Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špaldovo-žitné perníčky

Špaldovo-žitné perníčky můžete připravit hned ve dvou variantách. Ozdobené rumovou polevou, nebo slepené švestkovými povidly a máčené v čokoládě. Ať už se rozhodnete pro první nebo druhou variantu, jisté je, že ze stolu zmizí rychlostí blesku.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Martina L-K

Náročný

Doba přípravy 47 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 7 min + odležení

47 min (40 min příprava + 7 min tepelná úprava, + odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 196 kJ /
3 871 kcal
Bílkoviny57,13 g
Tuky77,02 g
Vláknina55,91 g
Cholesterol 671 mg
Sodík 3,52 g
Sůl0,42 g
Sacharidy657,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo rozpustíme v kastrolku, odstavíme z plotny, přidáme med a umícháme kompaktní hmotu, kterou necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Krok 2: Na vál prosejeme mouku a moučkový cukr, přidáme koření, kakao, jedou sodu, vejce a zchladlou medovou hmotu a vypracujeme těsto. Krok 3: Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku nebo potravinové fólie a necháme v lednici několik dní odležet. Krok 4: Těsto vyndáme asi 15-20 minut před zpracováním z lednice. Krok 5: Vyválíme silnější plát (asi 5 mm) a vykrajujeme z něj vybrané tvary, které ukládáme na plech vyložený pečicím papírem. Krok 6: Pečeme při 170 °C, asi 5-7 minut dle velikosti tvarů a zkušenosti s vlastní troubou. Krok 7: Ihned po vydání z trouby potřeme horké perníčky rozšlehaným vajíčkem. Krok 8: Po vychladnutí přendáme perníčky do uzavíratelné nádoby, přidáme 1/2 jablka a necháme 3-4 týdny odležet. Jablko je třeba každé 3-4 dny vyměnit za nové. Krok 9: Perníčky s rumovou polevou:
Prosátý moučkový cukr a rum utřeme do hladké polevy, kterou pomocí mašlovačky nanášíme na povrch perníčků. Necháme zaschnout a můžeme podávat nebo uložit zpět do krabice. Krok 10: Plněné perníčky:
Švestková povidla (ideálně domácí) smícháme s rumem a slepujeme jimi stejné tvary k sobě a pak je máčíme v čokoládové polevě a zdobíme dle fantazie.

TIP: Desatero odpovědí na nejčastější dotazy o perníčcích

Zveřejněno 6. 1. 2020

Poznámka autorky Martina L-K

Perníčky se špaldovou moukou jsou dost náchylné na přepečení a pak už změknou jedině po namočení do čaje.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špaldovo-žitné perníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0QyN

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špaldovo-žitné perníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0QyN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka špaldová celozrnná, mouka žitná, cukr moučkový, koření do perníku, kakao, soda jedlá, med, máslo, vejce, cukr moučkový, rum, povidla švestková, rum, poleva čokoládová, jablko

Přidat fotografie receptu