Polovinu špeku nakrájíme na malé hranolky. Omyté a osušené maso prošpikujeme připraveným špekem. Maso osolíme, opepříme a posypeme kmínem. Krok 2: Zbytek špeku nakrájíme na kostičky a na oleji opečeme. Připravené maso orestujeme na vypečeném špeku ze všech stran. Krok 3: Do pekáčku nakrájíme cibule, mrkev, dáme celer bez nálevu, koření a opečené maso i s výpekem. Přiklopíme poklicí, podlijeme pivem, vývarem a dáme do vyhřáté trouby na 220 °C. Krok 4: Pečeme 10 minut, troubu zeslabíme na 160 °C a pečeme dále asi 60 minut, bez otvírání. Poté podle potřeby podlijeme a dopečeme s občasným přelévaní výpekem do měkka. Krok 5: Měkké maso vytáhneme a zabalíme do alobalu. Výpek předěláme do hrnce, vytáhneme koření a ponorným mixérem rozmixujeme do hladka. Krok 6: Omáčku převaříme, upravíme hustotu podle svých preferencí, zjemníme smetanou. Komu by se zdála řídká, zahustí lžičkou solamylu rozmíchaného ve vodě. Ještě chvilku prohřejeme. Krok 7: Omáčku dochutíme nálevem z celeru. Odpočaté maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a knedlíky, případně s těstovinami nebo noky.

TIP: Které maso je nejlepší na pečení

Zveřejněno 1. 12. 2019

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špikovaná vepřová kýta na celeru a divokém koření

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4XVg

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špikovaná vepřová kýta na celeru a divokém koření

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4XVg

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Moc pěkný recept i foto :yes:

Ten sterilovaný celer:yes:...ukládám, to mi bude moooc chutnat:-K

Tématické fráze:
vepřová kýta, vepřová kýta recepty, vepřová kýta recept, recepty vepřová kýta, kýta celer, špikovaná plec na celeru a jalovec, vepřová kýta špikovaná špekem, spikovana kyta na smetane

Suroviny:
kýta vepřová, špek, olej, cibule, mrkev, celer sterilovaný, koření nové koření, jalovec, bobkový list, pivo světlé, vývar masový, smetana ke šlehání, sůl, pepř mletý, kmín mletý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu