Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Princezky mojí babičky

Hodnocení receptu je 4,6 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janky3 janky3

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 708 kJ /
6 861 kcal
Bílkoviny73,90 g
Tuky445,65 g
Vláknina21,00 g
Cholesterol 1,37 g
Sodík 50 mg
Sůl0,07 g
Sacharidy628,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Pokud máte silný robot, ušetří vám práci. Zpracovává se dost dlouho, než je akorát. Já musím ručně, tak si někdy ke konci vypomohu kouskem měkkého másla nebo sádla, aby se mi těsto nedrolilo. Necháme chvíli v klidu a chladnu. Krok 2: Náplň:
Do hrnku dáme kávu a zakápneme ji rovnou z konvice hned po vypnutí vařící vodou. Množství jako 1-2 lžíce.
Máslo vyšleháme s 2 lžícemi cukru, třetí lžíci vmícháme do kávy, zahustí se. Pak pokračujeme ve šlehání a postupně přidáme kávovou směs. Krok 3: Těsto po částech rozválíme na sílu 4-5 mm a vykrajujeme princezky. Pokud nemáte princezkové vykrajovátko, dá se zoubkované kolečko trochu zmáčknout a vznikne oválek, nebo zkrátka budou princezky kulaté se zoubky. Pečeme na pečícím papíru ve vyhřáté troubě na 180°C. Pozor, ať je nespálíte, sádlo v nich nedovolí moc zlátnout a najednou jsou moc. Musejí se hlídat, nazlátlé okraje a ven s nimi. Krok 4: Polovinu princezek rozložíme na plech nebo tác nebo na stůl. Čokoládu dáme do nádobky a ponoříme do kastrůlku s vařící se vodou tak, aby se k čokoládě nedostala voda. K čokoládě přidáme máslo a společně rozehřejeme. Občas promícháme. Nádobce s čokoládou utřeme dno zvenku, pak vezmeme lžičku a ozdobíme připravené princezky podle své fantazie. Pokud by byla čokoláda hustá, přidáme ještě trochu másla. Krok 5: Druhou část princezek natřeme krémem, rozdělíme ho všechen. Pak na namazané princezky položíme ty zdobené čokoládou, event. sypané mandlemi nebo čím chcete, co máte doma. skladovat ve studenu.

Zveřejněno 17. 12. 2019

Poznámka autorky janky3

Tyto princezky pekla moje zlatá babička, snad shora vidí, že tradice pokračuje. Ona používala do krému mletou zrnkovou kávu a přidávala žloutek od domácích slepic. Já se bojím salmonelózy, tak žloutek nedávám a místo zrnkové dávám rozpustnou.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Princezky mojí babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L41j

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Princezky mojí babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/L41j

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Kupované Princezky mi nikdy nechutnaly, byly moc suché a drobivé. Kávový krém dávám do ořechových dortiček, mám nějaký opačný postup, kdy se žloutky ušlehají s cukrem v páře a máslo a příchuti se přidají po odstavení z hrnce a zchladnutí. Ale jako většina dětí, které chodily na ZDŠ v 80 letech jsem dostávala na výlety tatranku a chutnala mi. Jako paní janky3 jsem si pasení zvířat neužila, naše ovce a koza měly velký výběh, zato jsem si užila běhání, když ty potvory občas utekly. Tyto domácí Princezky by mi chutnaly.:yes:

Minuly tyzden som si kupila Princezky! Netusila som, ze sa este vyrabaju. Chutili ako tie z detskych cias. Chrumala som, ani Kunerol mi nevadil, zrazu som bola zas dieta... :-8

janky3: myslím si,že ty horší se jmenovaly Romance,ty mi taky moc nechutnaly,lepší byly Princezky;-)

yanull: Jóóó, máte pravdu! Vidím je, jako bych je měla před sebou. Ta vidlička mně to připomněla. Byl tam vytlačený nápis uprostřed a kolem byly ty "ďůlečky". To byly ty horší, ale když jsem byla dítě, moc sladkého jsem nedostávala, tak mně i chutnaly. Ale zpětně si vybavuji chuť a cítím z toho těsta prášek do pečiva a ještě nějakou pachuť. Od mala jsem cokoli slepeného rozebrala, snědla nejdříve tu suchou stranu, pak jsem zuby stáhla ten kunerolový rádoby krém a snědla tu druhou suchou stranu. Takhle jsem to dělala i s oplatkami. Na školní výlety byla vždy stejná svačina. Chleba s máslem a suchým salámem a TATRANKA! Bylo to fakt jen na ty výlety, jak suchý salám, tak tatranka. A ještě tříkorunu, modrou. U babičky od těch princezek jsme občas dostali cucavý špalek, když jsme to moc nepřeháněli, vydržel nám klidně i 10 dnů. Odporná mejdlíčka jsme si kupovali sami, neboť jsem byla velmi šetrná a vždy při sobě nějaké drobné měla. Ponejvíc od tety, tátovy sestry. I sladkosti. Ty jsme pak částečně měnili za chvilku pasení krávy, poslední soukromé, a hus, kdy jsme mohli držet proutek. Jaká to slast pro děti z města! A jak nám chutnali suché brambory, uvařené pro prasata u sousedů v pařáku. Vzala nás tam jejich dcera. Brát prasatům brambory měla zakázáno, přesto když měla hlad, odskočila si k pařáku. Tajně. A my s ní. Z vesnického života jsem byla okouzlená.:-D

janky3: Na těch princezkách si pamatuji dírky jako by od vidličky, na lineckém jsou jiné a jinak je to vše, jak píšeš. Babičky se prolínají stále našimi životy a to je určitě moc hezké ;-):yes:

yanull: S dírkami dělám linecké, marmeláda z něho dírkou neuteče. Ale princezky se jmenují podle tvaru a určitě je dělala i prababička a její matka... Takže recept stařičký. Babička na ozdobu krůpla trochu čokolády a položila na ni půl ořechu. Já to dodržovala také, i tu domácí čokoládu na ozdobu z mléka škrobu, kakaa 100% tuku,cukru- ve vodní lázni. Ale 100% tu už léta letoucí nepoužívám. Ale kávový krém do princezek patří. Zkoušela jsem namazat pár princezek jinými krémy, ale zdaleka to nebylo ono. Vzpomínám, že když jsem byla školačka, dělali dva druhy princezek. Jedny byl tvrdé nahnědlé, ale určitě ne od kakaa, naplněné jalovým krémem s kunerolem (nebo čím), bez přítomnosti jakékoli chuti. Druhé byly o moc lepší, menší, polévané čokoládou a uvnitř byl kávový krém, sice také z kunerolu, ale náznak kávové chuti tam byl. Ten druhý výrobek se prodával v cukrárně jako moučník. Ten první v sámošce v regálu, zabalený v celofánu.

Tyto sušenky si dobře pamatuji, chutnaly mi. Byly bez polevy a shora na nich byly dírky. Dovolím si přidat malé rady. Aby se těsto dobře spojilo, pomáhám si rumem ;-). Do čokolády na polevu dám trošku stolního oleje, leskne se. Na plnění používám zdobičku na dorty, krém stříknu doprostřed a když přimáčknu vrchní díl, rozvrství se po celé ploše a ještě to pěkně ze stran vypadá. Nejprve slepuji, dám do chladu a pak teprve po částech zdobím. Vajíčka mám domácí, ale kdo má obavy ze salmonely, může žloutek nahradit vaječným koňakem. ;-):-K

Tématické fráze:
domácí princezky, oplatky princezky, recept princezky krem, bramborové princezky, recept na pryncezky

Suroviny:
mouka hladká, sádlo, máslo, cukr moučkový, žloutek, máslo, cukr moučkový, káva rozpustná, voda, čokoláda na vaření, máslo, mandle,

Přidat fotografie receptu