Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Láčenky a kvašáky

Hodnocení receptu je 4,4 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

StandaCB

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 100 min Doba tepelné úpravy: 20 min

120 min (100 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Několik tradičních lahůdek si našlo cestu do srdcí mnoha generací. Mezi tyto pochoutky neodmyslitelně patří láčenky a kvašáky. Tyto speciality, které se mohou pochlubit dlouhou historií a jedinečným procesem přípravy, přinášejí do každého sousta kousek tradice a autentické chuti.

Suroviny pro 1 dávka

Na 1 velkou sklenici 3,75 litru

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 087 kJ /
738 kcal
Bílkoviny11,28 g
Tuky4,01 g
Vláknina42,25 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 7,21 g
Sůl16,10 g
Sacharidy153,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Okurky umyjeme a necháme minimálně 1 hodinu ponořené ve studené vodě. Krok 2: Láčenky:
Cibuli pokrájíme na půlměsíčky, křen a mrkev na kolečka.
Do dobře vymyté sklenice naskládáme na těsno pečlivě omyté a opláchnuté okurky, předtím ale každou propíchneme vidličkou. Prokládáme je vypsanými ingrediencemi (mimo soli, octa a cukru) - koprem opravdu nešetříme, čím více, tím lépe. Krok 3: Do hrnce dáme 1,5 l vody a přivedeme k varu. Do ještě horké vody přidáme 200 ml octa, 50 g soli a 250-300 g cukru.
Pozn.: pokud používáme jablečný ocet, pak budeme potřebovat cca 800 ml octa a 800 ml vody. Krok 4: Teplým lákem zalijeme okurky, aby byly zcela ponořené (osvědčilo se dát na konec "chomáč" kopru, aby okurky stlačil pod hladinu).
Sklenici zavíčkujeme a necháme ji takto cca 5 dní při pokojové teplotě. Poté ji přemístíme na chladné a tmavé místo.
Po týdnu se mohou konzumovat, ve sklenici vydrží v pohodě několik týdnů až měsíců. Krok 5: Kvašáky:
Cibuli pokrájíme na půlměsíčky, křen a mrkev na kolečka.
Do dobře vymyté sklenice naskládáme na těsno pečlivě omyté a opláchnuté okurky, předtím ale každou propíchneme vidličkou a prokládáme je vypsanými ingrediencemi (mimo soli) - koprem opravdu nešetříme - čím více, tím lépe. Krok 6: Do hrnce dáme 2,2 l vody a přivedeme k varu. Do ještě horké vody přidáme 80 g soli. Krok 7: Teplým lákem zalijeme okurky, aby byly zcela ponořené (osvědčilo se dát na konec "chomáč" kopru, aby okurky stlačil pod hladinu).
Sklenici zavíčkujeme a necháme ji takto cca 5 dní při pokojové teplotě. Poté ji přemístíme na chladné a tmavé místo.
Po týdnu se mohou konzumovat, ve sklenici vydrží v pohodě několik týdnů až měsíců.

TIP: Jak udělat kvašáky - oblíbené recepty

Zveřejněno 6. 12. 2019

Poznámka autora StandaCB

Používáme pouze nakládačky střední velikosti, tvrdé, bez plísní a kazů, řádně umyté. Listy vinné révy, višňové, křenové, můžou být i rybízové, angreštové - u všech ale platí, že nesmí být chemicky ošetřovány a bobkový list - jejich mix, nebo když je nemáme, stačí pouze bobkový list.

Láčenky se dělají především v Jižních Čechách, kvašáky zase na Moravě.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Láčenky a kvašáky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gzXZ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Láčenky a kvašáky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gzXZ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Eja57: :-D Já je dělal už v srpnu, zapomněl jsem napsat recept, a teď když jsem vzal poslední sklenice, tak jsem si vzpomněl na mé poznámky a dal to dohromady. To je celé. ;-)

Dala bych si oboje, je docela ;-( vložit recept v prosinci:-D

Tématické fráze:
láčenky, okurky láčenky, recept na okurky láčenky, recept okurky lacenky

Suroviny:
okurky sterilované, ocet, sůl, pepř, cukr, kopr, cibule, listy vinné révy, křen, mrkev, semínka hořčičná

Přidat fotografie receptu